Newsflash
Știri

Investiţii de proporţii la SCJU Bistriţa

de Cristina GHIOCA - apr. 7 2023
Investiţii  de proporţii  la SCJU Bistriţa

Un proiect de extindere și modernizare este în desfășurare la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa. Acesta ar urma să fie finalizat până în anul 2026.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Bistriţa va fi extins și modernizat ca urmare a încheierii unui contract de finanţare prin Planul Naţional de Redresare și Rezilienţă, a anunţat Gabriel Lazany, managerul unităţii sanitare.

WhatsApp Image 2023-04-05 at 11.45.53

Declaraţia a fost făcută cu ocazia Conferinţei regionale est-europene dedicate neuroreabilitării, organizată, recent, la Bistriţa, de Federaţia Europeană a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNR) și de Federaţia Mondială a Societăţilor de Neuroreabilitare (WFNR).

Cu o valoare totală de aproximativ 100 de milioane de euro, investiţia are patru componente de bază: extinderea spitalului cu un corp de clădire cu suprafaţă desfășurată de 14.450 m2, reabilitare energetică și modernizarea întregii unităţi, digitalizarea spitalului și dotarea cu echipamente medicale.

Corpul nou construit va fi folosit pentru relocarea unei părţi din activitatea medicală desfășurată în spital, dar și pentru înfiinţarea unor compartimente noi. În spaţiile eliberate ca urmare a relocării ar urma să fie dezvoltate servicii de paliaţie. „Avem în momentul de faţă, în cadrul secţiei de Oncologie, cinci paturi pe paliaţie, dar din păcate situaţia actuală și populaţia îmbătrânită care există în judeţ necesită mult, mult mai mult [spaţiu]”, a punctat managerul SCJU Bistriţa.

Compartimente noi și digitalizare completă

Unul dintre compartimentele nou înfiinţate va fi cel de neurochirurgie, a adăugat Gabriel Lazany: „Neurochirurgia (...) va fi un compartiment de sine stătător. În momentul de faţă avem activitate pe Neurochirurgie în cadrul secţiei de Chirurgie generală. De asemenea, vom avea un compartiment nou înfiinţat de Cardiologie intervenţională, cu o sală de operaţie hibrid”. Alte compartimente care urmează să fie înfiinţate sunt cele de Gastroenterologie intervenţională și de recuperare neurologică.

În ceea ce privește digitalizarea, planurile managerului SCJU Bistriţa sunt complexe: „Nivelul de digitalizare va fi până la patul bolnavului, (...) tot ce înseamnă echipament medical va fi conectat la serverul spitalului (...). Fiecare pat va avea o tabletă, iar în momentul în care cadrul medical va face, de exemplu, un tratament, se va opera [procedura] în timp real în fișa pacientului”.

În același timp, Gabriel Lazany își dorește să implementeze în farmacia spitalului un sistem robotic de distribuţie a medicamentelor. Toate lucrările din cadrul SCJU Bistriţa ar trebui să fie finalizate până în anul 2026, însă managerul speră că acestea se vor încheia în doi ani.

Citiți și: Neurorecuperarea este mult subdimensionată în România

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe