Newsflash
ACTUALITATE Știri

Lege: interzicerea publicităţii pentru ţigările electronice şi dispozitivele cu tutun încălzit

de Florentina Ionescu - iun. 29 2023
Lege: interzicerea publicităţii pentru ţigările electronice şi dispozitivele cu tutun încălzit

Mai mulți parlamentari, printre care Gigel Ştirbu şi senatoarea Nicoleta Pauliuc, au depus un proiect legislativ de modificare a Legii audiovizualului nr.504/2002, cât şi pentru completarea Legii nr.148/2000 privind publicitatea.

Scopul proiectului legislativ este aplicarea aceluiaşi regim de interdicţie a publicităţii (în mass media, dar şi stradal) pentru ţigările electronice de tip vape şi dispozitivele cu tutun încălzit, precum pentru ţigările clasice, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Proiectul legislativ vine în contextul dovezilor ştiinţifice care arată că aceste tipuri de produse reprezintă factori de risc pentru sănătatea populaţiei.

,,Din păcate, fumatul în rândul minorilor a devenit un flagel în România. Alături de consumul de stupefiante, fumatul este principalul motiv de îngrijorare al celor care realizează statistici în domeniu. Datoria noastră este să  facem tot posibilul ca acest pericol să înceteze sau, cel puțin, să fie diminuat. Creşterea interesului copiilor pentru fumat poate fi determinată şi de apariţia unei noi categorii de consumatori de tutun şi, implicit, de nicotină, o substanţă cu proprietăți adictive: cei care fumează produse din tutun încălzit. Educația despre prevenție și sănătatea generațiilor tinere ar trebui sa fie un obiectiv național asumat”, a declarat deputatul Gigel Știrbu.

În rapoartele sale, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) susţine că așa-numitele e-lichide utilizate în țigările electronice – indiferent dacă au în componenţă sau nu nicotină – conțin aditivi, arome și substanțe chimice care sunt toxice pentru sănătatea oamenilor. 

Publicuri țintă foarte fragede din perspectiva vârstei

De asemenea, conform datelor Eurostat, aproximativ 4,3% din populaţia României a folosit produse pentru vapat sau care încălzesc tutunul. Spre exemplu, din totalul elevilor cu vârsta între 13 şi 15 ani, 3,1% afirmau în 2017 că au consumat produse din tutun încălzit în ultima lună (consumatori curenţi). 

„Vapatul este un obicei profund nesănătos şi de natură să afecteze puternic sănătatea consumatorului unor astfel de produse. Din această perspectivă, este clar că trebuie să se aplice un regim restrictiv privind publicitatea, așa cum se întâmplă deja în cazul ţigărilor obişnuite, alcoolului şi, mai nou, jocurilor de noroc. Problema cu vapatul este adresabilitatea foarte mare către publicuri țintă foarte fragede din perspectiva vârstei, inducându-se ideea falsă că riscurile pentru sănătate sunt neglijabile. Dacă vrem să avem generaţii viitoare mai sănătoase, mai puternice şi mai productive, trebuie să le protejăm de acest factor de risc. Vă spune acest lucru o mamă îngrijorată de toate aceste tentaţii şi riscuri la care sunt supuşi copiii noştri ”, a declarat senatoarea Nicoleta Pauliuc. 

Iniţiativa parlamentarilor liberali este congruentă cu măsuri similare la nivel european şi vine să completeze legislaţia românească, având în vedere aceste noi tehnologii care permit consumul nicotinei. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe