Newsflash
Interviuri

Este foarte importantă comunicarea între medici

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - mar. 27 2020
Este foarte importantă comunicarea între medici

Dr. Simona Carniciu, medic specialist diabet, nutriţie și boli metabolice explică în interviul pe care ni l-a acordat în exclusivitate care sunt recomandările pentru pacienţii diagnosticaţi cu diabet zaharat în contextul pandemiei cu SARS-CoV-2.

Dr-Simona-CarniciuPe lângă evitarea expunerii, un regim alimentar strict, hipoglucidic, exact cum a fost recomandat de către medicul curant, este cea mai importantă măsură pe care acești pacienţi trebuie să o aplice.

Ce le recomandaţi pacienţilor cu diabet zaharat, în această perioadă?

Pacientul aflat la risc nu trebuie să iasă din casă. În condiţiile legislative actuale, eliberarea reţetei se poate efectua fără card de sănătate. Asta înseamnă că pacientul nu trebuie să vină după reţetă.

Dacă are rude, cunoștinţe care se pot deplasa și îl pot ajuta, aceștia pot veni la cabinet cu datele pacientului, eventual se poate face un consult telefonic prin care să se precizeze datele importante: dacă este bine controlată glicemia sau dacă au apărut evenimente în jurnalul de glicemii etc.

În scenariul în care pacientul nu are pe cine să trimită la cabinet, se va verifica, dacă și farmaciile sunt de acord, să se elibereze prin consult telefonic reţeta, care va putea fi vizualizată în sistem de către farmacie și va fi eliberată în orice farmacie.

Pacientul se va duce direct la farmacia din proximitate și își va ridica reţeta, după consultul telefonic. Pacientului i se vor menţiona numărul și seria reţetei.

De asemenea, se poate face inclusiv o completare la reţeta anterioară, în limita posibilităţilor protocolului, dacă este strict necesar.

Recomandaţi pacienţilor să își facă stocuri de medicamente în această perioadă?

Consider că majoritatea medicilor diabetologi vor fi la datorie. Este nevoie să fii la datorie. Pacienţii nu își pot face stocuri pentru că legea te obligă să iei reţeta doar pe trei luni, această reglementare nu e modificată încă.

Cum ar trebui adaptat regimul alimentar?

Creșterea glicemiei este normală în perioada aceasta de stres, iar alimentaţia nu e la fel de potrivită, din cauza restricţiilor, și nu se mai pot procura la fel de repede alimente. Din acest motiv se recomandă pacienţilor să fie foarte stricţi cu alimentaţia pentru că pe fondul stresului generat de situaţia actuală poate crește glicemia. Se consultă telefonic medicul, iar dacă se poate face ceva, acest lucru se va transmite pacientului.

Ce se întâmplă în cazul unei urgenţe?

Urgenţele hiperglicemice care nu sunt foarte severe pot fi tratate printr-un consult telefonic la medicul diabetolog. De aceea, în această conjunctură este foarte importantă comunicarea între medici, iar medicul de familie poate instrui și ar fi foarte bine ca în această perioadă, în special în mediul rural, acesta să aibă insulină rapidă pentru corectarea glicemiilor foarte mari.

Există un protocol actual care trebuie aplicat în cazul pacienţilor cu diabet zaharat diagnosticaţi cu COVID-19?

Protocolul se adaptează în funcţie de necesităţile pacientului. Dacă are glicemii de necontrolat, cu siguranţă se va ajunge la insulinoterapie. Dacă este bine controlat, atunci nu este nevoie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe