Newsflash
Internaționale

Febra hemoragică dată de virusul Chapare din Bolivia se poate răspândi de la om la om

de Florentina Ionescu - nov. 19 2020
Febra hemoragică dată de virusul Chapare din Bolivia se poate răspândi de la om la om

În Bolivia a fost descoperit un virus „Chapare”, rar și periculos. Acesta se poate răspândi de la o persoană la alta, potrivit presei străine.

Virusul Chapare, denumit astfel după regiunea în care a fost prima dată observat, a fost descoperit datorită eforturilor oamenilor de știință de pe întreaga planetă de a preveni pandemii viitoare, așa cum este COVID-19, scrie www.businesstoday.in.

durere abdominala febra hemoragica bolivia virus chapare

Recent, însă, oamenii de știință au descoperit un alt virus mortal în Bolivia, care se transmite de la om la om. Potrivit cercetătorilor de la CDC din Statele Unite ale Americii (Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor), doi pacienți au transmis virusul către persoane care lucrează în domeniul sănătății (personal sanitar) din Bolivia, în La Paz, anul trecut. După ce au contractat virusul, unul dintre pacienți și două persoane din personalul medical au decedat.

Acest virus mortal, care cauzează febră, durere abdominală, vărsături, sângerarea gingiilor, erupții cutanate și durere în spatele globului ocular se poate răspândi de la om la om, a anunțat în 16 noiembrie Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), amintește www.livescience.com.

Potrivit sursei citate mai sus, până acum a existat doar un caz confirmat de infecție cu virusul Chapare, o boală asemănătoare cu Ebola care a apărut în provincia rurală Chapare din Bolivia în 2004 și care apoi a dispărut.

Dar în 2019, cel puțin cinci persoane au luat acest virus, potrivit unei cercetări făcute acum publice. Virusul se răspândește de la o persoană la alta prin intermediul fluidelor corporale, într-o regiune din apropierea capitalei La Paz, omorând trei persoane.

Nu există focare active în regiunea Chapare în 2020 și chiar în eventualitatea în care ar apărea focare ale acestui virus, există riscuri mici ca acesta să cauzeze o pandemie, potrivit experților în virusologie.

Însă sursa citată amintește că există motive de îngrijorare: trei din cinci pacienți confirmați în 2019 au fost lucrători din domeniul sanitar, potrivit unei declarații făcute de CDC. Este vorba despre un rezident tânăr din sistemul medical, un medic de pe ambulanță și un gastroenterolog. Toți aceștia au contractat virusul Chapare după ce au intrat în contact cu fluidele corporale de la pacienții infectați. Doi dintre ei au murit.

Febrele hemoragice, precum Ebola rareori se răspândesc pe teritorii vaste, precum bolile respiratorii (gripa sau COVID-19), a explicat pentru Live Science Colin Carlson, un cercetător de la Universitatea Georgetown, care studiază bolile zoonotice. Asta deoarece simptomele febrei hemoragice apar, de regulă, la scurt timp după infecție (în comparație cu perioadele lungi de incubație ale bolilor respiratorii), iar contactul direct cu fluidele corporale este, în general, necesar pentru a lua o boală hemoragică.


Notă autor:

Credit foto: Darko Djurin de la Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe