Newsflash
Internaționale

Legătura dintre polenul din aer și transmiterea SARS-CoV-2

de Florentina Ionescu - iun. 28 2021
Legătura dintre polenul din aer și transmiterea SARS-CoV-2

O nouă cercetare examinează rolul pe care îl are polenul care circulă în aer în ceea ce privește răspândirea noului coronavirus.

Doi fizicieni de peste hotare sunt de părere că regulile legate de distanțarea fizică, create pentru a reduce răspândirea COVID-19, ar putea fi inadecvate pentru persoanele care stau în aer liber, lângă sursele majore de polen, cum ar fi iarba, anumite plante și copacii, scrie www.medicalnewstoday.com

polen plante risc transmitere sars-cov-2

Cercetătorii de la Universitatea Nicosia din Cipru au creat un model al răspândirii polenului de la o salcie prin intermediul unei aglomerări de oameni, fiecare persoană stând la cel puțin doi metri distanță, la o viteză a vântului de 4 kilometri pe oră. Modelul a simulat mișcarea a 10.000 de particule individuale de polen prin intermediul unor grupuri de oameni – fie 11 persoane, fie 97 de persoane, aflate la aproape 20 de metri de copac.

Oamenii de știință (Talib Dbouk și Dimitris Drikakis) au descoperit că numărul mai mare de persoane a prins „în capcană” temporar fluxul de aer și polenul pe care aerul îl purta. Acest factor ar putea avea efectul de a crește contactul între particulele de polen și micile picături de salivă generate atunci când oamenii vorbesc, tușesc și așa mai departe.

Presupunând că virusul SARS-CoV-2 poate să se alipească de particulele de polen, rezultatele cercetării sugerează că polenul ar purta virusul de la o persoană la alta în cazul mulțimilor mari de oameni.

Ce rol au particulele uscate

Cercetătorii mai subliniază și că particulele de salivă sunt relativ grele și că se evaporă rapid, pe când particulele de polen conțin o cantitate mică de apă, sunt ușoare și pot fi transportate zeci de kilometri pe calea aerului.

„Oamenii ar trebui să evite mulțimile și zonele aglomerate din preajma anumitor tipuri de plante sau de copaci, despre care se știe că sunt foarte active în eliberarea de particule de polen, în timpul sezonului de polenizare”, a declarat pentru Medical News Today profesorul Drikakis.

Acesta a mai atras atenția că populația ar trebui să fie conștientă de riscurile transmiterii pe calea aerului, atât de la particulele de salivă din interior, cât și din aer liber, precum și de pericolele care apar din cauza particulelor de polen purtate de vânt, mai ales când petrecem timp în aer liber.

O concluzie ar fi că distanța fizică sigură pentru reducerea la minimum a riscului de transmitere a virusului SARS-CoV-2 ar putea să varieze, în funcție de condițiile din mediul înconjurător.


Notă autor:

Sursa foto: www.pexels.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe