Newsflash
Internaționale

Studiu: pacienții COVID-19, risc de miocardită de 16 ori mai mare

de L. Budin - sept. 8 2021
Studiu: pacienții COVID-19, risc de miocardită de 16 ori mai mare

Pacienții COVID-19 prezintă un risc de 16 ori mai mare de a face miocardită, comparativ cu pacienții non-COVID. La tinerii sub 16 ani infectați, riscul e de 30 de ori mai mare, arată un studiu american.

Studiul Centrului american pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) a fost realizat pe baza datelor furnizate de 900 de spitale americane, în intervalul ianuarie 2019 – mai 2021, se arată pe arată site-ul radioteleviziunii belgiene francofone rtbf.be.

miocardita-covid

Pacienții COVID, mai vulnerabili

Conform rezultatelor, se poate face o asociere între coronavirus și miocardită, chiar dacă apariția inflamației este destul de rară la pacienți, indiferent dacă au fost sau nu infectați cu coronavirus.

Cercetarea arată că spitalizările pentru miocardită au crescut de la 3.205 în 2019 la 4.560 în 2020 (creștere de 42,3%). Vârfurile de spitalizare pentru miocardită, observate în perioada aprilie – mai 2020 și noiembrie 2020 – ianuarie 2021 au corespins vârfurilor de spitalizare pentru infectarea cu coronavirus.

Specialiștii au încercat să înțeleagă legătura dintre coronavirus și inflamația cardiacă, prin analizarea fișelor medicale ale pacienților COVID-19, în perioada martie 2020 – ianuarie 2021. Pacienții COVID-19 prezentau, în medie, un risc de 15,7 ori mai mare de a dezvolta miocardită, comparativ cu pacienții non-COVID. Riscul a fost calculat pe grupe de vârstă.

Risc sporit la tinerii și seniori

La pacienții în grupa 16-39 de ani, riscul de a dezvolta inflamația mușchiului cardiac era de 7 ori mai ridicat la cei care se infectaseră cu coronavirus. Riscul era de 30 de ori mai mare la indivizii cu vârsta sub 16 ani și la cei de peste 75 de ani.

Astfel, cercetarea arată că, printre pacienții cu miocardită, 41,7% fuseseră infectați cu coronavirus. Majoritatea (89,6%) celor care s-au infectat cu coronavirus au dezvoltat o miocardită în decursul aceleiași luni.

Și alte studii, unul realizat în Statele Unite și altul în Israel, puseseră deja în evidență asocierea între coronavirus și miocardită, mai ales la tineri, specialiștii admițând însă că înțelegerea fenomenului necesită cercetări aprofundate.

Forme benigne post-vaccinare

Rezultatele studiului CDC sunt similare cu observațiile clinice realizate în Belgia, arată site-ul rtbf.be. „Creșterea riscului de miocardită, în legătură directă cu infectarea cu coronavirus, e semnificativă”, a arătat prof. dr. Stéphane Moniotte, șeful Departamentului de pediatrie în cadrul Clinicilor universitare Saint-Luc și specialist în cardiologie pediatrică.

În privința legăturii dintre vaccinare și imflamația miocardului, dr. Moniotte a remarcat faptul că, în urma administrării serurilor ARNm, anumite persoane pot într-adevăr dezvolta miocardită, ca un efect secundar (circa 6 cazuri din 100.000 de persoane vaccinate). El a mai subliniat însă că, spre deosebire de miocardita dezvoltată ca urmare a infectării cu SARS-CoV-2, cea post-vaccinare este în general benignă: nu se manifestă prin forme severe și se poate trata.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe