Newsflash
Ars Medici

HPV implicaţii clinice şi diagnostice (2)

HPV implicaţii clinice şi diagnostice (2)

Incidenţa – în Europa, neoplasmul de col uterin a devenit al doilea ca frecvenţă, după neoplasmul mamar, iar în lume (punând aici la socoteală şi ţările slab dezvoltate) incidenţa acestui tip de cancer este şi mai mare. Afectează în principal femeile cu vârste între 20 şi 40 de ani, cu un vârf de frecvenţă la 40 de ani, vârstă la care putem considera că femeia se află în plină activitate profesională, familială – la maturitate. (...)

Implicaţia – tipurile de HPV cu risc înalt reprezintă singurul factor-trigger cunoscut în determinismul cancerului de col, ceea ce înseamnă că neoplasmul de col uterin se dezvoltă numai în situaţiile în care femeia prezintă infecţia cu HPV tipuri cu risc înalt – însă doar această cauzalitate nu este întotdeauna şi suficientă pentru a dezvolta un neoplasm cervical, ceea ce s-ar traduce prin faptul că nu toate femeile care prezintă infecţie cu HPV tip cu risc înalt dezvoltă, mai devreme sau mai târziu, un neoplasm cervical. De aici rezultă că prezenţa HPV este un factor necesar indispensabil dezvoltării cancerului de col uterin, dar nu şi un factor suficient.
Impactul – implicaţiile pe care le presupune infecţia cu HPV sunt considerabile dacă ne gândim la coordonatele comune ale infecţiei HPV şi neoplasmul de col uterin dar şi la faptul că mai mult de 50% din femeile active sexual au luat măcar o dată contact cu HPV în timpul vieţii şi că 10% din acestea sunt purtătoare cronice de HPV. De asemenea, 2% din femeile active sexual riscă, în absenţa unor modalităţi adecvate de screening, să dezvolte, în timpul vieţii, un cancer de col uterin.
Consideraţii – un subiect major, disputat de-a lungul cercetării şi dezvoltării vaccinului împotriva infecţiei cu HPV, este numărul de tipuri de HPV împotriva cărora vaccinul ar trebui să acţioneze specific. Studiile epidemiologice existente au demonstrat că beneficiile unui astfel de vaccin încep să scadă în mod cert dacă acesta ar cuprinde un număr mai mare de patru tipuri de antigene specifice. Cu toate acestea, atât impactul real pe care îl are infecţia HPV, cât şi impactul potenţial al unui vaccin impun identificarea unor modele complexe de vaccinuri, care să asigure protecţia antivirală pentru un grup cât mai mare de tulpini, chiar dacă în diverse grade (pentru diversele tulpini); un vaccin fiabil, care să stopeze evoluţia galopantă a răspândirii infecţiei HPV şi a neoplasmului de col uterin, indiferent de regiunile globului ori de tulpinile implicate.


 
Screeningul pentru cancerul de col uterin
Definiţie – obiective
Testul Papanicolau
Screeningul citologic
Examenul colposcopic
Diagnosticul histopatologic
Conizaţia diagnostică


Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe