Newsflash
Internaționale

„Gripa tomatelor” nu este o boală nouă - Ce spun cercetătorii

de Florentina Ionescu - sept. 2 2022
„Gripa tomatelor” nu este o boală nouă - Ce spun cercetătorii

Recent, presa din întreaga lume a scris despre „gripa tomatelor” și despre apariția unei noi infecții virale. Totuși, cercetătorii spun că această boală nu este nouă.

Prezentarea „gripei tomatelor” în presă a fost înțeleasă greșit, scriu cei de la newatlas.com. Ați auzit, cu siguranță, despre un nou virus care afectează copiii mici în India. Această boală este denumită „gripa tomatelor” și, potrivit unor rapoarte, ar trebui să fim îngrijorați.

Dar se pare că „gripa tomatelor” (sau gripa roșiilor) nu este o infecție nouă, ea există într-o formă sau alta de cel puțin 15 ani. Potrivit newatlas.com, este probabil doar o manifestare relativ nouă a unui virus frecvent întâlnit la copii.

În 17 august, o scrisoare a fost publicată în jurnalul „The Lancet Respiratory Medicine”. Scrisoarea, intitulată „Epidemia de gripa tomatelor în India” a raportat despre potențiala apariție a „unui nou virus”, mai ales că 82 de copii fuseseră diagnosticați cu o boală misterioasă între lunile mai și sfârșitul lui iulie.

Newatlas.com atrage atenția că presa a înțeles greșit această boală. În scrisoarea menționată, cercetătorii au caracterizat gripa tomatelor ca fiind o boală similară cu COVID-19, cu simptome precum febra, oboseala și dureri în corp, dar în același timp pacienții se prezentau cu pustule mari și dureroase, care pot ajunge la dimensiunea unei tomate. De aici și numele bolii, „gripa tomatelor”. 

gripa tomatelor
Foto https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/gatit-fructe-fruct-proaspat-1435884/

 

Site-ul menționat atrage atenția că nu au fost oferite niciun fel de date de laborator pentru a susține ideea că „gripa tomatelor” este cauzată de „un virus nou”. Acest tip de scrisoare de corespondență către jurnalele medicale nu este revizuită (nu este peer-reviewed), în ciuda faptului că ea a fost publicată într-un jurnal precum „The Lancet”.

Scrisorile de acest fel sunt publicate fără a fi analizate și revizuite și servesc adeseori ca niște „sirene” sau semnale de alarmă pentru ceilalți oameni de știință, subliniind anumite lucruri ori boli care merită o investigație mai amănunțită.

În doar câteva zile, povestea acestei boli a fost amplificată prin intermediul a sute de articole, iar gripa tomatelor a devenit „un lucru real” bazat pe o singură scrisoare, fără să existe dovezi științifice verificate în laborator.

Au apărut titluri menite să stârnească panica, de tipul „India este în alertă, întrucât o boală virală rară, gripa tomatelor, se răspândește”.

Alte publicații sau outleturi media au avertizat publicul cu privire la o „misterioasă și nouă boală”, care avea mari șanse să se răspândească în alte țări și să infecteze copiii.

„Toate aceste știri sunt, în esență, bazate pe un singur caz raportat de un oficial public ce a descris un focar a ceva ce este aparent numit pe plan local „gripa tomatelor. Dar aceste informații nu reprezintă prea mult ca punct de plecare. Autorii scrisorii nu oferă nici măcar divezi cum că este vorba, într-adevăr, de un virus, lăsând ușa deschisă pentru alți patogeni care ar putea cauza o erupție similară”, a explicat epidemiologul australian Gideon Meyerowitz-Katz.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe