Newsflash
Știri

343 milioane de lei pentru centre de mari arşi în Bucureşti, Timişoara, Târgu Mureş

de Dorina Novac - mar. 23 2023
343 milioane de lei pentru centre de mari arşi în Bucureşti, Timişoara, Târgu Mureş

Guvernul alocă 343 milioane de lei în pentru finalizarea şi operaţionalizarea proiectelor privind realizarea a trei centre de mari arşi.

Centrele de mari arși vor fi amenajate în Bucureşti, Timişoara şi Târgu Mureş, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru. Potrivit acestuia, o ordonanţă de urgenţă în acest sens a fost adoptată în şedinţa de Guvern de miercuri, 22 martie, scrie Agerpres.

Ciuca

„Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă în domeniul sănătăţii pentru a ne asigura că lucrările de construcţie şi operaţionalizare pentru cele trei centre pentru mari arşi vor fi duse la bun sfârşit. Este vorba de o alocare de la bugetul de stat a unei sume de 343 milioane lei pentru ca operaţionalizarea celor trei centre care vor asigura tratamentul pacienţilor cu arsuri grave din România să se ducă până la bun sfârşit. Există o finanţare acordată prin intermediul Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, asigurată până la finalul anului viitor. Banii pe care Guvernul a decis să-i aloce în acest sens vor garanta, practic, că, cele trei centre de mari arşi din Bucureşti, Timişoara şi Târgu Mureş vor fi realizate, punând astfel la dispoziţia pacienţilor din România capacitatea de a le veni în ajutor cu cele mai înalte standarde în domeniu”, a precizat Cărbunaru.

Citește și: Secţie pentru mari arşi, inaugurată la SCJU Craiova

Anterior, în cadrul şedinţei de Guvern, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Alexandru Florin Rogobete, a spus că pentru aceste obiective se vor aloca din împrumuturi 400 milioane euro, fiind necesară suplimentarea finanţării de la bugetul de stat.

„Ministerul Sănătăţii implementează proiectul privind reforma sectorului sanitar pentru construcţia celor trei centre de mari arşi în România: unul la Timişoara, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, unul la Târgu Mureş şi unul la Grigore Alexandrescu pentru pacienţii pediatrici. Cele două împrumuturi cumulează 400 de milioane de euro, însă este necesară asigurarea unor sume suplimentare din bugetul de stat al Guvernului după anul 2025 pentru finalizarea acestor obiective de investiţii. Sigur, diferenţele dintre împrumutul estimat iniţial şi sumele actuale sunt datorate inflaţiei şi creşterilor de preţuri pentru materialele de construcţii”, a subliniat acesta.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a menţionat că, în total, după finalizarea acestor obiective de investiţii, România va avea 31 de paturi pentru pacienţii arşi grav, 20 de paturi pentru pacienţii intermediari şi 58 de săli de operaţie dedicate pacienţilor cu aceste patologii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe