Newsflash
Interviuri

Prof. dr. Ioan Sporea: „Regulile epidemiologice severe din spitale au devenit frustrante”

de Demostene ŞOFRON - apr. 22 2022
Prof. dr. Ioan Sporea: „Regulile epidemiologice severe din spitale au devenit frustrante”

După doi ani de pandemie, lucrurile încep încet-încet să reintre în normal, spune prof. dr. Ioan Sporea. Însă provocările nu au dispărut în totalitate. Una dintre acestea va fi recuperarea perioadei de contact redus între medici și pacienţi.

prof univ dr Sporea 1

CARTE DE VIZITĂ:

  • Șef Clinică de Gastroenterologie și Hepatologie, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timișoara
  • Șef catedră Gastroenterologie și Hepatologie UMF „Victor Babeș” Timișoara
  • Director Centrul de Excelenţă al Federaţiei Mondiale de Ultrasonografie în Medicină și Biologie

Care sunt plusurile și minusurile aduse de pandemie pentru ecografie și specialiștii din acest domeniu?

Din păcate, pe perioada pandemiei contactul pacient-sistem medical/medic s-a redus, acesta este adevărul, și nu numai la noi. Teama de îmbolnăvire, mai ales înainte de apariţia vaccinurilor împotriva COVID-19, a redus adresabilitatea la medicul specialist, mai ales pentru non-urgenţe. În ultimele luni, odată cu creșterea numărului de vaccinaţi și cu varianta mai blândă Omicron, oamenii au reînceput să revină la consulturi planificate.

Și în domeniul ecografiei/imagisticii ne apropiem de o revenire la normal. Am ajuns să vedem că pacientul și-a înfrânt și depășit temerile, dovadă că se îndreaptă spre investigaţia medicală cu mult mai mult curaj. Dar cred că vom avea de recuperat acești doi ani de contact redus medic-pacient!

Dar provocările?

Să le iau în ordine. În primul rând, a fost teama individului – medic, asistent medical, infirmieri – de boală, de a nu se infecta. Erau foarte multe necunoscute, la început, legate de contagiozitate. După vaccinare, la începutul anului trecut, lucrurile s-au mai simplificat. Cele mai multe cadre medicale erau deja vaccinate, ceea ce a redus simţitor teama de îmbolnăvire. Dar regulile epidemiologice severe din spitale au devenit frustrante.

De aici și multe întrebări care s-au ridicat: ce tip de pacient poţi primi?; cum gestionăm locurile din spitale, non-COVID vs. COVID?; cum rezolvăm, uman, pacienţii speriaţi de a ajunge în spitale? Vă pot spune multe despre oboseala fizică și psihică instaurată în rândul nostru, urmare a orelor petrecute la patul celor suferinzi, odihnă puţină, stresul de peste zi și gândul la ce va fi mâine... Acum, lucrurile se îndreaptă încet-încet spre normalitate.

Suprasolicitat vs. slab utilizat

Cum rezistă aparatura după doi ani de pandemie?

Depinde de aparatură... Suprasolicitarea mare a fost la computer tomograf, folosit pentru stadializarea pacienţilor COVID, la paturile cu aparatură de terapie intensivă și la laboratoarele pentru teste PCR. În rest, celelalte echipamente au fost folosite mai puţin ca de obicei. Se simte însă nevoia înnoirii aparaturii, indiferent de natura ei. Uzura morală și fizică își vor spune până la urmă cuvântul.

Ce aspecte relevante au fost evidenţiate prin ecografii la pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2?

La examinarea ecografică abdominală, nu există modificări tip COVID. Există centre care folosesc ecografia pulmonară ca suport diagnostic la pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2. Este însă o metodă simplă de evaluare pentru eventualele comorbidităţi abdominale la persoanele pozitive. Una dintre marile probleme pe perioada pandemiei a fost accesul limitat al bolnavilor cronici la supravegherea medicală. Mai ales spitalizările au fost dificile, o mare parte din paturi fiind alocate patologiei COVID. A existat permanent o presiune pe paturile de spital non-COVID.

Pentru o serie de pacienţi cu suspiciuni de malignităţi digestive au fost făcute eforturi deosebite pentru a-i rezolva într-un timp cât mai scurt. Aici timpul era și rămâne esenţial.

Imunizarea în masă, o posibilă salvare

Ce ar însemna un al șaselea val pandemic pentru specialiștii în ecografie?

Dacă va exista un eventual val 6 de COVID-19, cred că nimeni nu știe cu siguranţă. Există speculaţii doar. La valul 5 Omicron am constatat însă o rată mare de infectări, chiar și la persoanele vaccinate cu trei doze. Cu toate acestea, formele de boală au fost ușoare și simple. În aceste condiţii, deși rata de vaccinare în România a rămas joasă, putem spera că s-a realizat o imunizare „în masă”, care să ne ferească de următoarele valuri.

Dacă însă se va declanșa un nou val, pot spune că vom fi mai pregătiţi decât la cele anterioare, în primul rând datorită experienţei acumulate. Totuși, un nou val va însemna din nou o reducere a accesului la îngrijire medicală a pacienţilor cronici, stres pentru medici, pacienţi și aparţinători și, să zicem, o reducere a activităţii ecografice.

Să ne oprim puţin asupra Gastroenterologiei/Hepatologiei, ecografiei abdominale și asupra elastografiei.

Specialitatea mea este Gastroenterologia și Hepatologia. În aceste două domenii, ecografia a deschis o serie de drumuri noi, prin folosirea ecografiei cu contrast (CEUS), a elastografiei și a ecografiei multiparametrice. Folosirea CEUS pentru leziunile hepatice circumscrise reduce mult costul și viteza de diagnosticare. Prin apariţia elastografiei hepatice, biopsia hepatică aproape a dispărut, deoarece această metodă non-invazivă are performanţe foarte bune.

Mai nou, prin folosirea unor aparate multiparametrice de ecografie, nu numai fibroza poate fi evaluată, dar se poate face și cuantificarea steatozei și a inflamaţiei hepatice. Toate aceste noutăţi sunt în favoarea pacientului, prin reducerea timpului până la diagnostic, folosind mijloace de investigaţie mai ieftine și non-invazive.

Specialiști mondiali, reuniţi la Timișoara

În luna mai au loc Congresul Mondial de Ultrasonografie și Conferinţa Naţională a Societăţii Române de Ultrasonografie în Medicină și Biologie. Ce ne puteţi spune despre acestea?

Congresul Mondial de Ultrasonografie se desfășoară o dată la doi ani și adună cei mai buni specialiști din lume din acest domeniu. În 2019, reuniunea s-a desfășurat la Melbourne, iar în 2025 se va desfășura în Japonia. Anul acesta, el va avea loc la Timișoara, în noul centru de congrese Timișoara Convention Center, cu o capacitate de până la 1.600 de persoane.

Manifestarea se va desfășura pe parcursul a trei zile și jumătate. În prima zi sunt programate nu mai puţin de opt cursuri precongres pe diverse subdomenii ale ecografiei, mese rotunde, work­shopuri, sesiuni poster... Avem confirmată participarea a circa 130 de speakeri, din care 100 de peste hotare, din Brazilia în Japonia, din Statele Unite în Australia.

O noutate este organizarea conferinţei pentru studenţi...

Într-adevăr, timp de două zile, în perioada 27-28 mai, organizăm prima Conferinţă Naţională de Ecografie pentru studenţi, unde sunt așteptaţi aproximativ 400 de participanţi. Ne așteptăm la o largă participare naţională și internaţională, pornind de la adevărul că ecografia este practicată de aproape toate specialităţile medicale. De aici și interesul medicilor, de la gastroenterologi și urologi la radiologi, medici interniști, endocrinologi, ginecologi, cardiologi, pentru aceste evenimente.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe