Newsflash
Interviuri

„Câteodată am senzația că suntem într-un film, nu că asta ar fi de fapt realitatea”

de Dr. Laura Davidescu - mar. 13 2020
„Câteodată am senzația că suntem într-un film, nu că asta ar fi de fapt realitatea”

Melline Galani este o româncă stabilită în Coreea de Sud, una dintre țările cu un număr-record de persoane îmbolnăvite cu COVID-19. Ea a acceptat să povestească, pentru Viața Medicală, cum este viața oamenilor obișnuiți în această țară „în vremea coronavirusului”.

Dacă veștile și imaginile despre ceea ce se întâmplă în China de când a izbucnit epidemia de coronavirus au fost puține și, cu siguranță, filtrate de autoritățile de acolo, apropierea de ordin geografic și social cu Italia pare că ne-a mai hrănit cumva „foamea” de informații despre infecția care a năpădit aproape tot globul. Vă prezentăm în continuare mărturiile unei românce care trăiește și lucrează în Coreea de Sud, una dintre cele mai „lovite” țări, pentru a înțelege cum se comportă asiaticii dintr-o țară democrată în condițiile epidemiei.

Melline Galani

Carte de vizită

Melline Galani a vizitat Coreea pentru prima oară în 2014 și s-a mutat definitiv acolo în 2017. Are 42 de ani și lucrează la un centru internațional din orașul Gwangju, ocupându-se cu designul revistei de limbă engleză Gwangju News.(http://gwangjunewsgic.com/). Ocazional, scrie articole despre România sau Coreea și participă la diverse târguri sau expoziții cu standul României sau promovează țara natală în școlile coreene, în cadrul programului „World inside the School”.

Care este situația îmbolnăvirilor în Coreea de Sud?

În prezent (11 martie 2020) sunt 7.755 de îmbolnăviri și 61 de decese, majoritatea persoane în vârstă, cu afecțiuni preexistente. Zona în care locuiesc eu (orașul Gwangju, provincia Jeolla de Sud) are cea mai mică rată a îmbolnăvirilor și este considerată cea mai sigură zonă din Coreea de Sud la momentul actual. La noi în oraș au fost diagnosticate doar 15 persoane.

S-A AMÂNAT ANUL ȘCOLAR

Ce măsuri s-au luat?

Absolut orice loc public, magazine, mijloace de transport în comun, bănci, spitale, birouri etc., este dotat cu soluții de sterilizat și dezinfectat. Oriunde te duci trebuie să-ți dezinfectezi mâinile cînd intri în sediul respectiv. Toate instituțiile de învățământ (de la creșă până la facultate) sunt închise. În Coreea de Sud, noul an școlar începe la 1 martie; din cauza virusului însă toate instituțiile au rămas închise pentru încă trei săptămâni; dacă lucrurile evoluează înspre bine și va scădea numărul de îmbolnăviri, începerea anului școlar este programată pentru 23 martie. Mai mult, toate festivitățile de absolvire, care se țin de obicei la sfârșitul lunii februarie, au fost anulate. Toată lumea poartă mască la ieșirea din casă. Ne-am obișnuit să vedem oameni costumați pe străzi dezinfectând diverse zone, iar câteodată am senzația că suntem într-un film, nu că asta ar fi de fapt realitatea.

Sunt probleme de aprovizionare cu alimente, medicamente?

Nu. Singura problemă a reprezentat-o aprovizionarea cu măști, dar și aceasta a fost reglementată de guvern în așa fel încât toată lumea să poată să le cumpere. Momentan, în cadrul Sistemului de 5 zile, o persoană poate cumpăra două măști pe săptămână, la prețul de aproximativ 1,3 dolari bucata.

Mastile se elibereaza de la farmacii programat pe zile in functie de ultima cifra a anului nasterii
Măștile se elibereaza de la farmacii programat pe zile, în funcție de ultima cifră a anului nașterii

În această figură, cifrele reprezintă ultima cifră a anului nașterii. Cei care au ultima cifră 1 sau 6 pot cumpăra măști de la farmacii și alte magazine acreditate lunea; cei cu anul terminat în 2 sau 7, marțea; cei cu 3 și 8, miercurea (eu sunt născută în 1978, deci doar miercurea pot cumpăra măști); cei cu 4 și 9, joia, iar anii cu 5 și 0 la final, vinerea. În weekend pot cumpăra măști cei care nu au reușit să ajungă în cursul săptămânii în ziua alocată...

COREENII SUNT DISCIPLINAȚI

Care este starea generală de spirit?

Coreenii sunt un popor disciplinat și foarte unit. În momentul în care au apărut primele cazuri, atât guvernul, cât și administrațiile locale au început să trimită mesaje de informare oamenilor, împreună cu metode de prevenire, iar oamenii s-au conformat imediat. Deși unii sunt panicați, acest lucru nu se vede. Este o stare generală de calm și de înțelegere a situației. Toți poartă măști când ies afară, sunt foarte atenți la igiena personală și evită locurile aglomerate (care de fapt nici nu mai există). În mod normal, în Coreea, întâlnirile, evenimentele, festivalurile și târgurile își încep sezonul din martie, dar din cauza virusului, absolut toate evenimentele au fost anulate sau amânate. Deși le este greu, toți s-au conformat. În orașele în care au fost diagnosticate persoane, primăria a luat rapid măsuri de prevenție, reconstituind traseul persoanelor infectate, locurile pe care le-au vizitat și persoanele cu care au intrat în contact. Traseele au fost făcute publice, iar toate locurile vizitate au fost închise și dezinfectate, iar contactele automat testate.

Toți cei care au intrat în contact cu persoanele infectate au fost automat testați. Până în prezent, Coreea a testat peste 202.000 de persoane. Un test costă aproximativ 130 de dolari, dar dacă ești asigurat, plătești doar jumătate și numai dacă testul iese negativ. Dacă este pozitiv, atunci toate costurile sunt suportate de guvern.

APLICAȚII DE SMARTPHONE ȘI AJUTOR PENTRU STRĂINI

La scurt timp dupa apariția virusului au fost create aplicații (în limba coreeană) care depistau în timp real numărul persoanelor îmbolnăvite din toată țara. Apoi au creat o aplicație pentru străini, disponibilă în engleză, chineză și japoneză, pentru a putea fi informați și cei ce nu cunosc limba coreeană. Această aplicație transmite mesaje din toată Coreea (am testat-o și eu, să văd cum funcționează).

aplicatiile de telefon dedicate informarii despre coronavirus sunt multilingve

Care simți că ar fi efectele neașteptate ale acestei epidemii?

Cei mai afectați sunt profesorii, personalul medical, vânzătorii de flori și cei care vând mâncare stradală (categorie extrem de numeroasă în Orient – n.n.), taximetriștii, magazinele și restaurantele. Profesorii, în special cei de engleză, de obicei nativi, sunt plătiți la oră, iar închiderea școlilor și a academiilor (cram schools) a însemnat o diminuare semnificativă a veniturilor lor. Cei care câștigă de pe urma crizei sunt cei cu livrare de mâncare și magazinele online, pentru că mulți coreeni au preferat să nu mai iasă și să comande de acasă ce au nevoie.

Ce ne poți spune despre modul în care funcționează sistemul sanitar în Coreea?

Sistemul este oarecum similar cu cel din România. Orice salariat este asigurat prin sistemul național de asigurări, dar există și asigurări private pentru operații, lucrări dentare etc. Mersul la medic implică costuri minime. De exemplu, dacă aș fi răcită și ar trebui să mă duc la spital, consultația este gratuită, iar rețeta ar fi undeva între 2-3 dolari (pentru că am asigurare, fiind salariată). Însă nu se eliberează niciun fel de medicament fără prescripție medicală. Tratamentul pentru afecțiunile simple este dat pe o perioadă de trei zile, apoi trebuie să revii la medic pentru verificare și, dacă nu ești OK, ori ți se prelungește tratamentul, ori ți se schimbă medicamentele cu altele. Coreenii sunt foarte mândri și au foarte mare încredere în sistemul lor medical.

AICI EXISTĂ SOLIDARITATE

Sunt probleme cu personalul medical insuficient, cu aparatura sau materialele?

Nu. În primul rând pentru că aici există solidaritate. Cel mai afectat oraș este Daegu (80% dintre pacienți). Foarte multe orașe, inclusiv cel în care locuiesc eu, i-au sărit în ajutor. Guvernul a suplimentat fondurile, materialele și personalul, iar celelalte orașe au oferit fie echipamente, fie paturi de spital sau au primit pacienți. Cei din Gwangju au oferit 300 de locuri pentru carantina pacienților din Daegu. În acest fel au trecut mai ușor peste situația de criză.

Am citit că un număr foarte mare de cazuri din Coreea au apărut în urma frecventării lăcașelor de cult... Sunt coreenii un popor extrem de credincios?

Ca să povestesc despre sectele din Coreea, ar fi foarte mult de spus. Ideea e că sunt secte și trebuie tratate ca atare. Coreenii au luat contact cu religia creștină după ce s-a terminat războiul dintre nord și sud, în 1953, când americanii au rămas staționați în sud ca să protejeze și să ajute țara. Tot atunci au început să vină o mulțime de misinoari din SUA: protestanți, metodiști, mormoni, martorii lui Iehova, catolici etc. După război și în anii care au urmat, coreenii au fost extrem de săraci, iar toate aceste lăcașuri ridicate de misionari ofereau făină, orez și mâncare gratis, ba chiar și educație. Mulți au început să se ducă la biserică în primul rând ca să supraviețuiască. Și așa a început spălarea creierului... Nu spun că toate bisericile din Coreea sunt secte, dar există destule, iar imaginea creștinismului este deja afectată și pătată de scandal.

Ce zvonuri circulă în Coreea despre coronavirus?

Coreenii nu se gândesc nici la teorii ale conspirației, nici nu bârfesc și nu-și dau cu părerea prea mult. Au înțeles că este vorba despe un virus nou, dar, deoarece ei au avut experiența cu MERS în trecut, sunt cumva obișnuiți cu astfel de situații. Și, repet, guvernul și administrațiile locale fac o treabă excelentă. Nu cred că mi-aș dori să fiu în nicio altă țară în timpul epidemiei de coronavirus.

Me and my colleagues
Alături de colegele de redacție

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe