Newsflash
Internaționale

Țara care aproape a eliminat infecțiile cu HPV

de Florentina Ionescu - ian. 23 2020
Țara care aproape a eliminat infecțiile cu HPV

Săptămâna Europeană de Prevenție a Cancerului de Col Uterin (20-26 ianuarie) este un bun prilej de a informa publicul și de a crește gradul de conștientizare asupra acestei patologii.

Totodată, experții atrag atenția că acum este ocazia perfectă de stabili noi obiective în scopul de a preveni noile cazuri de cancer de col uterin, care este a patra cea mai frecvent întâlnită formă de cancer la femei, la nivel global.

La nivel european, scriu cei de la in-cyprus.com, 60.000 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer al cervixului, iar dintre acestea, 30.000 mor. În ciuda cifrelor alarmante, există și țări care aproape că au reușit să elimine infecțiile cu HPV (virusul care cauzează cancerul de col uterin) datorită schemei de vaccinare aplicate.

vaccin tara elimina hpv

Potrivit site-ului The Guardian, infecțiile cu virusul papiloma uman (HPV) aproape că au fost eliminate în Anglia, în urma aplicării schemei de vaccinare a fetelor din grupurile la risc. Cifrele din această țară cresc speranțele specialiștilor în ceea ce privește scăderea numărului de cazuri de cancer de cervix.

Experții din Anglia spun că foarte puține femei tinere active sexual se mai infectează în prezent cu acest virus (HPV) care cauzează cele mai multe cazuri de cancer de col uterin. Explicația este dată de urmările pe care le are introducerea unui program de vaccinare împotriva HPV în școlile din Anglia, scriu jurnaliștii.

În 2008, anul în care a început vaccinarea anti-HPV, 15% dintre tinerele din Anglia erau infectate cu HPV. Datele prezentate de Public Health England (PHE) arată că rata infecțiilor a scăzut extrem de mult în rândul adolescentelor cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani, între anii 2014 și 2018. De pildă, la un număr de 600 de tinere testate în anul 2018, nu s-a depistat niciun caz de infecție cu HPV.

Aceste cifre sunt îmbucurătoare, iar experții englezi speră ca numărul de cazuri de cancer de col uterin să scadă dramatic în această țară, în următorii ani, și că această patologie va fi în cele din urmă eradicată. Însă trebuie să reținem că nu există încă un impact măsurabil asupra incidenței cancerului de col uterin. Această formă de cancer este de cele mai multe ori diagnosticată la femei cu vârste între 25 și 29 de ani, fiind depistat de regulă în urma unui screening.

Programe de vaccinare a băieților împotriva infecției cu HPV

Experții în epidemiologie spun că cifrele acestea sunt o dovadă clară că programul de imunizare a tinerelor a avut succes în această țară. În plus, ei se așteaptă să vadă scăderi masive ale numărului de cazuri de cancer de col uterin în viitor, iar introducerea programului de vaccinare a băieților va accelera acest progres. Anglia a introdus anul trecut vaccinarea anti-HPV pentru băieți, deoarece anumite tulpini ale acestui virus pot cauza cancer anal și cancer penian, precum și unele tipuri de cancer de cap și gât.

„Îi încurajez pe părinții tuturor fetelor și tuturor băieților eligibili să se asigure că profită din plin de acest vaccin ce are potențialul de a le salva viața tinerilor, atunci când le este oferit”, a declarat dr. Vanessa Saliba, epidemiolog, citată de theguardian.com.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe