Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Acest tip de dietă keto, cu ulei de pește, protejează plămânii de cancer

de Florentina Ionescu - mar. 29 2024
Acest tip de dietă keto, cu ulei de pește, protejează plămânii de cancer

Oamenii de știință au descoperit recent că un anumit tip de dietă keto ar putea încuraja prevenția în ceea ce privește cancerul pulmonar.

Dieta ketogenică (pe scurt, keto) este un regim sărac în conținutul de carbohidrați, însă este o dietă bogată în grăsimi care țintește să declanșeze o stare metabolică în care organismul uman utilizează grăsimea în locul glucozei pentru energie. Dieta keto a fost studiată multă vreme pentru potențialele sale beneficii în managementul epilepsiei, diabetului și al obezității. 

Acum, însă, cercetătorii au vrut să investigheze potențialele avantaje ale restricției de carbohidrați în tratarea altor boli cronice, cum ar fi cancerul, întrucât o dietă de tip keto ar putea inhiba dezvoltarera celulelor canceroase, scrie Medical News Today

Un studiu recent realizat de BC Cancer și de BC Children’s Hospital Research Institute din provincia Columbia Britanică din Canada, care a fost publicat în „Scientific Reports”, a adus noi dovezi care ar putea susține că dietele keto au efecte anti-cancerigene. Studiu, realizat pe șoareci, subliniază importanța de a selecta grăsimi sănătoase în alimentație, precum acel tip de grăsimi consumate în cadrul unei diete keto, întrucât acestea ar putea avea un impact semnificativ asupra prevenției cancerului și asupra prognosticului de cancer. 

Cercetătorii au evaluat impactul a șapte diete diferite de tip keto îmbogățite cu grăsimi sănătoase asupra dezvoltării nodulilor la plămâni în cazul șoarecilor. Apoi ei au comparat efectele acestor diete cu efectele unei diete vestice standard (conținut de carbohidrați în proporție de 50%) și o dietă de control care conținea doar 15% carbohidrați. Grăsimile incluse în acest studiu au fost grăsimi tipice dietei vestice (keto standard), trigliceride cu lanț mediu, grăsimi din lapte, ulei de palmier, ulei de măsline, ulei de porumb și ulei de pește. 

Scopul cercetătorilor a fost de a determina modul în care fiecare tip de grăsime a influențat eficacitatea prevenției cancerului atunci când respectiva grăsime a fost inclusă într-o dietă de tip keto. 

Șoarecii au fost hrăniți cu alimente din respectivele diete pe o perioadă de 2 săptămâni înainte de a fi injectați cu o substanță care le-a declanșat formarea tumorilor/nodulilor în plămâni, iar apoi au primit după injectare aceleași diete pe o perioadă de 5 luni. 

Uleiul de pește, un aliat pentru prevenție 

Studiul a scos la iveală că dietele keto, indiferent de tipul de grăsimi incluse în ele, au fost mai eficiente în prevenirea formării nodulilor pulmonari în cazul șoarecilor, decât dietele vestice și dietele cu conținut de 15% de carbohidrați. 

Dietele vestice sau dietele occidentale au înregistrat cele mai slabe rezultate, determinând o medie de formare a 18 noduli pulmonari per șoarece. 

În mod notabil, în comparație cu o dietă keto standard, cercetătorii au descoperit că dieta keto îmbogățită cu ulei de pește, ulei care este bogat în acizi grași Omega-3, a fost îndeosebi mai eficientă în prevenirea formării nodulilor pulmonari induși prin injectarea unei substanțe numite NNK (nicotine-derived nitrosamine ketone). 

Autorii studiului sugerează că prin creșterea anumitor tipuri de acizi grași Omega-3, în special EPA, DPA și DHA în plămâni, acest lucru a îndeplinit un rol crucial în reducerea riscului de formare a nodulilor canceroși la plămâni, mai mult decât au reușit să o facă alte tipuri de acizi grași. 


Notă autor:

Imagine-simbol generată cu AI, la 29 martie, 10:46 AM

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe