Conferința Colegiului Medicilor din Municipiul București, ajunsă în acest an la a 13-a ediție, a reunit specialiști din diverse domenii medicale, într-un format interdisciplinar.
Conferința Colegiului Medicilor din Municipiul București a oferit celor peste 13000 de participanți cele mai recente informații și cazuri clinice esențiale pentru practica medicală modernă, contribuind la pregătirea profesională continuă a membrilor CMMB, care au acces gratuit la lucrări. Prof. dr. Cătălina Poiană, președinta Conferinței, a participat la un Blitz-Interviu în deschiderea lucrărilor, în calitatea sa de președintă a Colegiului Medicilor din Municipiul București.
Care sunt provocările anului 2025 și care sunt proiectele pentru acest an, a fost întrebată prof. dr. Poiană?
Vreau în primul rând să le mulțumesc tuturor celor care sunt alături de noi și în acest an la Conferință, a spus președinta CMMB. Schimbarea, la Colegiul Medicilor din Municipiul București, a început cu partea de digitalizare și acest lucru s-a dovedit a fi extrem de util în timpul pandemiei, când, fără acest program, activitatea celor 16.000 de medici din municipiul București ar fi fost mult îngreunată, dacă nu imposibil de derulat. În ceea ce privește digitalizarea, mai avem doar câteva lucruri de îmbunătățit și anume să terminăm de introdus și să actualizăm situația cabinetelor medicale. Noi ne-am ocupat inițial de conturile medicilor și de portal, în așa fel încât să facilităm comunicarea medicilor cu Colegiul. Medicii din București pot obține toate documentele de care au nevoie în format online, procesul de digitalizare a redus birocrația și timpul necesar pentru această activitate.
Continuăm acest proces, îl extindem și în zona cabinetelor medicale. Aici, este un volum mai mare de muncă, dar suntem și cu această operațiune aproape de final, de momentul când vom avea evidența tuturor cabinetelor în care se desfășoară activitate medicală, în format digital. Pentru București, întotdeauna este loc de mai bine și cred că doar atunci când te apuci să faci ceva și acel proiect pornește, îți dai seama unde mai poți ameliora lucrurile.
Puteți oferi un exemplu?
Vă dau ca exemplu aplicația myCMMB, la care deja s-au făcut câteva actualizări și pentru care invit toți colegii noștri care o folosesc să ne anunțe dacă au sugestii pentru o îmbunătățire a funcționalității. Suntem deschiși și echipa noastră de IT este gata pentru a îmbunătăți toate serviciile digitale, inclusiv această aplicație myCMMB, pe care foarte mulți dintre colegii noștri au apreciat-o și o folosesc.
Care este principalul proiect pentru acest mandat?
Am lansat o propunere la finele mandatului trecut și ne bucurăm că o putem materializa în acest mandat: crearea unor platforme informatice dedicate principalelor categorii în care se desfășoară activitatea medicală în București, respectiv pentru medicina de familie, medicina primară, pentru ambulatoriu de specialitate, pentru sistemul spitalelor și pentru sistemul privat. Partea de programare este gata și deja au început probele, au fost desemnați coordonatorii, în ședințele de Consiliu, pentru fiecare din aceste platforme, care vor avea două componente. Una este cea legată de comunicare: vrem să venim către colegii noștri și să deschidem un forum în care să discute și să se identifice problemele, astfel încât cele care sunt de resortul CMMB să poată fi rezolvate cât mai rapid. A doua componentă a acestor platforme își propune o cartografiere a medicilor pe teritoriul Bucureștiului. Dacă un pacient își dorește un consult și vrea să ajungă la un anumit medic, trebuie să aibă informații: unde poate fi găsit, când este accesibil, care este forma de contact prin care poate fi abordat, sau, în general, cum poate avea acces la cel mai apropiat serviciu medical în specialitatea în care necesită acest consult.
Un fel de navigator în beneficiul pacienților?
În primul rând în beneficiul pacientului, pentru că un act medical corect este acela care se centrează pe pacient și de cele mai multe ori pacientul suferă din cauza faptului că trebuie să se plimbe între anumite cabinete și că nu are toate informațiile necesare. Este o muncă grea, pentru că numărul medicilor din București este foarte mare, pentru că fiecare poate să activeze în mai multe zone. Dar, repet, partea de informatică din spatele funcționării acestor platforme este deja finalizată, s-au făcut probe și acum va începe introducerea datelor.
Care sunt cele mai importante provocări?
Poate că cel mai important aspect ține de sprijinul pe care conducerea Colegiului, prin Consiliul Municipal și prin Biroul Executiv, o va da pentru a susține modificările legislative care sunt atât de necesare pentru activitatea medicilor. Legea 95 are mult mai multe amendamente decât articole, cred că este un hățiș în care inclusiv juriștii sunt de foarte multe ori dezorientați. De aceea, considerăm necesare cât mai repede o nouă lege a profesiei medicale, o lege a malpraxisului și alte reglementări, cum este cea a îngrijirii unui caz aflat deasupra resurselor terapeutice. Sprijinul pe care noi ne dorim să-l oferim în realizarea acestor lucruri este unul de bază, trebuie să fie o prioritate în activitatea acestui mandat, iar în strânsă concordanță cu acest demers este o altă inițiativă , un nou proiect care va începe cât de curând.
Vom organiza sesiuni online prin care să susținem medicii cu noțiuni de legislație, să informăm medicii pe această zonă, pentru că medicii, e și firesc să fie preocupați în primul rând de activitatea lor medicală și mai puțin de aspectele legislative, dar totuși trebuie să cunoască aceste reglementări pentru că nu poți lucra în afara lor, nu poți lucra în afara sistemului. Și atunci este de datoria noastră să venim în sprijinul lor, să continuăm cursurile de educație medicală continuă și cu această parte de informare pe aspecte legislative.
Sursa foto: https://www.facebook.com/sanatateapressgroup
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe