Newsflash
Istoria Medicinei

Îmbunătățiri în opt puncte

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - iul. 20 2016
Îmbunătățiri în opt puncte
     „Soția mea suferind de doi ani de o boală cronică, am avut fericirea să mă adresez dlui dr. Cobilovici, din strada Colței nr. 8, care în scurt timp, grație unui tratament energic, i-a redat sănătatea. Aduc, dar, mulțumirile mele prin publicitate acestui tânăr medic, căruia îi păstrez vecinica mea recunoștință“. Așa își exprima recunoștința domnul B. Popescu, din strada Sabinelor, nr. 5, prin a sa „Mulțumire publică“, publicată în Monitorul Oficial din 13 mai 1885 (p. 1110).
     Alexandru Cobilovici, născut în 1866 la București, a fost doctor în medicină la Paris, cu teza „Contribution à l’étude des infections ombilicales chez le nouveau-né“ (1893). Om destoinic, bătăios, implicat în problemele comunității, dedicat pacienților, el și-a dorit să schimbe și să îmbunătățească starea sanitară a locuitorilor din zonele în care a activat. S-a numărat printre membrii fondatori ai Asociației generale a medicilor, a semnat texte în „Progresul medical român“ ori „România medicală“, a scris rapoarte și broșuri despre situația legislației sanitare sau a spitalelor comunale și a fost distins cu ordinul „Coroana României“ în grad de cavaler, în 1904.
 
„Permutat dupe cererea lui“, pe baza concursurilor „ce a depus“, dr. Cobilovici a activat ca medic al orașului Târgu Ocna (21 aprilie 1899), al spitalului rural Balș (16 iunie 1899), al orașului Alexandria (2 noiembrie 1899) și, de la 1 octombrie 1900, medic primar al orașului Tulcea, responsabil și de spitalul comunal (1 aprilie 1900), poziție în care s-a stabilit ulterior. Trimitea numeroase solicitări oficialilor din București. În „Raportul științific de mersul Spitalului Comunal Tulcea, pe anul 1905, înaintat dlui Director General al Serviciului Sanitar“ (tipografia „Dobrogea“ Sava Donceff, Tulcea, 1906), dr. Cobilovici, după ce a schițat un istoric medical al zonei și o expunere a cazurilor medicale rezolvate în spitalul în care activa, a punctat măsurile pe care le considera oportune de a fi luate de către mai marii sănătății din Capitală. În opt puncte rezumă îmbunătățirile necesare: construirea unui spital pavilionar, la „marginea extremă a orașului“ (spitalul din Tulcea „se afla instalat într-o clădire improprie, nehygienică“; se implicase în alcătuirea planului noii clădiri); sporirea numărului de paturi pentru bărbați, deoarece „de multe ori se întâmplă de a se așeza pe jos pe unii din ei“; prevederea în buget a sumei de 1.000 de lei pentru medicamentele „bolnavilor lipsiți de mijloace“ ce se prezintă la consultațiile gratuite; mărirea sumei pentru întreținerea bolnavilor și pentru materiale sanitare; moașa comunală, detașată, să fie înscrisă în bugetul spitalului, „pentru mai bună regulă“; reînființarea postului de infirmieră; crearea unui post de subchirurg „cu cunoștințe asupra farmaciei“; instalarea unei băi. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe