Newsflash
Internaționale

Ianuarie, luna de conștientizare a cancerului de col uterin

de Florentina Ionescu - ian. 13 2022
Ianuarie, luna de conștientizare a cancerului de col uterin

Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (International Agency for Research on Cancer) marchează în prezent luna dedicată conștientizării asupra cancerului de col uterin.

An de an, în luna ianuarie, organizațiile care fac parte din OMS (Organizația Mondială a Sănătății) marchează luna în care se dorește creșterea gradului de conștientizare asupra cancerului cervical.

cancer de col uterin campanie

În 2022, International Agency for Research on Cancer (IARC) va scoate în evidență trei proiecte de cercetare diferite care demonstrează impactul pe care IARC îl are în privința reducerii poverii globale a cancerului de col uterin.

Proiectele respective pe care se va pune accentul în 2022 țin de domenii precum vaccinarea împotriva tulpinilor HPV cu risc oncogen ridicat, tratamentul leziunilor precanceroase de la nivelul colului uterin și îmbunătățirea acoperirii programelor de screening dedicate cancerului cervical în cazul populațiilor la risc.  

Microbiomul, cheia identificării infecţiilor HPV cu risc crescut 

cancer de col uterin campanie2

Potrivit IARC, în 2020 se estimează că 604.000 de femei au fost diagnosticate cu cancer de col uterin la nivelul întregii lumi și că aproape 342.000 de femei au murit din cauza acestei boli. Incidența foarte mare a bolii și rata mortalității extrem de ridicată în ce privește cancerul cervical sunt întâlnite, în principal în țările cu venituri mici și medii.  

Cancerul de col uterin, un dușman ce poate fi învins 

cancer de col uterin campanie3

IARC și OMS depun eforturi și lucrează împreună cu partenerii lor pentru a pune capăt poverii cancerului cervical, boală pe care o consideră o problemă de sănătate publică, se arată pe site-ul OMS. Această boală ar putea fi eradicată, iar un aliat în acest sens este o strategie globală intitulată „Global Strategy to Accelerate the Elimination of Cervical Cancer”. 

„Limbajele iubirii”, campanie despre importanța vaccinării anti-HPV 

Principala cauză a cancerului de col uterin este infecția persistentă cu tulpinile cu risc oncogen ridicat ale HPV, o familie de virusuri extrem de răspândită, care se transmit prin contact sexual. Există, însă, vaccinuri care protejează împotriva tulpinilor de HPV cu risc oncogen ridicat, iar programele de screening pot detecta semnele bolii într-un stadiu incipient, permițând inițierea tratamentului eficient și managementului bolii. Acest lucru înseamnă că un cancer de col uterin ar trebui să fie una dintre cele mai prevenibile și tratabile forme de cancer. 

Cancerul de col uterin poate fi eliminat 

„Cancerul cervical este o boală ce poate fi prevenită ușor și este tratabilă. Ar trebui să fie primul tip de cancer ce va fi vreodată eliminat”, a declarat directorul OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Din păcate, aproape 90% dintre decesele din 2018 au survenit în țările cu venituri mici și medii, acolo unde povara cancerului de col uterin este cea mai mare, din cauză că accesul la serviciile publice de sănătate este limitat, iar screeningul și tratamentul acestei boli nu au fost implementate pe scară largă în astfel de țări.

„OMS îndeamnă toate țările și toți partenerii săi să crească accesul la vaccinul anti HPV care poate salva vieți și să extindă programele de screening, tratamentul și îngrijirea paliativă”, a mai declarat directorul general al OMS.

Ce înseamnă strategia globală pentru a accelera eliminarea cancerului cervical

Pentru a elimina cancerul de col uterin, considerat o problemă de sănătate publică, Strategia Globală stabilește un „prag” pentru toate țările pentru a atinge o rată de incidență de mai puțin de patru cazuri la fiecare 100.000 de femei.

Pentru a îndeplini această condiție, fiecare stat trebuie să mențină trei puncte-cheie, în decursul vieții tinerei generații din zilele noastre.

  1. Primul punct: 90% dintre fete să fie vaccinate cu schemă completă împotriva HPV până la vârsta de 15 ani.
  2. Al doilea punct: Statele să se asigure că 70% dintre femei beneficiază de screening, folosindu-se teste de înaltă performanță, până la vârsta de 35 de ani și apoi din nou, să fie testate până la vârsta de 45 de ani.
  3. Al treilea punct: 90% dintre femei cu leziuni precanceroase să primească tratament și 90% dintre femeile cu formă invazivă de cancer să aibă boala tratată corespunzător.

Fiecare țară ar trebui să întrunească aceste condiții „90-70-90” până în anul 2020, pentru a intra pe calea optimă pentru a elimina cancerul de col uterin în următorul secol.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe