Newsflash
CAMPANII

Medicina pe YouTube

de Dr. Alina SIMACHE - mar. 12 2021
Medicina pe YouTube

De la dr. Najeeb la dr. Ștefan Cristian Stănel și mulţi alţii, vă prezentăm o listă a celor mai populare canale de YouTube dedicate în special studenţilor la Medicină și tinerilor medici rezidenţi.

Platforma YouTube reprezintă o metodă alternativă de învăţare, oferind numeroase videoclipuri cu explicaţii ale diferitelor noţiuni anatomice sau fiziopatologice, însoţite de opinii, sfaturi și încurajări pentru studenţii la Medicină aflaţi la început de drum, dar și pentru tinerii rezidenţi. Deși există o vastă varietate de materiale medicale extrem de utile disponibile pe YouTube, vă propunem o selecţie a celor mai populare canale, care v-ar putea sprijini primii pași în lumea medicală și, de ce nu, chiar mai departe.

Dr. Armando Hasudungan (124.798.837 de vizionări)

        Susţinând că „iubește desenul și îi place să stabilească conexiuni între complexitatea știinţei și a medicinei și artă”, dr. Hasudungan este un tânăr medic din Sydney, Australia, care își dedică timpul liber pentru realizarea de videoclipuri educaţionale destinate tinerilor profesioniști din domeniul medical. De altfel, canalul său este apreciat în special pentru calitatea imaginilor realizate personal de autor, cuprinzând noţiuni esenţiale de: embriologie, neurologie, nefrologie, biologie celulară, farmacologie și microbiologie.

Dr. Najeeb Lectures (82.346.867 de vizionări)

        Foarte popular în rândul studenţilor la Medicină și nu numai, canalul de YouTube al doctorului Najeeb oferă numeroase lecţii gratuite de anatomie, fiziopatologie, cardiologie, imunologie și multe altele, facilitând procesul de învăţare și înţelegere a noţiunilor medicale complexe. Potrivit site-ului său oficial, dr. Najeeb are o experienţă vastă în predarea noţiunilor medicale, de peste 32 de ani, ajutând milioane de studenţi să se familiarizeze cu noţiunile medicale de bază prin furnizarea de concepte clare, ușor de înţeles.

Interactive Biology (16.589.573 de vizionări)

        Cu scopul de a simplifica noţiunile de biologie pentru a fi mai accesibile și ușor de înţeles pentru toţi studenţii, sau chiar pentru elevii de liceu, acest canal este soluţia perfectă pentru cei ce doresc să înţeleagă mai bine noţiunile medicale dificile. Explicate într-o manieră cât mai clară, autorii oferă informaţii esenţiale din numeroase domenii medicale, precum anatomie, kineziologie, fiziopatologie, biologie și biologie celulară.

interactive biology

Harvard Medical School (11.181.589 de vizionări)

        Facilitând accesul la cele mai recente descoperiri știinţifice, tendinţe în cercetarea biomedicală și în educaţia medicală, acesta este unul dintre cele mai populare canale de YouTube în rândul studenţilor la Medicină. În plus, prin intermediul acestuia, pot fi vizionate și prezentări realizate de lideri de opinie, absolvenţi ai Universităţii Harvard și lectori, care abordează diferite subiecte de interes, precum educaţia me­dicală, politici de sănătate sau cercetarea.

harvard medical school

One Minute Medical School (937.232 de vizionări)

        După cum ne sugerează și numele, acest canal conţine videoclipuri educaţionale medicale cu explicaţii cât mai simple, cu durata de numai un minut. Realizatorul videoclipurilor este dr. Rob Tarzwell, asistent universitar în cadrul Facultăţii de Medicină, Universitatea British Columbia, Canada. Caracteristica acestui canal este prezentarea schematizată a noţiunilor medicale pe o tablă neagră, similare celor întâlnite în sălile de curs. Videoclipurile sale conţin informaţii concise despre variate subiecte medicale, precum medicina nucleară, radiologie, afecţiuni musculoscheletale sau cardio-respiratorii.

one minute medical school

Dr. Ștefan Cristian Stănel (1.864.960 de vizionări)

        „Medicina e complicată? Da și nu, depinde cum este explicată”, susţine dr. Stănel în cadrul descrierii canalului său de YouTube. Medic specialist pneumologie ce își desfășoară practica în afara ţării, fiind implicat în special în cercetare, dr. Stănel oferă informaţii despre pneumologie, afecţiuni respiratorii și clarificarea informaţiilor medicale subiective, promovând un stil de viaţă cât mai sănătos.

Cum învăţ? (1.439.493 de vizionări)

        Dedicat elevilor de liceu care se pregătesc pentru admiterea la Medicină, dar și studenţilor, acest canal oferă săptămânal lecţii de biologie explicate cât mai simplu. Conform descrierii acestuia, autoarea este studentă în anul 6 la Medicină. Lecţiile sunt grupate în funcţie de sistemele de organe (reproducător, excretor, respirator, circulator, digestiv, locomotor, nervos), cuprinzând și noţiuni despre metabolism, glandele endocrine, analizatori și topografia organelor, celula și ţesuturile, furnizând, practic, toate informaţiile esenţiale pentru examenul de admitere. De asemenea, sunt oferite și câteva sfaturi pentru admiterea la Medicină, dar și informaţii despre primii ani de facultate.

Grile Rezidenţiat (85.267 de vizionări)

        Pe lângă cea mai utilizată platformă online din România care facilitează procesul de învăţare pentru examenul de rezidenţiat, canalul de YouTube oferă, sub formă de podcast-uri, interviuri cu medici din diferite specialităţi. Acestea pot orienta dificila decizie a studenţilor din ultimul an către alegerea rezidenţiatului potrivit. Interviurile sunt realizate de dr. Cătălina Voinea, iar până în prezent, invitaţii au fost medici reprezentanţi ai specialităţilor: chirurgie generală, oncologie, anestezie și terapie intensivă, neurologie, nefrologie, boli infecţioase, radiologie și imagistică medicală, medicină de familie, urologie, cardiologie, psihiatrie, dermatologie, chirurgie plastică, obstetrică-ginecologie, pneumologie și pediatrie.

grile rezidentiat


Notă autor:

Bibliografie

https://aimseducation.edu/blog/20-best-medical-youtube-channels-to-follow-this-year
https://www.YouTube.com/user/armandohasudungan/about
https://www.YouTube.com/c/OneMinuteMedSchool/about
https://www.YouTube.com/user/DoctorNajeeb/videos
https://www.YouTube.com/user/harvardmedicalschool/featured
https://www.YouTube.com/user/InteractiveBiology/playlists
https://www.drnajeeblectures.com/
https://www.YouTube.com/c/StefanCristianStanel/about
https://www.YouTube.com/c/Cum%C3%AEnv%C4%83%C8%9B/about
https://www.YouTube.com/c/GrileRezidentiat/about
https://grile-rezidentiat.ro

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe