Newsflash
OPINII

Managementul calităţii în sănătate pe înţelesul tuturor

de Dr. Vlad-Teodor Berbecar - iul. 23 2021
Managementul calităţii în sănătate pe înţelesul tuturor

Managementul calităţii în sănătate... Ce este el? Ce presupune evaluarea unei unităţi sanitare și cum este încadrată într-una dintre categoriile de acreditare? Care sunt beneficiile procesului de acreditare pentru pacienţi, pentru medici, dar și pentru unitatea sanitară?

Acestea sunt doar câteva dintre subiectele care vor fi abordate într-o nouă rubrică din „Viaţa Medicală”.

management

        Îmi exprim speranţa că, prin intermediul acestei rubrici, se va realiza masa critică a personalului medical și de suport din sistemul sanitar românesc care să dorească să își raporteze activitatea de zi cu zi la acest concept și, în acest fel, să crească nivelul de satisfacţie a pacienţilor cu privire la calitatea serviciilor primite.

        Managementul calităţii în sănătate nu trebuie privit ca un instrument prin care o instituţie le impune ce să facă celor care iau parte la procesul de îngrijire; scopul conceptului este de a identifica acele căi de asigurare a calităţii și siguranţei pacienţilor, cu suport și consiliere din partea instituţiei abilitate în acest scop – Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS). Acest concept trebuie îmbrăţișat de cei trei mari actori implicaţi: personalul medical, personalul de suport, pacienţii. Colaborarea constantă dintre aceștia este esenţială și nu poate exista echilibru în absenţa vreunuia dintre ei.

        Prin această nouă rubrică ne-am propus să prezentăm aspecte legate de activitatea și misiunea ANMCS. Fiecare structură a Autorităţii va încerca să explice și să prezinte cât mai în detaliu elementele esenţiale ale evaluării și acreditării.

        Ne dorim să venim în sprijinul partenerilor noștri din unităţile sanitare și, prin această modalitate, ne dorim să vă împărtășim din experienţa acumulată în primele două cicluri de acreditare ale spitalelor parcurse până acum de instituţia noastră.

        La nivel internaţional, managementul calităţii în sănătate nu mai este de mult preocuparea exclusivă a conducerii unităţilor sanitare; acest domeniu a devenit în ultimii ani interesant atât pentru personalul medical, cât și pentru pacienţi/asociaţiile de pacienţi. Chiar și perioada dificilă prin care am trecut cu toţii în ultimele 16 luni ne-a arătat că un sistem medical, atât timp cât nu este orientat spre procese bine standardizate și bine înţelese de întreaga echipă, este mult mai vulnerabil. Discuţia este cu atât mai amplă cu cât vorbim despre un domeniu atât de sensibil, cel medical, în care elementele de etică, legalitate și drepturi ale omului sunt mereu prezente și aduse în discuţie.

        Pe măsură ce veţi parcurge articolele scrise de colegii noștri, vă invităm să ne trimiteţi și sugestiile dumneavoastră. Ca întotdeauna, suntem deschiși dialogului, mai ales că prin această rubrică ne propunem să creăm un nou canal de comunicare cu dumneavoastră, partenerii noștri, prin care să putem oferi răspunsuri la problemele pe care le întâmpinaţi în implementarea principiilor managementului calităţii.

               Suntem, în aceeași măsură, onoraţi și obligaţi ca prin articolele noastre să menţinem standardele impuse de „Viaţa Medicală”, o publicaţie cu istorie și tradiţie remarcabile, un adevărat reper pentru generaţii întregi de profesioniști din domeniul sănătăţii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe