Newsflash
Internaționale

Studiu: metastazele debutează mult mai devreme decât se credea

de Florentina Ionescu - mai 20 2020
Studiu: metastazele debutează mult mai devreme decât se credea

O echipă formată din cercetători americani și chinezi a descoperit unele dovezi care sugerează că metastaza tumorilor canceroase poate începe mult mai devreme decât se credea anterior.

În lucrarea publicată recent în jurnalul „Nature Genetics”, cercetătorii de la Stanford University din SUA și cei de la Southern University of Science and Technology din China au descris analiza secvențierii întregului exom de la multiple tipuri de tumori care au rezultat din procesul de metastază și au descris ce au descoperit în urma acestei analize. 

metastaze cancer studiu

În efortul de a înțelege mai bine istoria naturală a metastazei, cercetătorii au încercat să afle mai multe despre extinderea tumprilor prin efectuarea unei analize de date asociate cu pacienții cu cancer, atât cei al căror cancer a metastazat, cât și al celor la care cancerul nu a avut metastaze, scrie medicalxpress.com.

Echipa de cercetători a colectat și a analizat informații referitoare la secvențierea întregului exom obținute de la 457 de tumori primare și metastaze de la 136 de dosare ale pacienților, inclusiv mostre de la pacienții cu cancer colorectal, de sân și de plămân. Important este că unele dintre datele acestea au inclus informații genetice despre tumorile care nu au fost încă expuse la tratament.

În urma studierii datelor, cercetătorii au descoperit un număr mai scăzut decât se așteptau al mutațiilor clonale în tumorile metastazate, lucru care, spun ei, sugereazî că răspândirea a avut loc mai devreme în dezvoltarea tumorilor secundare – în unele cazuri, chiar cu ani mai devreme. Totodată, ei au descoperit că tratamentul a avut un impact asupra evoluției clonale – tumorile metastazate tratate au avut mutații individuale decât cele are nu au fost tratate.

Potrivit estimărilor realizate de oamenii de știință, intervalul de timp cuprins între momentul când a avut loc răspândirea metastazelor la pacienții din studiu și când a fost efectuată prima biopsie este, în medie, de doi până la patru ani.


Notă autor:

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe