Newsflash
Internaționale

SUA: Adult diagnosticat cu poliomielită

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - iul. 29 2022
SUA: Adult diagnosticat cu poliomielită

Este primul caz diagnosticat în ultimii zece ani în această ţară. Par a fi implicate rata scăzută de vaccinare în comunitate și contactul cu o tulpină din vaccinul oral.

polioPacientul, din New York, era nevaccinat și a prezentat slăbiciune musculară și instalarea paraliziei cu o lună anterior stabilirii diagnosticului. În Statele Unite nu au mai fost raportate cazuri de poliomielită din 2013, iar autorităţile sunt acum în alertă pentru a identifica alte posibile cazuri, informează CNN.

Pacientul a fost identificat ca având o tulpină de virus Sabin de tip 2, ceea ce indică faptul că virusul a fost contractat de la o persoană care a primit vaccin polio cu administrare orală, care conţine virus viu, atenuat.

În Statele Unite se administrează numai vaccin polio inactivat începând din anul 2000, astfel că tulpina incriminată nu este originară din SUA. De asemenea, persoana identificată nu are istoric recent de călătorii internaţionale. Autorităţile spun că persoanele vaccinate nu sunt la risc de infectare și încearcă să stabilească riscul celor nevaccinaţi din comunitate.

Specialiștii în sănătate publică explică faptul că tulpinile virale derivate din vaccin sunt diferite de formele „wild”, care acum circulă doar în Pakistan sau Afganistan. În comunităţi cu rate scăzute de vaccinare, virusul atenuat poate dezvolta mutaţii care să îl facă
responsabil de apariţia paraliziei.

Nu există tratament curativ pentru poliomielită

Acest caz apare în contextul în care la Londra, Agenţia de Securitate în Sănătate a depistat virusul polio în probe luate din sistemul de canalizare al orașului în urmă cu aproape o lună. Specialiștii au identificat o posibilă răspândire a virusului la persoane din nord-estul Londrei, deși încă nu au fost confirmate cazuri în această regiune.

Cel puţin una din patru persoane infectate cu virusul polio prezintă simptome pseudogripale: febră, fatigabilitate, cefalee, greaţă, dureri abdominale. Cel puţin 1 din 200 va dezvolta simptome mult mai severe, precum afectarea membrelor inferioare, infecţia cerebrală sau a măduvei spinării și paralizie.

Nu există tratament curativ pentru polio, se pot administra doar medicamente simptomatice pentru relaxare musculară sau fizioterapie, pentru stimularea musculaturii. Paralizia este permanentă.

Opţiunea vaccinării

În districtul Rockland din New York, unde a fost identificat cazul, rata de vaccinare a fost mică întotdeauna, ca urmare a convingerilor religioase ale comunităţii. În 2018 și 2019, în această regiune a izbucnit o epidemie de rujeolă, cu 312 cazuri depistate.

Oficialităţile au raportat la acel moment că doar 8% dintre cazuri erau persoane care se vaccinaseră împotriva rujeolei, rubeolei sau oreionului, înainte de izbucnirea epidemiei. Vaccinarea antipolio este parte a programului de vaccinare stabilit de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și este necesară pentru înscrierea la școală.

Departamentul de Sănătate al SUA sfătuiește indivizii nevaccinaţi împotriva poliomielitei să se vaccineze cu vaccinul aprobat de Administraţia pentru Controlul Alimentelor și Medicamentelor (FDA). Vaccinul împotriva polio este sigur și eficient și protejează împotriva acestei boli debilitante.

Cazurile de poliomielită erau frecvente în trecut în SUA și la nivel mondial. Cea mai mare epidemie a avut loc în 1952, cu 58.000 de cazuri în SUA, soldate cu paralizie la peste 21.000 de pacienţi și cu peste 3.100 de decese. Campaniile de vaccinare au scăzut ulterior dramatic aceste cifre. Ultimul caz de poliomielită cu virus natural a fost înregistrat în 1979.

Citiți și: Tratament nou aprobat pentru vitiligo

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe