Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

OMS a suspendat un studiu axat pe hidroxiclorochină

Viața Medicală
Florentina Ionescu marţi, 26 mai 2020, ora 12:31

Organizația Mondială a Sănătății a declarat luni că a suspendat temporar studiile clinice axate pe hidroxiclorochină, ca potențial tratament pentru COVID-19, ca măsură de precauție.

Potrivit medicalxpress.com, decizia a venit după ce săptămâna trecută a fost publicat un studiu în revista „The Lancet” care a indicat că folosirea acestui medicament la pacienții cu COVID-19 ar putea crește riscul lor de deces, a explicat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferințe de presă online.

Tedros Adhanom Ghebreyesus

Tedros Adhanom Ghebreyesus a mai spus că Grupul Executiv de cercetători din așa-numitul trial SOLIDARITY, în care sute de spitale din mai multe țări au înrolat pacienți pentru a testa mai multe tratamente posibile pentru infecția cu noul coronavirus, a suspendat trialurile clinice care foloseau acest medicamente ( hidroxiclorochină) ca măsură de precauție.

„Grupul Executiv a implementat o pauză temporară a brațului despre hidroxiclorochină din trialul Solidarity, în timp ce datele sunt revizuite de Data Safety Monitoring Board (un board de monitorizare a siguranței medicamentelor – n. red.)”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

El a mai spus, însă, că celelalte brațe ale trialului clinic continuă.

Ce preciza studiul din „The Lancet”

Studiul din revista a arătat că atât hidroxiclorochina, cât și clorochina pot produce efecte adverse cu potențial grav, îndeosebi aritmii. Și totodată potrivit datelor din „The Lancet”, niciunul dintre medicamente nu a adus beneficii pacienților cu COVID-19 spitalizați. Oamenii de știință au analizat dosarele medicale a 996.000 de pacienți din sute de spitale.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a mai subliniat luni că cele două medicamente „sunt acceptate, în general, ca fiind sigure pentru utilizarea la pacienții cu boli autoimune sau malarie”.

Un alt expert din cadrul OMS a mai declarat la briefingul de luni că trialul Solidarity a analizat doar efectele hidroxiclorochinei și nu și pe cele ale clorochinei. Decizia de a suspenda înrolarea pentru trialurile care folosesc hidroxiclorochina a fost „o măsură temporară”.

Sursa foto: Facebook

Etichete: hidroxiclorochină sulfat de hidroxiclorochină hidroxiclorochina pacienti cu COVID-19 studiu covid tratament covid-19 tratament clorochina tratament coronavirus

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC