Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Studiu: metastazele debutează mult mai devreme decât se credea

Viața Medicală
Florentina Ionescu miercuri, 20 mai 2020, ora 13:05

O echipă formată din cercetători americani și chinezi a descoperit unele dovezi care sugerează că metastaza tumorilor canceroase poate începe mult mai devreme decât se credea anterior.

În lucrarea publicată recent în jurnalul „Nature Genetics”, cercetătorii de la Stanford University din SUA și cei de la Southern University of Science and Technology din China au descris analiza secvențierii întregului exom de la multiple tipuri de tumori care au rezultat din procesul de metastază și au descris ce au descoperit în urma acestei analize. 

metastaze cancer studiu

În efortul de a înțelege mai bine istoria naturală a metastazei, cercetătorii au încercat să afle mai multe despre extinderea tumprilor prin efectuarea unei analize de date asociate cu pacienții cu cancer, atât cei al căror cancer a metastazat, cât și al celor la care cancerul nu a avut metastaze, scrie medicalxpress.com.

Echipa de cercetători a colectat și a analizat informații referitoare la secvențierea întregului exom obținute de la 457 de tumori primare și metastaze de la 136 de dosare ale pacienților, inclusiv mostre de la pacienții cu cancer colorectal, de sân și de plămân. Important este că unele dintre datele acestea au inclus informații genetice despre tumorile care nu au fost încă expuse la tratament.

În urma studierii datelor, cercetătorii au descoperit un număr mai scăzut decât se așteptau al mutațiilor clonale în tumorile metastazate, lucru care, spun ei, sugereazî că răspândirea a avut loc mai devreme în dezvoltarea tumorilor secundare – în unele cazuri, chiar cu ani mai devreme. Totodată, ei au descoperit că tratamentul a avut un impact asupra evoluției clonale – tumorile metastazate tratate au avut mutații individuale decât cele are nu au fost tratate.

Potrivit estimărilor realizate de oamenii de știință, intervalul de timp cuprins între momentul când a avut loc răspândirea metastazelor la pacienții din studiu și când a fost efectuată prima biopsie este, în medie, de doi până la patru ani.

Sursa foto: Unsplash

Etichete: metastaza studiu cancer tumori

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.