Newsflash
Știri

Investiţii private pentru modernizarea şi dezvoltarea staţiunilor balneare şi balneoclimatice

de Florentina Ionescu - feb. 23 2023
Investiţii private pentru modernizarea şi dezvoltarea staţiunilor balneare şi balneoclimatice

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului va finanţa proiectele de investiţii private pentru modernizarea şi dezvoltarea staţiunilor balneare şi balneoclimatice.

Guvernul României a aprobat miercuri, 22 februarie a.c., Memorandumul privind încadrarea schemei de ajutor de minimis privind susţinerea activităţii operatorilor economici care activează în staţiunile balneare şi balneoclimatice – „Programul naţional pentru stimularea creării, dezvoltării şi promovării brandurilor sectoriale” în politicile economico-bugetare şi financiare ale statului român, se arată într-un comunicat de presă preluat de AGERPRES

piscina-termala-herculane-2017
Piscină exterioară la Băile Herculane, fotografiată în 2017.

 

Proiecte inovatoare şi soluţii terapeutice

„Turismul balnear este una dintre activităţile care aduce plus-valoare economiei româneşti, având în acelaşi timp o utilitate publică, prin misiunea sa de menţinere a sănătăţii populaţiei! Tocmai din aceste motive, în calitate de ministru liberal, mi-am asumat drept prioritate facilitarea de mecanisme de finanţare, cu fonduri de la bugetul de stat, care să încurajeze investiţiile în infrastructura din staţiunile şi arealele balneare sau balneoclimatice, atât pentru unităţile administrativ teritoriale care pot depune proiecte până la data de 1 august, cât şi pentru operatorii economici din această zonă, pentru care astăzi parcurgem ultimul pas la nivel normativ, la nivel guvernamental. Mai mult, proiectele inovatoare şi soluţiile terapeutice, dedicate unui spectru larg de afecţiuni, vor contribui semnificativ şi la transformarea ţării noastre într-o destinaţie tot mai atractivă şi competitivă pe plan internaţional”, a declarat ministrul antreprenoriatului şi turismului, Constantin-Daniel Cadariu.

creşterea calităţii serviciilor turistice

Obiectivul schemei de minimis îl constituie stimularea operatorilor economici din staţiunile balneare şi balneoclimatice pentru a realiza investiţii în infrastructura turistică, balneară, culturală, sportivă şi de agrement, în vederea diversificării ofertei şi creşterii calităţii serviciilor turistice şi conexe din aceste destinaţii, precum şi pentru acoperirea cheltuielilor aferente formării profesionale a personalului angajat în domeniul HoReCa.

Sprijinul financiar, de la bugetul de stat, va fi acordat sub forma unei alocări financiare nerambursabile, reprezentând maximum 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, exclusiv TVA, aferente proiectului, în limita unui plafon de 200.000 de euro.

În cadrul programului vor fi finanţate următoarele tipuri activităţi eligibile:

  • extinderea şi reabilitarea de structuri de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică, alimentaţie publică şi tratament balnear, inclusiv a reţelelor de captare şi transport a factorilor naturali de cură;
  • construcţia, extinderea şi reabilitarea obiectivelor culturale, sportive şi de agrement din staţiunile balneare;
  • achiziţia de echipamente, mobilier şi aparatură medicală specifice tratamentelor balneare;
  • formarea profesională a personalului angajat în domeniul HoReCa.

Valoarea totală a ajutoarelor care pot fi acordate în cadrul schemei de ajutor de minimis pentru anul în curs este de 15.000.000 lei, se arată în comunicat.

În schimb, dat fiind caracterul multianual al programului, pentru anul 2024 se alocă 15.750.000 de lei, pentru 2025 suma 16.538.000 de lei, iar pentru anul 2026 bugetul este de 17.643.000 de lei. Se estimează un număr mediu anual de 15 întreprinderi beneficiare.

Procedura de implementare a schemei urmează să fie aprobată prin ordin al ministrului antreprenoriatului şi turismului, se arată în comunicat. 

Apel pentru salvarea balneologiei 

Un nou hotel cu bază de tratament balnear la Sovata 

Lacul Ursu din Sovata se redeschide pentru băi termale 

Noi reguli în cadrul unităților de tratament balnear 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe