Newsflash
Internaționale

Primul medicament de imuno-oncologie creat cu ajutorul AI a intrat în studii clinice pe oameni

de Florentina Ionescu - apr. 13 2021
Primul medicament de imuno-oncologie creat cu ajutorul AI a intrat în studii clinice pe oameni

Antagonistul receptorului A2a, care țintește să inhibe imunosupresia celulelor T, a fost parțial creat folosind o platformă evoluționară de inteligență artificială (AI).

Prima moleculă creată prin folosirea inteligenței artificiale pentru imuno-oncologie a intrat în studiile clinice care includ adulți cu tumori solide în stadii avansate, scrie www.europeanpharmaceuticalreview.com. Antagonistul receptorului A2a a fost co-inventat și dezvoltat printr-un parteneriat între Exscientia și Evotec, precizează sursa citată. 

inteligenta artificiala medicament imuno-oncologie

Potrivit Exscientia, medicamentul candidat are o selectivitate extrem de ridicată pentru a ținti receptorul și ar putea, astfel, să reducă efectele adverse sistemice, inclusiv efectele psihologice, în comparație cu alte tratamente. Informațiile preclinice pentru acest proiect sunt prezentate în cadrul întâlnirii anuale a American Association for Cancer Research (AACR) din 2021, care are loc în format virtual, în perioada 9-14 aprilie.

Reprezentanții Exscientia au adăugat că acest anunț înseamnă că tehnologiile pe bază de inteligență artificială din portofoliul companiei și expertiza în ce privește dezvoltarea de medicamente sunt acum responsabile pentru primele două medicamente create cu ajutorul inteligenței artificiale care intră în testarea de fază I.

„Medicamentele pentru imuno-oncologie (IO) aduc beneficii pentru o paletă largă de pacienți cu cancer. Antagonistul nostru selectiv pentru receptorul A2a se adresează următoarei generații de medicamente de IO, pentru a da mai multă putere sistemului imunitar al oamenilor, inversând efectele concentrațiilor mari de adenozină. Noi am stabilit obiective terapeutice ambițioase pentru acest proiect, inclusiv o selectivitate ridicată pentru receptorul A2a și pentru proprietățile sistemului nervos central, pentru a reduce probabilitatea de a apărea efecte adverse sistemice. Chiar și cu aceste obiective care ridică provocări, noi am putut să descoperim molecula candidată în decurs de opt luni de la inițierea proiectului”, a declarat Andrew Hopkins, CEO al companiei Exscientia.

Antagonistul receptorului A2a creat cu ajutorul inteligenței artificiale are scopul de a preveni interacțiunea adenozinei, care este produsă în cantități mari de celulele canceroase, cu receptorul A2a pe celulele T. Această interacțiune permite tumorilor să scape, deci să nu fie detectate de sistemul imunitar, reducând capacitatea celulelor T de a elimina boala. Acum cercetătorii speră ca prin blocarea acestei interacțiuni să poată să încurajeze activitatea celulelor T care să lupte împotriva tumorilor.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe