Newsflash
Advertorial

Interviu cu Profesor Vincenza Spallone

de - sept. 9 2022
Interviu cu Profesor Vincenza Spallone

Materialul face parte din seria de recomandări ale consensului experților internaționali privind screeningul, diagnosticarea și managementul neuropatiei diabetice senzitivo-motorii în practica clinică. (P)

Vincenza Spallone este profesor în cadrul Departamentului de Medicină Sistemică, Secţia de Endocrinologie, Universitatea „Tor Vergata” din Roma, Italia

MicrosoftTeams-image (1)

  • Îmi doresc ca tinerii studenţi și clinicieni să fie interesaţi de complexitatea neuropatiei diabetice, recunoscând, de asemenea, simplitatea verificării simptomelor și indicatorilor de boală.
  • Medicii ar trebui să fie conştienţi de faptul că pot oferi eficacitate muncii lor şi bunăstare pacienţilor lor urmând pași simpli și accesibili. STOP ignoranţei, START îngrijirii!
  • La nivel global, întâlnirea de consens din noiembrie 2020, care a avut loc cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, și-a propus să realizeze ghiduri și algoritmi clari și practici de tratament pentru screeningul, diagnosticarea și tratamentul neuropatiei diabetice.

De ce este considerată neuropatia diabetică o „complicaţie uitată”?

Multe studii din diferite ţări evidenţiază subdiagnosticul şi subtratamentul neuropatiei diabetice. Subscreeningul neuropatiei diabetice apare şi în Italia. Asociaţia medicilor de diabet din Italia (Associazione Medici Diabetologi) a promovat un raport bazat pe evaluarea fişelor medicale electronice din 258 de centre specializate în diabet, care a implicat 34.705 pacienţi cu diabet de tip 1 şi 473.740 de pacienți cu diabet de tip 2.

Potrivit acestui raport, doar 23,1% dintre pacienţii cu diabet de tip 1 și 21,4% dintre pacienţii cu diabet de tip 2 au fost testaţi pentru evaluarea riscului de complicaţii ale piciorului diabetic în 2018 (1).

Ce vă motivează să vă implicaţi în abordarea neuropatiei diabetice?

Mentorul meu m-a introdus pentru prima dată în neuropatia diabetică cu mulţi ani în urmă. Pe lângă practica clinică, sunt încă implicată în această patologie prin activităţi de cercetare și educație.

Observaţiile mele despre cât de invalidantă poate fi neuropatia diabetică, cum poate perturba calitatea vieţii, izola pacienţii, provoca suferinţă și cum interferă în atât de multe aspecte ale vieţii lor provin din experienţa mea de îngrijire a pacienţilor cu neuropatie diabetică. Am devenit conştientă de necesitatea de a găsi soluţii pentru ei, precum și de experimentarea unei relaţii empatice cu aceştia.

Având în vedere aceste aspecte, putem exemplifica îngrijirea diabetului, care ar trebui să fie cuprinzătoare şi deschisă către noi oportunităţi privind abordarea bolii. O persoană care se plânge că simte senzaţii precum „foc şi gheață sub picioare” – este mai mult decât evident că trebuie să îi fie tratată durerea neuropată. Pentru a avea grijă de durerea pacientului, recomand să acordaţi atenţie şi să luaţi în considerare toate celelalte simptome ale sale, inclusiv cele psihosociale.

Îngrijirea neuropatiei diabetice ne învaţă multidisciplinaritatea, importanţa sistemului nervos în efectuarea multiplelor funcţii şi capacitatea noastră de a detecta probleme care nu sunt imediat evidente sau care nu sunt percepute ca atare (de către pacienţi şi uneori şi de către medici). Studiul neuropatiei diabetice permite descoperirea modului în care aceasta este intrigantă şi interconectată, inclusiv, de exemplu, a legăturii dintre:

  • durere neuropată cu depresie sau tulburări de somn (2) sau
  • corneea care transmite informaţii asupra nervilor periferici (3,4).

Cercetările arată, de asemenea, cum neuropatia diabetică are o influenţă puternică asupra rezultatelor clinice, de exemplu:

  • rolul predictiv al simptomului de „amorţeală” asupra evenimentelor cardiovasculare (5) sau
  • faptul că efectele benefice ale inhibitorilor SGLT2 pot fi mediate de sistemul nervos autonom (6).

Mi-ar plăcea ca tinerii studenţi şi medici să fie fascinaţi de complexitatea neuropatiei diabetice, apreciind în acelaşi timp simplitatea căutării simptomelor şi semnelor specifice bolii. De asemenea, este foarte important să recunoaştem beneficiul de a fi conştienţi de patologia neuropatiei diabetice şi de a acţiona în consecinţă, precum şi de prevenirea complicaţiilor și de tratamentul formelor simptomatice.

Care sunt principalele provocări privind tratamentul simptomatic al neuropatiei diabetice dureroase?

Prima provocare pe care trebuie să o depăşim este de a pune diagnosticul concret și precis al neuropatiei diabetice dureroase. Această formă simptomatică de neuropatie diabetică este, de asemenea, susceptibilă de a fi subdiagnosticată din cauza interpretării greşite a durerii şi a lipsei de date. Utilizarea chestionarelor de screening pentru investigarea durerii neuropate precum DN4 – foarte uşor de utilizat, disponibil în multe limbi şi validat pentru neuropatia diabetică dureroasă (7) – poate ajuta la identificarea pacienților cu dureri neuropate la nivelul membrelor inferioare.

Pentru un diagnostic clinic corect al neuropatiei diabetice dureroase, din experienţa mea, vă recomand să începeţi cu piciorul drept. Diferite medicamente analgezice funcţionează pentru ameliorarea durerii neuropate şi non-neuropate.

O altă provocare este alinierea către ghidurile de tratament pentru durerea neuropată. Subtratamentul neuropatiei diabetice dureroase sau neaderarea la recomandările privind selecţia medicamentelor, titrarea, doza, durata tratamentului şi etapele ulterioare au fost documentate în studii realizate în Franța (8) şi Germania (9,10).

Pe de altă parte, respectarea recomandărilor ghidurilor pentru managementul durerii a fost asociată cu reducerea utilizării resurselor şi costurilor dedicate îngrijirii medicale în Statele Unite, în comparaţie cu nerespectarea acestor ghiduri (11).

Pe lângă identificarea clară a sursei durerii neuropate şi selecţia tratamentului recomandat, este esenţial să fie evaluată eficacitatea şi siguranţa tratamentului şi luat în considerare impactul durerii şi al tratamentului asupra calităţii vieţii, dispoziţiei şi somnului atunci când sunt luate decizii terapeutice precum urmărirea pacienţilor.

Raportul de consens subliniază abordarea pas cu pas a tratamentului durerii, inclusiv titrarea dozelor, durata tratamentului, criteriile de definire a răspunsului terapeutic, combinaţiile terapeutice şi rolul altor tratamente şi comorbidităţi în interacţiunea cu tratamentul durerii.

Deoarece tratamentul farmacologic nu este întotdeauna eficient sau bine tolerat, o abordare non-farmacologică ar trebui luată în considerare, în plus sau în locul medicamentelor, în unele cazuri. În orice stadiu al progresiei neuropatiei diabetice dureroase, este posibilă adăugarea unui tratament cu acid alfa-lipoic care poate îmbunătăţi prognosticul bolii, cu beneficiul suplimentar de profil de siguranţă favorabil pe termen lung.

Durerea neuropată este o afecţiune complexă care necesită abordare multidisciplinară pentru tratament. Medicii de familie, diabetologii, neurologii, specialiştii în patologia durerii, psihologii, psihiatrii şi podiatrii pot fi cu toţii implicaţi în îngrijire. În multe situaţii, însă, nu este utilizată sau posibilă această abordare.

Cea mai mare provocare şi responsabilitate pentru viitor este de a educa pacienţii şi de a implementa căi terapeutice bazate pe nevoile acestora şi pe evaluarea resurselor locale.

„Algoritmii terapeutici trebuie să fie stratificaţi și actualizaţi în mod constant pentru a promova tratamente adecvate și eficiente în rutina de zi cu zi”, conform raportului de consens.

Care sunt diferenţele între acest raport de consens și ghidurile actuale internaţionale și rapoartele de consens anterioare?

Acest raport de consens are o caracteristică nouă, și anume concentrarea asupra modului în care ghidurile sunt implementate în practica clinică. Experţii care au elaborat acest consens au elaborat și raportul de consens de la Toronto (12), declaraţia de poziţionare a Asociaţiei Americane de Diabet (13) și alte ghiduri naţionale privind managementul neuropatiei diabetice. Cu toate acestea, atât din punct de vedere al screeningului, cât și al tratamentului, există un decalaj bine documentat între ghiduri și practica clinică.

Raportul de consens completează golurile și face recomandări ad-hoc pentru punerea în practică a ghidurilor referitoare la managementul neuropatiei diabetice, prin cuvinte-cheie precum claritate, conştientizare și educaţie pentru publicul larg (toate părţile implicate), implicarea personalului instruit, screeningul neuropatiei diabetice aplicat în procedurile de rutină zilnică pentru managementul complicaţiilor și o abordare bazată pe evaluarea riscului la care sunt expuși pacienţii.

Prin urmare, problema adaptării ghidurilor de la teorie la practică este dezbătută în cadrul acestui raport.

De ce ar fi important ca practica clinică să urmeze recomandările de consens?

Acest document prezintă abordarea pas cu pas pentru screeningul, diagnosticarea și diagnosticul diferenţial specific neuropatiei diabetice. Consensul ne transmite, mai detaliat faţă de ghidurile anterioare, care sunt modalităţile pentru evaluarea simptomelor și semnelor, cu atenţie specială asupra accesibilităţii către proceduri.

De asemenea, ne sunt transmise informaţii pentru suport, cum ar fi alegerea instrumentelor utile pentru diagnosticare, locul examinării sau necesitatea unei referinţe legate de vârstă, pe baza dovezilor din literatură și a experienţei clinice a experţilor din diferite ţări.

Documentul îşi propune să sintetizeze acurateţea bazată pe dovezi într-o abordare practică, informativă, care include câteva indicaţii și recomandări. În plus, declară în mod deschis domeniile în care a existat mai puţină unanimitate în ceea ce priveşte gradul de acceptabilitate.

Raportul de consens a fost publicat în jurnalul medical Diabetes Research and Clinical Practice. De ce este acest lucru important?

Jurnalul oficial al Federaţiei Internaţionale de Diabet este intitulat Diabetes Research and Clinical Practice. Această întâlnire de consens, desfăşurată în intervalul 11-12 noiembrie 2020, în timpul Zilei Mondiale a Diabetului, şi-a propus să abordeze tema privind recomandările şi algoritmii clari şi practici pentru screeningul, diagnosticarea şi tratamentul neuropatiei diabetice în practica clinică, dintr-o perspectivă internaţională largă.

Drept urmare, cei 15 experţi au reprezentat UE, Regatul Unit, Europa de Est, Rusia, Orientul Mijlociu, Asia şi Statele Unite. Scopul a fost de a utiliza experienţa grupului de experţi în diverse realităţi regionale şi pentru a oferi recomandări care ar fi adecvate în majoritatea situaţiilor clinice. Publicarea acestui document în Diabetes Research and Clinical Practice este în concordanţă cu obiectivele consensului şi poate că astfel, descoperirile sale urmează să fie cunoscute la scară largă.

Ce ați dori să transmiteţi medicilor? Care sunt recomandările dumneavoastră către colegi în ceea ce priveşte practica clinică?

Durerea neuropată poate fi chinuitoare, limitând funcţia, afectând calitatea vieţii şi somnul, provocând depresie şi interacţionând cu respectarea tratamentului. Pierderea sensibilităţii este tăcută şi şireată, iar dacă este ignorată, poate duce la ulceraţii ale piciorului şi, astfel, vorbim despre o reacţie în lanţ care va perturba viaţa pacienţilor. În practica clinică, această povară majoră asupra vieţii pacienţilor care suferă de diabet nu poate fi trecută cu vederea.

Fiţi conştienţi de faptul că neuropatia diabetică poate fi detectată şi tratată mai uşor decât se presupune în mod obişnuit. Puteţi beneficia de eficacitate în munca dumneavoastră și de bunăstarea pacienţilor urmând paşi simpli şi accesibili. STOP ignoranţei, START îngrijirii!

PENTRU INFORMAŢII SUPLIMENTARE, VĂ RUGĂM SĂ ACCESAŢI ARTICOLUL COMPLET:

Ziegler D, Tesfaye S, Spallone V, Gurieva I, Al Kaabi J, Mankovsky B, Martinka E, Radulian G, Nguyen TK, Stirban AO, Tankova T, Varkonyi T, Freeman R, Kempler P, Boulton AJM. Screening, diagnosis and management of diabetic sensorimotor polyneuropathy in clinical practice: International expert consensus recommendations. Diabetes Res Clin Pract. 2021 Sep 18:109063. doi: 10.1016/j.dia- bres.2021.109063. Epub ahead ofprint.

Accesibil online la adresa:

https://www.diabetesresearchclinicalpractice.com/article/S0168-8227(21)00422-8/fulltext

https://bit.ly/3RBPehD

2022-06-28_220426_wörwag_onepager_diabetes-consensus_RO_culooare font schimbata_Page_1

2022-06-28_220426_wörwag_onepager_diabetes-consensus_RO_culooare font schimbata_Page_2

Citește și:

Conferinţa internaţională de consens: recomandări şi algoritmi privind screeningul, diagnosticarea şi tratamentul PNDS în practica clinică

Interviu cu prof. dr. Gabriela Radulian privind managementul neuropatiei diabetice


Notă autor:

Bibliografie
1. Candido R, Musacchio N, Manicardi V, Nicolucci A, Rossi MC, Di Cianni G, Mannino D, Di Bartolo P. Valutazione degli indicatori AMD di qualité dell'assistenza al diabete di tipo 1 e 2 in Italia. Annali AMD 2020. https://aemmedi.it/wp-content/uploads/2020/10/Annali-nuo- va-versione-2020_1-ok.pdf
2. D'Amato C, Morganti R, Greco C, Di Gennaro F, Cacciotti L, Longo S, Mataluni G, Lauro D, Marfia GA, Spallone V. Diabetic peripheral neuropathic pain is a stronger predictor of depression than other diabetic complications and comorbidities. Diab Vasc Dis Res. 2016 Nov;13(6) :418-428.
3. Jin HY, Moon SS, Calcutt NA. Lost in Translation? Measuring Diabetic Neuropathy in Humans and Animals. DiabetesMetab J. 2021 Jan;45(1):27-42.
4. Petropoulos IN, Ponirakis G, Ferdousi M, Azmi S, Kalteniece A, Khan A, Gad H, Bashir B, Marshall A, Boulton AJM, Soran H, Malik RA. Corneal Confocal Microscopy: A Biomarker for Diabetic Peripheral Neuropathy. Clin Ther. 2021 May 5:S0149-2918(21)00197-1.
5. Seferovic JP, Pfeffer MA, Claggett B, Desai AS, de Zeeuw D, Haffner SM, McMurray JJV, Parving HH, Solomon SD, Chaturvedi N. Three-question set from Michigan Neuropathy Screening Instrument adds independent prognostic information on cardiovascular out¬comes: analysis of ALTITUDE trial. Diabetologia. 2018Mar;61(3):581-588.
6. Spallone V, Valensi P. SGLT2 inhibitors and the autonomic nervous system in diabetes: A promising challenge to better understand multiple target improvement. DiabetesMetab. 2021 Jul;47(4):101224.
7. Spallone V, Morganti R, D'Amato C, Greco C, Cacciotti L, Marfia GA. Validation of DN4 as a screening tool for neuropathic pain in pain¬ful diabetic polyneuropathy. Diabet Med. 2012May;29(5):578-85.
8. Bouhassira D, Letanoux M, Hartemann A. Chronic pain with neuropathic characteristics in diabetic patients: a French cross-sectio¬nal study. PLoSOne. 2013 Sep 13;8(9):e74195.
9. Meisinger C, Bongaerts BWC, Heier M, Amann U, Kowall B, Herder C, Rückert-Eheberg IM, Rathmann W, Ziegler D. Neuropathic pain is not adequately treated in the older general population: Results from the KORA F4 survey. Pharmacoepidemiol Drug Saf. 2018 Jul;27(7):806-814.
10. Happich M, Schneider E, Boess FG, Wilhelm S, Schacht A, Birklein F, Ziegler D. Effectiveness of duloxetine compared with pregaba- lin and gabapentin in diabetic peripheral neuropathic pain: results from a German observational study. Clin J Pain. 2014 Oct;30(10):875- 85.
11. Margolis JM, Princic N, Smith DM, Abraham L, Cappelleri JC, Shah SN, Park PW. Economic Impactof Adherence to Pain Treatment Guidelines in Chronic Pain Patients. Pain Med. 2019Oct 1;20(10):1907-1918.
12. Tesfaye S, Boulton AJ, Dyck PJ, Freeman R, Horowitz M, Kempler P, Lauria G, Malik RA, Spallone V, Vinik A, Bernardi L, Valensi P; Toronto Diabetic Neuropathy Expert Group. Diabetic neuropathies: update on definitions, diagnostic criteria, estimation of severity, and treatments. Diabetes Care. 2010Oct;33(10):2285-93.
13. Pop-Busui R, Boulton AJ, Feldman EL, Bril V, Freeman R, Malik RA, SosenkoJM, Ziegler D. Diabetic Neuropathy: A Position Statement by the American DiabetesAssociation. DiabetesCare. 2017Jan;40(1):136-154.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe