Newsflash
OPINII

ICN: Forţa de muncă globală trebuie revigorată urgent

de Biroul de Presă ICN - apr. 28 2023
ICN: Forţa de muncă globală trebuie revigorată urgent

Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali solicită guvernelor să ia măsuri urgente de protejare, extindere și revigorare a forţei de muncă globale din domeniul asistenţei medicale, astfel încât Acoperirea Universală cu Servicii Medicale (UHC – Universal Health Coverage) să poată deveni realitate până în 2030.

nurse

UHC 2030 a lansat un plan de acţiune care stabilește pașii pe care trebuie să îi facă ţările, pentru a înregistra progresul urgent necesar pentru atingerea acoperirii universale cu servicii medicale până în 2030. Planul a fost produs de un grup operativ și va fi prezentat în cadrul Reuniunii de nivel înalt a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) privind UHC, la 22 septembrie 2023.

Între timp, documentul va fi utilizat de susţinătorii UHC înainte și în cadrul audierilor interactive pe această temă, care vor avea loc în luna mai, și va fi prezentat președintelui Adunării Generale a ONU, pentru a documenta declaraţia politică UHC 2023.

Susţinerea UHC nu este un demers izolat. Acesta converge cu eforturile corespunzătoare pentru a grupa procesele politice care vor consolida acţiunile de îndeplinire a celorlalte obiective ale ONU privind prevenirea, pregătirea și răspunsul la pandemii, dar și privind tuberculoza.

Este nevoie de eforturi susţinute

Dr. Pamela Cipriano, președintele ICN și membră a grupului operativ UHC, a declarat că acoperirea universală cu servicii medicale nu va fi realizată până în 2030 dacă guvernele nu depun eforturi urgente și susţinute pentru a urma acest nou plan de acţiune. Pentru ca acest obiectiv să fie atins, pentru început, șefii de guvern, împreună cu alţi lideri la nivel de ţară, trebuie să integreze UHC în programele lor naţionale de politici de sănătate și în bugetele naţionale.

De o importanţă crucială este nevoia vitală de a sprijini, de a crește și de a proteja forţa de muncă globală din domeniul asistenţei medicale și al îngrijirilor, a continuat președintele ICN în discursul său. Acești lucrători sunt esenţiali pentru reconstruirea unor sisteme de sănătate puternice și rezistente, necesare pentru securitatea sanitară. Sistemele puternice, receptive și reziliente au populaţii mai sănătoase, creând, la rândul lor, economii sănătoase și societăţi sigure și securizate.

„Progresele privind UHC au stagnat în timpul pandemiei, așa că nevoia de măsuri urgente este și mai mare. Ceea ce este în joc este mult prea important pentru a fi ignorat, iar sănătatea și prosperitatea noastră viitoare sunt în pericol. Îndemn asistenţii medicali de pretutindeni să folosească Planul de acţiune pentru a face lobby pe lângă politicienii lor, să facă ceea ce este necesar, astfel încât oamenii de pretutindeni să aibă acces la serviciile de sănătate esenţiale, fără a întâmpina greutăţi financiare”, a declarat dr. Pamela Cipriano.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe