Newsflash
Istoria Medicinei

Crucea Elisabeta

de Dragoş BĂLDESCU - nov. 5 2015
Crucea Elisabeta
     Crucea Elisabeta a fost instituită de regele Carol I, prin decret, în octombrie 1878, pentru a-i recompensa pe cei care se distingeau în serviciul medical al armatei. A fost acordată femeilor care au contribuit la organizarea sistemului medical sau au lucrat ca asistente voluntare în timpul Războiului de Independență (1877–1878). Se cunosc și cazuri de călugări care au primit această decorație, acordată și pentru donații oferite serviciului medical al armatei, inclusiv unor doamne din Germania și Transilvania (pe atunci parte a Imperiului Austro-Ungar).
     Crucea Elisabeta avea un statut special, ea fiind conferită personal de regina Elisabeta, și nu de suveran. Medalia avea o singură clasă, în forma unei cruci bizantine din bronz placate cu aur, de aproximativ 43 x 37,5 mm. Aversul are în centru un medalion cu monograma încoronată a reginei Elisabeta (1843–1916). Reversul medalionului conține anii războiului (1877 și 1878) și în jur textul „Alinare și mângâiere“. Panglica este din moir albastru deschis cu lățimea de 31 mm (panglica normală) sau 35–36 mm (funda), cu margini aurii late de aproximativ 4 mm. Atât civilii, cât și militarii purtau crucea pe partea stângă a pieptului. Se pare că toate crucile au fost produse în atelierul bijutierului bucureștean Joseph Resch.
     În timpul războiului, regina s-a implicat foarte activ în îngrijirea bolnavilor, organizând și un spital de campanie în curtea palatului Cotroceni. Elisabeta aștepta personal în gară trenurile cu răniți și participa la operații. Exemplul suveranei va fi urmat de multe doamne din înalta societate. Eforturile reginei în domeniul medical continuă și după război, printre altele ea fondând în 1893 o societate care oferea tratament și medicamente gratuite săracilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe