Semicentenarul Nobelului românesc va fi oglindit în cadrul evenimentului „Zilele UMF Iași”.
În acest an se împlinesc 50 de ani de când George Emil Palade, una dintre personalitățile științifice de seamă născute la Iași, a fost distins cu Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, în semn de recunoaștere pentru contribuțiile sale fundamentale în domeniul biologiei celulare.
În 1994, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași i-a oferit lui George Emil Palade titlul de Doctor Honoris Causa, recunoscându-i contribuțiile științifice excepționale și onorându-i legătura cu orașul natal, se arată pe site-ul news.umfiasi.ro.
Cu ocazia acestei duble aniversări, UMF Iași organizează simpozionul științific „Semicentenarul Nobelului românesc – 50 de ani de la conferirea Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină profesorului George Emil Palade”. Tot cu această ocazie, UMF Iași lansează două albume de excepție dedicate marelui savant: unul documentar și unul filatelic, realizat în parteneriat cu Romfilatelia.
Duminică, 8 decembrie, în cadrul festivității de deschidere a Zilelor UMF Iași care va avea loc în Aula „George Emil Palade”, de la ora 10.00, va fi lansat albumul documentar „Între Nobel și Iași. George Emil Palade și moștenirea unei vieți dedicate cercetării”.
„Structura acestui volum a fost concepută astfel încât să ofere cititorului o perspectivă amplă și complexă asupra vieții și operei savantului. Cuprinde texte semnate de dr. Richard Constantinescu, coordonatorul Centrului Cultural «I. I. Mironescu», de prof. univ. dr. Carol Stanciu – fost rector al UMF Iași, de prof. univ. dr. Gheorghe Popa, fost rector al Universității «Alexandru Ioan Cuza», dar și de reprezentante ale familiei Palade, Alina Tacu și Bianca-Nicole Ciobanu. Dincolo de textele celor care au contribuit, albumul se remarcă prin bogăția materialului documentar pe care îl include. Cititorii vor regăsi aici documente oficiale, corespondență privată, extrase din presa națională și internațională, precum și fotografii inedite”, a declarat prof. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.
De asemenea, Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași a mai pregătit o surpriză comunității academice, prin lansarea, în parteneriat cu Romfilatelia, a unui album filatelic de colecție, intitulat „George Emil Palade – Premiul Nobel – 50 de ani.
„Prin această inițiativă, dorim să aducem un omagiu moștenirii lui George Emil Palade, păstrând vie amintirea realizărilor sale în conștiința publicului larg, a studenților, dar și a lumii științifice din România și de peste hotare. Albumul filatelic aniversar este mai mult decât o colecție de timbre; este o veritabilă punte între trecutul glorios și viitorul promițător al științei medicale, simbolizând valorile fundamentale ale cunoașterii și ale inovației”, a mai subliniat prof. dr. Viorel Scripcariu.
Luni, de la ora 13.00, în Aula „Alexandru Tzaicu” a Centrului de Simulare „Prof. Univ. Dr. Cristian Dragomir”, se va desfășura simpozionul științific intitulat „Semicentenarul Nobelului românesc – 50 de ani de la conferirea Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină profesorului George Emil Palade”.
Programul include prezentări ale unor personalități științifice internaționale, precum prof. dr. Martin Lee Chalfie, prof. dr. Ole Petersen, dr. Peter Hegyi, prof. dr. Dan Gabriel Duda, prof. dr. Cristian Apetrei și acad. Irinel Popescu.
Programul simpozionului este disponibil la acest link.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe