Newsflash
Știri

Klaus Iohannis: României i se vor aloca peste 10 milioane de doze de vaccin anti-COVID

de Florentina Ionescu - nov. 4 2020
Klaus Iohannis: României i se vor aloca peste 10 milioane de doze de vaccin anti-COVID

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut aseară, la Palatul Cotroceni, o conferință de presă în care a vorbit despre prima tranșă de vaccin împotriva COVID-19 care ar putea ajunge în țara noastră.

Declarațiile făcute de președinte vin în contextul în care țara noastră este parte a acordurilor încheiate de Comisia Europeană pentru furnizarea de vaccinuri anti-COVID-19, atunci când acestea vor fi disponibile, pentru că în prezent sunt în desfășurare studii clinice pentru descoperirea vaccinului împotriva COVID-19. 

iohannis conferinta_de_presa_03_nov_2020

Situația epidemiologică de la nivelul statelor europene se degradează rapid, iar populația este expusă unui risc major de infectare cu SARS-CoV-2, a spus președintele Klaus Iohannis în deschiderea discursului său. Astfel, toate statele lumii își pun mari speranțe în dezvoltarea cât mai curând posibil a unui vaccin anti-COVID-19.

„România este parte a acordurilor încheiate de către Comisia Europeană pentru furnizarea de vaccinuri anti-COVID-19, atunci când acestea vor fi disponibile, urmând ca țării noastre să îi revină o alocare de peste 10 milioane de doze de vaccin. Din cauza cererii extrem de ridicate la nivel mondial și a capacității totuși destul de reduse de producție, vaccinul va ajunge în țările europene în mod etapizat. Pentru România, ne așteptăm ca prima tranșă primită să ajungă, în cel mai favorabil scenariu, în primul trimestru al anului viitor”, a declarat aseară președintele Klaus Iohannis.

Totodată, președintele României a subliniat că în acest context că, în baza convențiilor făcute în Uniunea Europeană, toate statele europene vor primi în același timp aceste tranșe:

„Deci, în momentul în care vaccinul va fi disponibil și va fi livrată prima tranșă, toate statele europene vor primi cota corespunzătoare din prima tranșă, la fel din a doua tranșă și așa mai departe, iar primii care vor fi vaccinați în mod natural vor fi lucrătorii, toți lucrătorii, din sistemul medical, dar și persoanele din grupele de risc. Vaccinarea întregii populații va începe cel mai devreme, asta trebuie să fie foarte clar, în primăvară. Vrem să ne asigurăm, totodată, că vaccinurile folosite au cel mai înalt nivel de eficiență și siguranță și se respectă toate reglementările internaționale”.

Întâlnire cu experții din domeniul vaccinologiei

Președintele a amintit că ieri a convocat o întâlnire cu ministrul sănătății și cu experții din domeniul vaccinologiei. În cadrul întâlnirii de ieri, experții au evaluat stadiul pregătirilor României și au discutat despre găsirea celor mai eficiente soluții de acțiune la nivelul întregului sistem sanitar.

„Ministrul Sănătății mi-a prezentat pe larg strategia de vaccinare anti-COVID în România, platformele de vaccinuri, cadrul legal, modul în care va fi organizat și va funcționa programul național și etapele de vaccinare, precum și rețeaua de stocare și distribuție. Toate aceste aspecte sunt foarte importante și sunt analizate inclusiv la nivel european, pentru că noul vaccin are nevoie de condiții speciale de transport și depozitare”, a adăugat Klaus Iohannis.

Președintele a făcut astfel apel la personalul medical de la toate nivelurile pentru a se pregăti și pentru a se informa corect în vederea procesului de vaccinare împotriva COVID-19, mai ales că, a adăugat acesta, trebuie bine stabilite centrele de vaccinare, iar medicii de familie la rândul lor să fie bine instruiți.

„Am solicitat ministrului Sănătății să identifice resursa umană necesară pentru fiecare etapă de vaccinare și să stabilească un plan de asigurare a stocurilor de materiale de care va fi nevoie. De asemenea, am discutat și aspecte de logistică legate de depozitare și distribuție, dar și despre dezvoltarea unor mecanisme de supraveghere activă a tuturor elementelor legate de procesul de vaccinare. Dezvoltarea unuia sau a mai multor vaccinuri împotriva COVID-19 va fi esențială pentru controlul pandemiei și relansarea economiilor”, a conchis președintele României.


Notă autor:

Sursa foto: www.presidency.ro

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe