Newsflash

Importanţa noastră în Univers

de Caleb SCHARF - aug. 1 2014
Importanţa noastră în Univers
   Am trăit dintotdeauna pe o planetă în schimbare, dar multe dintre variaţiile climatice şi ecologice de astăzi au loc extraordinar de repede, fiind direct influenţate de comportamentul nostru. Reducerea frecvenţei schimbării este singurul curs raţional al acţiunii, date fiind potenţialele rezultate. Însă este necesar şi să ne analizăm cu atenţie reacţiile, pentru a nu risca să reiterăm comportamentul nostru miop. Pe neaşteptate, căutarea vieţii în alte părţi ale universului ar putea oferi o nouă perspectivă critică.
   Civilizaţia noastră, avansată din punct de vedere tehnologic – abundând de remarcabile instrumente şi puternice dureri de cap – îi datorează totul unei întrepătrunderi de istorie cosmică şi planetară. Să luăm exemplul petrolului, gazelor şi cărbunelui. Aceste substanţe cuprind  o complexă chimie carbonică, produsă de biologia şi geofizica supuse unui ritm rapid al variaţiilor şi cu o evoluţie ce îşi are originea cu mult înaintea erei noastre. Mineralele şi metalele rare pe care le exploatăm pentru a construi dispozitive ingenioase – ca o prelungire a trupurilor şi minţilor noastre – fac, de asemenea, parte din acest ritm şi sunt accesibile doar mulţumită unei extinse încrengături de circumstanţe, de la origini planetare la tectonica plăcilor şi la impacturile asteroizilor.
   Parcursul nostru ca specie este conectat la acest sistem bio-geo-chimic vechi de patru miliarde de ani, care a transformat şi retransformat profund mediul planetar, începând cu bacteriile şi oxigenul atmosferic şi continuând cu urbaniştii şi cu fabricile de hârtie. Pe lângă propriile noastre gene, fiecare dintre noi poartă genele a zeci de trilioane de pasageri de origine microbiană. Aceste organisme microscopice înglobează coduri pentru procese metabolice care au fost păstrate de-a lungul eonilor, aceleaşi procese care sunt responsabile de conturarea lumii. Este un plan de execuţie plauzibil pentru succesul vieţii oriunde, chiar dacă detaliile biochimice sunt diferite.
   Activităţile noastre de zi cu zi ignoră, de obicei, acest fundal existenţial. Lupta pentru modelarea viitorului nostru, pentru împiedicarea dezastrelor umanităţii, ca războiul, boala şi foametea, lasă puţin timp pentru întrebări de natură filozofică privind locul nostru pe grăuntele ăsta de praf cosmic. Însă mulţi oameni de ştiinţă, printre care şi eu, simt că universul ar putea fi pe cale să se apropie de noi şi să ne zgâlţâie bine pentru a ne trezi la realitate.
   În ultimele câteva zeci de ani, demersul ştiinţific modern cunoscut ca astrobiologie a căutat să stabilească dacă toate acestea – viaţă, moarte şi evoluţie – s-au întâmplat şi altundeva în cosmos. Oamenii şi-au pus de mult această întrebare, însă dovezile – datele brute – au lipsit.
   În momentul de faţă, astro­nomii au descoperit o remarcabilă abundenţă de planete care orbitează în jurul altor stele. Cifrele ne spun că 15–20% din stelele de tipul Soarelui găzduiesc lumi similare ca mărime Terrei, orbitând în jurul unor părinţi stelari la distanţe ce sugerează că pe suprafaţa lor ar putea fi un mediu temperat. Încă nu am găsit-o pe cea mai apropiată dintre aceste lumi, dar, statistic vorbind, ar trebui să se găsească la aproximativ 15 ani lumină faţă de noi – la o aruncătură de băţ, în termeni cosmici. Avem şanse optime de a-i găsi, pe ea şi pe fraţii ei, în decurs de zece ani, şi de a căuta semnele prezenţei unei biosfere extraterestre în compoziţia atmosferică sau climatul acestor lumi.
   În sistemul solar, sonda spaţială Curiosity, aparţinând NASA, a descoperit ceva ce ar putea fi carbon organic în noroiul fosil din albia unui vechi lac marţian. Europa, luna îngheţată a lui Jupiter, a fost surprinsă aruncând apă în spaţiu dintr-un ocean ascuns care ar putea susţine de două ori volumul tuturor oceanelor terestre. Serendipity ne oferă accesul la un tărâm de necuprins care ar putea susţine viaţa. Nu trebuie decât să găsim o modalitate de a testa aceste posibilităţi.
   Chiar şi eşecul de a găsi ceva în aceste locuri este important, deoarece aceste noi date au semnificaţie predictivă, restrângând câmpul de planete – sau luni – care ar putea susţine viaţa. Natura deţine datele experimentale critice de care avem nevoie pentru a plasa, în sfârşit, Pământul pe harta cosmică, pentru a-i găsi locul într-o grădină zoologică de lumi ce tocmai ies din era glaciară, lumi ce tocmai coboară în iadurile efectului de seră, lumi tinere, lumi bătrâne, lumi aride, şi, posibil, lumi palpitând de viaţă. Şi aceasta înseamnă că vom deţine noi date pe care să ne bazăm deciziile privind orânduirea planetară.
    Cu alte cuvinte, evoluţia cosmică ne poate ajuta să descâlcim complexele sisteme şi istorii terestre din care facem şi noi parte. Nu este vorba despre o încercare frivolă. Din contră, ar putea fi cheia ieşirii din ignoranţa noastră ştiinţifică. Am putea ghici care vor fi consecinţele generale ale încălzirii globale în următorii 20 de ani, dar detaliile rămân greu de prezis, la fel ca viitorul îndepărtat. Reţelele biologice se schimbă, echilibrele chimice se schimbă, speciile dispar, ecosistemele sucombă şi apar altele noi. Contextul cosmic va trebui să parcurgă un drum lung pentru a-i da de capăt problemei.
   Pentru mulţi oameni, ideea de a cheltui timp şi resurse cu astfel de căutări nepământene este dificil de digerat. Dar, pentru a perpetua specia în viitorul îndepărtat, deciziile majore trebuie să fie luate corect. Este timpul ca perspectiva largă să fie luată în serios, pentru că am încercat să ne limităm la cea îngustă şi nu a funcţionat.

 

© Project Syndicate, 2014, www.project-syndicate.org

Traducere din limba engleză de Sorana Graziella Cornea
 

Caleb Scharf este astrofizician şi director al departamentului de Astrobiologie la Universitatea Columbia. Următoarea sa carte, „The Copernicus Complex“, va fi lansată în septembrie 2014.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe