Newsflash
Știri

Masca de protecție și sexualitatea

Masca de protecție și sexualitatea

Revista Andrology a publicat în această lună un articol știinţific ce are ca temă principală disfuncţia erectilă și în care se poate vedea asocierea acesteia cu infecția COVID-19.

Articolul este realizat de colectivul de la Universitatea Tor Vergata din Roma, una dintre cele mai prestigioase din lume (locul 283 mondial). Colectivul dr. Sansone a mai publicat un articol de analiză a problematicii leziunii endoteliale în COVID-19, cu efect posibil asupra endoteliului cavernos, în Journal of Endocrinological Investigation, tot în 2021.

        Articolul de metodologie și rezultatele concrete arată astfel: din 985 de bărbaţi activi sexual în perioada de analiză (aprilie-mai 2020), 25 (adică 2,54%) au fost identificaţi a fi avut COVID-19 Aceștia au fost analizaţi din punct de vedere sexual prin chestionarul SHIM (Sexual Health Inventory of Men = Sănătatea sexuală a bărbatului).

tabel Peretianu

        Un scor de 20 de puncte sau peste indică o funcţie erectilă normală. Deficitul erectil este stratificat în: ușor (11-19 puncte), moderat (8-10 puncte) și sever (sub 7 puncte). Autorii nu publică date punctuale, ci numai ceea ce este sub 20 de puncte.

        Cercetătorii italieni au comparat acești bărbaţi cu alţi 75 din lotul de 985 care nu au avut COVID-19 și care prezentau date de vârstă, status psihic și greutate echivalente (statistic matched). Rezultatele au fost surprinzătoare: 28% dintre bărbaţii care au avut COVID-19 au avut și disfuncţie erectilă, în timp ce în grupul de control, disfuncţia erectilă a fost înregistrată la numai 9,33% dintre bărbaţi (figura). Probabilitatea statistică generată a fost de 0,0274, mult mai mică faţă de limita considerată de semnificaţie, de 0,05.

grafic peretianu

        Evident, toată lumea se întreabă dacă nu cumva procesul de alterare endotelială, observabil la multe cazuri de COVID-19, cu fenomene de trom­boză, este și cauza disfuncţiei erectile. De altfel, se știe că disfuncţia erectilă este surogat pentru leziunea endotelială. Tot un italian, Mario Maggi, șeful Clinicii de Sexologie din Florenţa, a afirmat că „fericiţi sunt pacienţii cu disfuncţie erectilă” (Maggi, 2018). Aceasta deoarece, prezentându-se la medic pentru disfuncţie erectilă, ei au șansa de a fi descoperiţi cu o boală gravă coronariană cu 1-3 ani înainte a face infarctul miocardic. Concluzia este cea din titlu: masca te păzește de disfuncţie erectilă!


Notă autor:

Bibliografie
1. Maggi M. Erectile disfunction. 20th Congress of ESE, Barcelona, 2018. Endocrine Abstracts, 2018, 56, MTE 13
2. Sansone A, Mollaioli D, Ciocca G, Limoncin E, Colonnello E, Vena W, Jannini EA. Addressing male sexual and reproductive health in the wake of COVID-19 outbreak. J Endocrinol Invest., 2021, Feb; 44, 2: 223-231
3. Sansone A, Mollaioli D, Ciocca G, Colonnello E, Limoncin E, Balercia G, Jannini EA. „Mask up to keep it up”: Preliminary evidence of the association between erectile dysfunction and COVID-19. Andrology, 2021, April; 9, 4: 1-7

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe