Newsflash
Internaționale

Lista testelor antigen valabile în UE

de Florentina Ionescu - ian. 4 2022
Lista testelor antigen valabile în UE

În Uniunea Europeană a fost alcătuită o listă a testelor antigen autorizate. Astfel, într-un document publicat pe site-ul Comisiei Europene sunt explicate criteriile de validare a testelor.

Vă detaliem lista testelor antigen valabile în Uniunea Europeană și criteriile după care acestea au fost incluse de specialiștii UE pe această listă. 

teste antigen

Invitat la un post de televiziune, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a explicat că în România capacitatea de testare RT-PCR nu a fost niciodată la maximum, pentru că se folosesc și testele rapide pentru COVID-19. Este vorba despre teste prevalidate, care sunt prezentate într-o listă a Comisiei Europene, a explicat Andrei Baciu.

Dintre toate testele rapide pentru COVID-19, cele care au o sensibilitate și o specificitate crescută (adică cele care evită rezultatele fals pozitive sau fals negative într-o proporție importantă) sunt preevaluate de Comisia Europeană și sunt puse pe o listă.

Potrivit documentului cu lista testelor antigen valabile în UE, „pentru acest moment, testele antigen rapide care țintesc proteina Spike sau pentru care proteina țintită este necunoscută au fost subliniate în lista comună a testelor din UE”.

Așadar, aria de acoperire a listei comune a testelor antigen rapide în UE include:

  • Lista comună a UE include testele antigen rapide care sunt folosite în practica medicală în cel puțin stat membru al Uniunii Europene și care au fost validate de cel puțin un stat membru al UE.
  • Lista comună a Uniunii Europene include testele antigen rapide pentru care performanța lor clinică a fost măsurată pe baza probelor colectate din specimene nazale, orofaringiene sau nazofaringiene și care întrunesc crteriile după cum este specificat mai jos în același document de pe europa.eu.
  • Testele antigen rapide care se bazează exclusiv pe alte materii recoltate (alte probe), cu ar fi saliva, sputa, sângele și/sau fecalele nu sunt incluse în lista comună din UE a testelor de antigene. Această măsură se aliniază cu recomandările oferite de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).
  • Testele rapide antigen care folosesc o combinație de diferite materii prelevate de la pacient (de exemplu, cu tampon de recoltare pentru cavitatea nazală, pentru zona orofaringiană și/sau nazofaringiană, precum și alte tipuri de specimene, cum este saliva) pot fi incluse în lista comună a testelor folosite în Uniunea Europeană. Cu toate acestea, studiile de validare a unor astfel de teste ar trebui să prezinte rezultatele și datele, separat, pentru fiecare tip de specimen.
  • Doar rezultatele testelor bazate pe specimene recoltate nazal, orofaringian și/sau nazofaringian ar trebui să fie valide pentru eliberarea certificatelor în urma testelor pentru Certificatul digital COVID-19 în Uniunea Europeană.
  • Lista comună din UE a testelor de antigene nu include testele rapide antigene auto-administrate. Ea include doar acele teste antigen rapide care sunt efectuate de personalul medial special pregătit în acest sens sau de operatori instruiți în acest sens, acolo unde este cazul (conform cu Recomandarea Comisiei Europene 20202/1743 din 18 noiembrie 2020).
  • Doar testele antigen rapide care sunt marcate cu „CE” sunt incluse în lista comună a Uniunii Europene a testelor antigen.

În document (paginile 4,5,6) se subliniază că Grupul Tehnic de Lucru va continua să monitorizeze dezvoltarea în domeniul testelor antigen rapide și, dacă este necesar, va reconsidera aria de acoperire a listei comune a UE a testelor antigen rapide odată ce dovezile și datele relevante vor deveni disponibile.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe