Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

HPV implicaţii clinice şi diagnostice (1)

Viața Medicală
Prof. dr. Radu VLĂDĂREANU vineri, 20 noiembrie 2009
Viața Medicală
Dr. C. POP-BEGAN vineri, 20 noiembrie 2009

Patologia preneoplazică şi neoplayică a colului uterin –un continuum evolutiv. Cancelul cervical sau al colului uterin are originea în celulele care acoperă şi căptuşesc canalul cervical. Acestea sunt scuamoase şi columnare/cilindrice/glandulare. Celulele nu se transformă brusc în cancer, ci dezvoltă gradual modificări precanceroase/preneoplazice care se vor transforma în cancer. (...)

   Sunt utilizate mai multe terminologii pentru a descrie aceste modificări preneoplazice printre care • neoplazie cervicală intraepitelială (CIN – Cervical Intraepithelial Neoplasia) • leziune intraepitelială scuamoasă (SIL – Squamous Intraepithelial Lesion) • displazie.
   Clasificarea neoplaziilor cervixului se face în funcţie de aspectul microscopic al epiteliului din care provin. Astfel, sunt descrise neoplazii scuamoase (ce reprezintă 80–90% din totalul cancerelor de col uterin), cu origine exocervicală, şi adenocarcinoame, cu origine în canalul cervical.
   În cadrul zonei de transformare poate apărea metaplazia scuamoasă. Când este expus la mediul acid din vagin, epiteliul cilindric este treptat înlocuit de epiteliul scuamos cu stratul bazal din celule poligonale derivate din celulele cilindrice. Acest proces normal este numit metaplazie scuamoasă şi dă naştere unei noi joncţiuni scuamo-columnare (JSC) distincte faţă de JSC originală. Zona de transformare este poziţionată între JSC originală şi JSC determinată de metaplazia scuamoasă. Zona de transformare prezintă caracteristici particulare ale epiteliului scuamos care îl fac mai sensibil la agenţii agresori.
   Epiteliul stratificat scuamos furnizează protecţie exocervixului împotriva substanţelor toxice şi infecţiilor. Straturile superficiale sunt în permanenţă înlocuite şi eliminate, integritatea şi continuitatea fiind menţinute de structura regulată a stratului bazal. În prezenţa infecţiei persistente cu HPV şi cu alţi cofactori, celulele scuamoase metaplastice capătă aspecte anormale – SIL, CIN, displazie. Aceste celule se multiplică apoi într-o manieră dezordonată, tipică neoplaziilor, pentru a determina carcinomul cu celule scuamoase. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.