Newsflash
Cultură

Incursiune în trecutul ieșean

de Delia Scripcariu - oct. 5 2022
Incursiune în trecutul ieșean

Evenimentul de lansare a proiectului cultural „Iași, ARTCODE II”, organizat de Societatea de Studii Istorice din România, a avut la 1 octombrie 2022.

Anul acesta, prin intermediul proiectului cultural „Iași, ARTCODE II”, ajuns la ediția a doua, elevii și studenții au șansa de a participa la un concurs de proiectare 3D a unor clădiri sau statui care nu mai există astăzi, dar care au fost simboluri ale orașului. 

Lucrare inedită prezentată la Iași 

Ideea este inspirată de o cercetare a prof. dr. Cristian Ungureanu, prorector al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, inclusă în lucrarea sa doctorală „Șase secole de artă la Iași”. 

artcode (1)

Acesta a prezentat proiectul în cadrul simpozionului „Monumentul”, ediția 2021. Concursul este structurat în două secțiuni – „Fonogramele Memoriei” și „ARTCODE” – în total fiind posibilă acordarea a șase premii. Totodată, lucrările câștigătoare vor fi integrate pe site-ul www.monumentediniasi.ro, acompaniate de povestea lor.

Începutul lunii octombrie a adus ieșenii mai aproape de trecutul orașului, printr-o incursiune în poveștile urbei facilitate printr-un tur ghidat, punând în prim-plan elementele de patrimoniu cultural de care dispunem.

Turul a urmărit prezentarea a patru spații semnificative din centrul orașului – strada Lăpușneanu, Piața Unirii, strada Vasile Alecsandri și Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”. La trei dintre aceste puncte au fost realizate mici expoziții cu fotografii de epocă pentru a reîntregi piesele puzzle-ului istoric. 

artcode (2)

Povești despre străzi și clădiri 

Pe strada Lăpușneanu au fost împărtășite informații prețioase privind Palatul Cuza Vodă (Casa Catargiu), Casa Mavrocordat, Casa Drossu, Biserica Banu, Coloseul Bragadiru și atelierul fotografului Nestor Heck.

Piața Unirii ascunde poveștile interesante ale Hotelului Traian (care, la dorința primarului Scarlat Pastia, ar fi trebuit să devină clădirea noului Teatru Național din Iași), la realizarea căruia a fost implicat inginerul Gustave Eiffel, ale blocurilor din perioada comunistă, ale statuii lui Alexandru Ioan Cuza și ale organizării zonei înainte de 1900.

Strada Vasile Alecsandri (fosta stradă Sf. Ilie) a fost gazdă și martor pentru numeroase clădiri, evenimente și personalități. Cu ocazia turului au fost aduse în discuție aspecte importante despre schimbarea denumirii străzii, sediul revistei „Viața Românească” (acum sediul Casei Muzeelor), Pogromul de la Iași, Școala de Arte și Meserii (acum Biblioteca Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”), stejarul Veronicăi Micle, Muzeul Teatrului (casa în care a copilărit Vasile Alecsandri) și Biserica Sf. Ilie.

Prof. dr. Eugen Târcoveanu a povestit detalii despre „triunghiul sacru” – Spitalul „Sf. Spiridon”, Societatea de Medici și Naturaliști și Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe