Facultăţile de stomatologie trebuie să pună accent pe pregătirea medicală solidă și să nu alunece spre zona saloanelor de înfrumuseţare.
Medicul stomatolog era într-o vreme medic în sensul plenar al cuvântului. El era capabil să înlocuiască, la nevoie și de necesitate, medicul generalist. Pregătirea în facultate era solidă pe latura medicală fără a fi neglijate disciplinele stomatologice. Este adevărat că facultăţile de stomatologie și-au schimbat denumirea în facultăţi de medicină dentară în contextul orientării României spre aderarea la Uniunea Europeană. Dar formarea profesională a medicilor dentiști a rămas în mare măsură cu o pregătire de medicină generală bună.
Situaţia este acum într-o dinamică ciudată. Limitările legislative ale competenţelor și ale drepturilor de practică medicală combinate cu prescripţiile privind malpraxisul au schimbat radical mediul de lucru în asistenţa medicală. Ceea ce era mai demult competenţă și interdisciplinaritate a devenit culpă medicală și a indus ceea ce domină acum comportamentul corpului medical – atitudinea defensivă în practica medicală.
Stomatologia modernă este mult mai complexă în prezent. Unul dintre aspectele care se remarcă este apariţia conceptului de stomatologie intrauterină. Cercetările știinţifice și observaţiile clinice au convins că patologia stomatologică începe din viaţa intrauterină și că sunt posibile și eficiente atitudini și intervenţii medicale executate în stadiul intrauterin, cu scopul de a corecta sau preveni unele boli cu exprimare clinică stomatologică. Literatura știinţifică de specialitate este convingătoare din acest punct de vedere.
Pe de altă parte, cel puţin jumătate dintre pacienţii din cabinetele stomatologice sunt femei, iar organismul femeii are foarte multe particularităţi biologice și în ceea ce privește capacitatea de reproducere. Femeia gravidă este un pacient special, semnificativ diferit de ceilalţi pacienţi. Îngrijirile necesare, atitudinile și comportamentele cu scop preventiv asupra unor riscuri de îmbolnăviri ale mamei și ale viitorului copil trebuie bine cunoscute și aplicate corespunzător. Intervenţiile stomatologice invazive necesită anumite precauţii la aceste paciente.
Pregătirea medicului se face în facultate. Observăm însă că se întâmplă lucruri ciudate. Unele facultăţi de medicină dentară au scos din planurile de învăţământ disciplina de Obstetrică și Ginecologie. La patru din cele șase facultăţi de profil tradiţionale studenţii nu mai au în program această disciplină. Un coleg medic ginecolog îmi relata, recent, că este solicitat de medici stomatologi pentru a le furniza indicaţii privind conduita de urmat la femeile gravide pentru anumite intervenţii stomatologice.
Ce distanţă colosală este între astfel de situaţii și cazurile rare, dar reale de altădată, în care medicul stomatolog de la ţară era solicitat și capabil chiar să-l înlocuiască pe medicul de dispensar și să asiste o naștere! Nu este cazul să ne întoarcem în timp, dar nu este potrivit nici să oferim medicilor stomatologi o pregătire medicală superficială și sub nevoile reale, rezonabile și necesare pentru o practică profesională curentă și pentru siguranţa pacientului.
Un studiu interesant a fost realizat asupra articolelor care abordează tema stomatologiei intrauterine sub aspectul promovării prevenţiei timpurii*. Acesta a inclus publicaţiile din perioada 1981-2015. Doctorul Sir Albert William Liley a făcut în 1963 prima intervenţie medicală considerată intrauterină, ceea ce a însemnat un început remarcabil, chiar dacă nu se referă la o patologie stomatologică. Multe malformaţii și patologii din sfera maxilo-facială pot fi descoperite din stadiul intrauterin, ceea ce permite adoptarea unor măsuri adecvate precoce.
Prevenţia capătă valenţe noi în această abordare a stomatologiei intrauterine. Gravidele au o susceptibilitate aparte pentru patologii parodontale și carie dentară. Cunoașterea este prima condiţie a succesului medical și de aceea medicii stomatologi trebuie să aibă cunoștinţele necesare din domeniul ginecologiei și obstetricii.
Dispare ginecologia și obstetrica din planuri de învăţământ stomatologic, dar apar discipline precum „Cosmetica dento-facială”.
De acum vor deveni medicii stomatologi niște cosmeticieni? Publicitatea agresivă din prezent merge prea mult spre latura estetică și mult prea puţin pe cea medicală a profesiei. Sunt medici stomatologi care se vor și se cred esteticieni și asta în detrimentul abilităţilor medicale de bază. Unele facultăţi se intitulează facultăţi de medicină dentară, altele – facultăţi de stomatologie. Dincolo de denumiri, la bază trebuie să rămână neapărat pregătirea medicală solidă, chiar dacă piaţa de servicii stomatologice tinde să alunece spre zona saloanelor de înfrumuseţare. Nu este cazul să încurajăm și să susţinem astfel de tendinţe.
*Cazuza JA, Takahashi K – Inter-relationship between intrauterine dentistry and dentistry for babies: a literature review, Revista Odonto Ciencia – 2018 – 33(1):64
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe