Newsflash
Internaționale

Suplimentele cu vitamina D, cu sau fără Omega 3, scad riscul de boli autoimune

de Florentina Ionescu - ian. 31 2022
Suplimentele cu vitamina D, cu sau fără Omega 3, scad riscul de boli autoimune

Un studiu recent a arătat că suplimentele pe bază de vitamina D, cu sau fără Omega 3, au scăzut riscul de a dezvolta boli autoimune.

Sunt disponibile foarte puține tratamente eficiente pentru bolile autoimune, dar unele studii preclinice au intuit faptul că suplimentele, inclusiv cele pe bază de vitamina D și de acizi grași Omega 3, ar putea avea efecte benefice, scrie medicalxpress.com

studiu suplimente vitamina D cu sau fara omega 3 beneficii boli autoimune
Foto: Unsplash

În cadrul unui studiu nou publicat în BMJ, investigatorii de la Brigham and Women’s Hospital (al doilea cel mai mare spital didactic al Harvard Medical School) au evaluat dacă administrarea de suplimente cu vitamina D și/sau cu acizi grași Omega 3 ar putea influența ratele de boli autoimune. Echipa de cercetători, scrie sursa citată, a testat această ipoteză într-un studiu randomizat, referitor la vitamina D și la Omega 3, la scară largă (intitulat VITAL). În acest studiu, participanții au fost urmăriți pe o perioadă de aproximativ cinci ani. 

Studiu: Peste 80% dintre pacienţii cu COVID-19 au carență de vitamina D 

Investigatorii au descoperit că persoanele care au luat suplimente cu vitamina D sau suplimente cu vitamina D și acizi grași Omega 3 au avut o rată semnificativ mai scăzută de a dezvolta boli autoimune, comparativ cu persoanele care au luat placebo. 

„Este foarte interesant să avem aceste rezultate noi și pozitive de pe urma unor vitamine și suplimente non-toxice care au potențialul de a preveni boli de acest gen”, a declarat autorul senior al studiului, dr. Karen Costenbader, din cadrul departamentului de Reumatologie, Inflamație și Imunitate de la Brigham.

Românii au luat mai multe vitamine și suplimente alimentare în pandemie 

Ea a adăugat: 

„Aceasta este prima dovadă directă pe care o avem cum că suplimentele administrate zilnic pot reduce incidența bolilor autoimune, și pare să fie un efect și mai pronunțat după doi ani de suplimentare cu vitamina D.”

În încheiere, cercetătoarea a subliniat că așteaptă încurajează societățile profesionale să ia în considerare aceste rezultate și datele ce urmează să apară atunci când dezvoltă viitoare ghiduri și recomandări pentru prevenția bolilor autoimune la adulții vârstnici și la cei de vârstă mijlocie.

„Acum, când pacienții mei, colegii mei sau prietenii mei mă întreabă ce vitamine sau suplimente le-aș recomanda să ia pentru a reduce riscul de boli autoimune, eu am recomandări bazate pe noi dovezi științifice pentru femeile cu vârsta de 55 de ani și peste și pentru bărbații cu vârsta de 50 de ani și peste. Eu sugerez să ia vitamina D de 2000 UI pe zi și acizi grași Omega 3 din surse marine (ulei de pește), 1000 mg pe zi – dozele pe care le-am folosit în [studiul] VITAL”, a mai declarat dr. Karen Costenbader. 

Suplimentele alimentare, nerecomandate în cancerul de sân 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe