Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Instrument creat pentru a anticipa ce pacienți vor dezvolta „long COVID”

Viața Medicală
Florentina Ionescu luni, 31 ianuarie 2022, ora 15:04

Cercetătorii au creat un instrument ce are posibilitatea de a prezice care pacienți se vor confrunta cu așa numitul sindrom „long COVID”.

O echipă de cercetători de la mai multe spitale din Elveția a dezvoltat un instrument care ar putea prezice care dintre pacienții infectați cu SARS-CoV-2 vor dezvolta sindromul post-acut COVID-19 (post-acute COVID-19 syndrome sau PACS), cunoscut și sub numele de „ long COVID”, scrie medicalxpress.com

studiu long covid pacienti scara instrument de predictie
Foto: Pixabay

În lucrarea cercetătorilor, publicat în jurnalul „Nature Communications”, grupul de experți descrie studiul lor care a inclus sute de pacienți diagnosticați cu COVID-19.

Chiar dacă pandemia a intrat în cel de-al treilea an, mulți pacienți continuă să se confrunte cu long COVID, din motive necunoscute, scrie sursa menționată. În acest nou efort, cercetătorii din Elveția au studiat dosarele medicale a 175 de persoane care au avut COVID-19 și a 40 de persoane care au rămas neinfectate pe parcursul studiului, care a avut o durată de aproximativ un an.

În acest an, cercetătorii au descoperit că 82,2% dintre cei care au avut infecții severe cu SARS-CoV-2 au ajuns să sufere de long COVID, în comparație cu doar 53,9% dintre pacienții care au avut forme ușoare de infecție cu coronavirus.

Totodată, oamenii de știință au descoperit că pacienții cu long COVID au produs mai puțini anticorpi Ig M și Ig G3 pe parcursul infecției lor în comparație cu persoanele care au avut forme ușoare de infecție cu SARS-CoV-2. Valorile anticorpilor pacienților infectați care nu au dezvoltat long COVID au crescut pe măsură ce s-a instalat infecția în organism.

Alți factori de risc luați în considerare

Cercetătorii elvețieni au mai descoperit că și alți factori de risc au jucat un rol în COVID-19: de exemplu, pacienții cu astm sau cei care aveau o vârstă înaintată aveau o predispoziție mai mare de a dezvolta long COVID.

Cercetătorii au combinat toți acești factori pentru a crea o scală a factorilor de risc și au testat acest instrument pe alți 395 de pacienți cu COVID-19. Ei au descoperit că acuratețea instrumentului a variat în funcție de o paletă variată de factori, însă, în general, a reieșit că scala a fost eficientă în ceea ce privește predicțiile cu privire la acei pacienți infectați care urmau să dezvolte long COVID.

Mai mult, scala se aplică doar pacienților după infecție. Prin urmare, sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege mai bine de ce pacienții dezvoltă long COVID și a înțelege care sunt acele persoane care au un risc mai mare în cazul în care sunt infectate cu virusul SARS-CoV-2.

Etichete: simptome long covid long COVID boala COVID-19 vindecat de COVID-19 studiu covid studiu COVID-19 covid-19 anticorpi titru anticorpi

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.