Newsflash
Internaționale

FDA aprobă un medicament pentru nefropatia cu IgA

de Dr. Mariana MINEA - feb. 24 2023
FDA aprobă un medicament pentru nefropatia cu IgA

Compania producătoare descrie medicamentul – sparsentan – drept prima și singura terapie non-imunosupresoare ce reduce proteinuria asociată Bolii Berger sau nefropatiei cu IgA.

image-from-rawpixel-id-2282542-jpeg
Foto: Rawpixel

Administraţia pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite (FDA) a acordat aprobare accelerată pentru un medicament destinat pacienţilor cu boală Berger aflaţi la risc înalt de a evolua spre insuficienţă renală. Boala Berger sau nefropatia cu IgA (IgA) este o boală rară a rinichiului, în care sistemul imun produce în exces IgA, acestea depunându-se la nivelul glomerulilor renali.

Compania Travere Therapeutics descrie medicamentul – sparsentan – drept prima și singura terapie non-imunosupresoare ce reduce proteinuria asociată IgA. Finalul anului 2023 este așteptat să aducă rezultatele studiului PROTECT, menit să evalueze dacă medicamentul diminuează și declinul funcţiei renale. Medicamentul acţionează asupra a două căi critice în evoluţia IgA – endotelina-1 și angiotensina II.

Din cauza riscului de a produce leziuni hepatice și malformaţii congenitale, sparsentan va fi administrat numai pacienţilor
eligibili, pe baza strategiei de evaluare a riscului pusă la punct de FDA. Aceasta include și evaluarea funcţiei hepatice.

Boala Berger afectează preponderent sexul masculin, cu debut la orice vârstă, cu precădere în intervalul 20-40 de ani. Se asociază cu edeme, oboseală, hematurie microscopică, crampe musculare, hipertensiune arterială, proteinurie, hipercolesterolemie.

Citiți și: Sănătatea mintală, printre urgenţele Ucrainei


Notă autor:

https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/us-fda-approves-travere-therapeutics-kidney-disorder-drug-2023-02-17/
https://ir.travere.com/news-releases/news-release-details/travere-therapeutics-announces-fda-accelerated-approval

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe