Newsflash
Știri

INSP derulează în mai o campanie dedicată prevenției consumului de tutun

de Florentina Ionescu - mai 8 2023
INSP derulează în mai o campanie dedicată prevenției consumului de tutun

Campania „Fii inspirat! Nu te apuca de fumat!” se desfășoară la nivel național pe tot parcursul lunii mai.

Consumul de tutun este principala cauză de deces prevenibilă în lume și cea mai importantă cauză de deces în Uniunea Europeană (aproximativ 700.000 de decese anual), fiind și unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru sănătate care poate fi evitat (European Commission, 2022). 

 

Fumul de tutun conține peste 7.000 de substanțe chimice toxice, iar fumatul pe parcursul unei vieți poate să ducă la scurtarea vieții unei persoane cu cel puțin 10 ani, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), de la începutul acestei luni. 

În Uniunea Europeană: 

Conform datelor prezentate în raportul Health at a Glance: Europe 2022, în ciuda unor progrese înregistrate în ultimul deceniu în reducerea ratelor de fumat, aproape unul din cinci adulți (19%) a fumat zilnic în anul 2020. (OECD/European Union, Paris).

 

Aproximativ 26% din toată populația Europei și 29% dintre tinerii în vârstă de 15-24 de ani fumează.

 

Prevalența mare a fumatului în rândul tinerilor este îngrijorătoare, existând evidențe care sugerează că adolescenții și tinerii sunt mai susceptibili la adicție în comparație cu persoanele din grupe de vârstă mai mari. Expansiunea produselor noi care conțin tutun, creșterea utilizării dispozitivelor de vaping și tutun încălzit sunt de asemenea îngrijorătoare.

 

În România: 

Conform datelor studiului ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs), derulat în anul 2019, a reieșit o prevalență a debutului fumatului zilnic de 5%, înainte de 13 ani;

 

Conform datelor Eurostat din 2019, cea mai mare prevalență a fumatului zilnic este la grupa de vârstă 25-34 de ani, iar cea mai scăzută la grupa de vârstă de peste 75 de ani.

 

Conform studiului INS din anul 2021, procentajul persoanelor fumătoare în rândul adolescenților și tinerilor din grupa de vârstă 15‐24 ani, care fumează zilnic este de 10,16%, în timp ce 9,81% fumează ocazional. 

 

De aceea, prevenirea începerii fumatului rămâne una dintre strategiile-cheie de control al epidemiei de fumat, în timp ce limitarea consumului de tutun este una dintre cele mai eficiente modalități de a salva vieți și de a îmbunătăți starea generală de bine, atrag atenția specialiștii din INSP. 

 

„În acest context, în luna mai a anului 2023 vom derula, la nivel național, campania privind prevenția consumului de tutun, care are ca temă «Prevenirea consumului de țigări și a utilizării de dispozitive electronice (HEETS și ENDS) în rândul adolescenților»”, se arată pe site-ul INSP. 

Scopul campaniei este informarea adolescenților și părinților acestora despre impactul nociv pe care consumul de țigări și utilizarea dispozitivelor electronice (HEETS și ENDS) îl pot avea asupra sănătății. 

 

Sursa foto: https://insp.gov.ro/2023/05/02/campania-fii-inspirat-nu-te-apuca-de-fumat/

Obiectivele campaniei sunt: 

 

Creşterea nivelului de conştientizare al adolescenților și părinților acestora cu privire la riscurile pentru sănătate ale consumului de tutun sub orice formă (fumat convențional, tutun fără fum și produse cu tutun încălzit);

 

Creşterea nivelului de conştientizare al adolescenților și părinților acestora cu privire la prezenţa riscului expunerii altor persoane (expunere pasivă) la inhalarea fumului sau vaporilor de tutun şi/sau a altor compuși nocivi;

 

Creşterea motivaţiei adolescenților de a nu consuma nici o formă de tutun;

 

Creşterea motivaţiei adolescenților care consumă tutun sub orice formă, de a renunţa să mai consume.

 

Important! 

 

Pe site-ul INSP, veți găsi numeroase resurse utile, sub formă de PDF, cum ar fi: o analiză de situație tutun EB7; un infografic despre fumat; un pliant pentru copii din cadrul campaniei; precum și un pliant pentru părinți, tot din cadrul campaniei „Fii inspirat! Nu te apuca de fumat!”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe