Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Studiu: Omega 3 reduce agresivitatea

de Florentina Ionescu - sept. 24 2024
Studiu: Omega 3 reduce agresivitatea

Oamenii de știință au descoperit că un supliment alimentar comun ar putea reduce agresivitatea cu până la 30%.

Suplimentele cu ulei de pește care conțin Omega 3 sunt de multă vreme cunoscute pentru faptul că sunt benefice pentru sănătatea inimii. Un studiu nou a scos la iveală și faptul că acestea reduc agresivitatea, scrie New Atlas. Cercetătorii afirmă că aceste suplimente alimentare ar trebui să fie folosite în diverse medii, de la locurile de joacă până la închisori. 

Actele de agresiune include atât violență fizică, cât și violență verbală, dar ele pot include și fenomenul de bullying. Însă agresivitatea poate îmbrăca diverse forme care ne pot afecta în mod negativ relațiile și pot avea consecințe legale. 

Un studiu recent, însă, vine cu informații interesante, experții descoperind că o modalitate prin care pot fi reduse comportamentele agresive ar fi suplimentele cu Omega 3. 

Studiul a fost efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania și a scos la iveală faptul că suplimentele cu Omega 3 au redus agresivitatea, indiferent de vârstă sau de sex. Totuși, experții atrag atenția că Omega 3 nu reprezintă o soluție „magică” care va rezolva problema violenței din societatea în care trăim. Însă poate fi de folos? Pe baza rezultatelor studiului, cercetătorii cred că Omega 3 poate fi un supliment util și că ar trebui să începem să acționăm pe baza acestei noi informații. 

Două tipuri de agresivitate: reactivă și proactivă

Pe lângă faptul că au examinat ecfectul suplimentelor cu Omega 3 asupra agresivității, cercetătorii implicați în studiu de față au vrut în mod deosebit să evalueze dacă Omega 3 a fost o substanță eficientă pentru toate formele de agresivitate. În psihologie, se face o distincție între agresivitatea „reactivă” (un răspuns de moment la o amenințare percepută sau la o provocare) și agresivitatea „proactivă” (care necesită planificare). 

Cercetătorii au condus o metaanaliză de 29 de trialuri clinice randomizate și controlate care a măsurat în mod explicit agresivitatea la persoanele cărora li s-au administrat suplimente cu Omega 3. Apoi cercetătorii s-au axat în mod direct pe comportamentul agresiv și nu pe trăsături cum ar fi furia, care este văzută mai degrabă ca un sentiment sau ca o emoție, și nici pe trăsături cum este ostilitatea. Au fost incluse în metaanaliză și studii care făceau referire la alte suplimente nutritive, cum ar fi calciul și vitamina D. 

Un efect modest pe termen scurt a asociat suplimentarea cu Omega 3 (despre care cercetătorii spun că este echivalentul unei reduceri cu 30% a agresivității) a fost observată de-a lungul participanților, ținându-se cont de vârstă, sex, diagnosticul la momentul la care a început studiul, durata tratamentului și dozajul. De reținut este faptul că s-a descoperit că Omega 3 a redus atât agresivitatea reactivă, cât și agresivitatea proactivă. 

Care este explicația? 

Cercetătorii explică modul în care ei cred că suplimentele cu Omega 3 își exercită efectele asupra oamenilor. Studiile anterioare au arătat în direcția faptului că acele comportamente agresive și violente au o bază cognitivă și neurochimică. Omega 3, se știe, îndeplinește un rol esențial în structura și funcționarea creierului, inclusiv în reglarea unor neurotransmițători și în expresia genelor. În plus, Omega 3 reduce inflamația creierului. 

De aceea, cercetătorii afirmă că „este rezonabil să credem că suplimentarea cu Omega 3 ar putea îndeplini un rol cauzal în reducerea agresivității prin faptul că reglează mai bine mecanismele creierului care ar putea fi disfuncționale în... cazul unor indivizi, presupunând că există, în parte, o bază neurologică a agresivității”. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe