Newsflash
Știri

Mamele copiilor bolnavi de cancer sunt și părinte, și asistent

de Dorina Novac - mar. 8 2022
Mamele copiilor bolnavi de cancer sunt și părinte, și asistent

În România, mamele copiilor bolnavi de cancer sunt principalul lor asistent și sprijin pe parcursul tratamentului, arată datele centralizate de Asociația Dăruiește Aripi.

Dăruiește Aripi este organizația care a inițiat și asigură funcționarea Registrului Național al Cancerelor la Copil, care centralizează cazurile de cancer pediatric la nivel național.

copii bolnavi de cancer

În prezent, 85% dintre copiii bolnavi de cancer care se află în evidențele asociației și primesc sprijin prin programele acesteia o au ca asistent – adică persoana care se ocupă tot timpul de îngrijirea lor – pe propria lor mamă, care duce atât greul gospodăriei, cât și povara îngrijirii unui copil cu nevoi speciale, cum sunt micuții care fac tratamente oncologice.

Citește și: Soluție digitală de sănătate, premiată la Innovators for Children

Majoritatea copiilor sunt încadrați în grad de handicap grav, necesitând un asistent personal, iar aproximativ 10% dintre ei în grad de handicap accentuat (care asigură indemnizație de handicap și o alocație de stat dublă).

În aproape toate cazurile (85% din total), cea care îndeplinește rolul de asistent al copilului este mama acestuia.

„Cel mai adesea, din cauza nevoii de îngrijiri medicale constante acordate pacientului, mama nu poate avea un loc de muncă stabil, veniturile sale reducându-se la indemnizația asigurată de către statul român și/sau alte forme de sprijin financiar oferit de stat. În foarte puținele cazuri în care mama nu este în același timp și asistentul copilului, motivul este că pacientul este un copil de vârstă mare, cu boala în remisie, iar mama are un loc de muncă stabil; în aceste situații, familia a optat pentru primirea contravalorii în bani a indemnizației cuvenite asistentului personal, în condițiile legii”, se arată într-un comunicat de presă.

În câteva cazuri, pacienții se află în plasament la persoane din familia extinsă (bunica maternă), iar un copil este în plasament la un asistent maternal profesionist.

„Situația copiilor bolnavi de cancer subliniază încă o dată nevoia de a le asigura pacienților și familiilor acestora sprijin constant, nu doar asigurându-le îngrijiri și tratamente medicale, ci și prin furnizarea de servicii sociale. Ca principal sprijin al acestor pacienți, mamele trebuie să primească tot suportul de care este nevoie, mai ales în această perioadă dificilă, având în vedere și incertitudinile viitorului. În contextul crizei umanitare din Ucraina, este absolut prioritar ca autoritățile române, precum și organizațiile neguvernamentale care activează în acest domeniu să coopereze pentru a le asigura pacienților acces la procedurile și tratamentele medicale de care depinde viața lor, precum și servicii sociale, în special pentru familiile refugiaților care au copii cu cancer”, spune Alina Pătrăhău, fondator al Asociației Dăruiește Aripi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe