Newsflash

Iarna învrăjbirii noastre

de Conf. dr. Horia BUMBEA - dec. 15 2016
Iarna învrăjbirii noastre
     Cei care dețin puterea în România nu au a se teme, cel puțin din partea medicilor. Corpul profesional cu cel mai ridicat nivel de studiu universitar, omogen prin pregătire, misiune și vocație, este din ce în ce mai dezbinat, deci mai ușor de manipulat. Tocmai ceea ce trebuia să ne unească pe noi, medicii din România, ne dezbină. Lipsurile, în care lucrăm de când ne știm, în loc să crească solidaritatea breslei, au declanșat un război intern devastator. Interniștii se ceartă cu chirurgii, medicii de familie cu specialiștii, colegii se înregistrează pe ascuns, își fac reproșuri pe Facebook și se reclamă unii pe alții.
     Presa a înregistrat chiar în această săptămână disputa publică a doi medici care se gratulau cu epitete acide, pe o rețea de socializare, pe marginea unui caz dramatic, salvat în extremis. Cearta a pornit de la cine prescrie un medicament vital, dar foarte scump. Mai mult ca sigur, cei care ar fi trebuit chestionați fiindcă acest medicament este aproape inaccesibil, își frecau mâinile. Cei care ar fi trebuit să îi demaște că ridică obstacole birocratice în calea salvării pacienților se acuzau unii pe alții de toate relele posibile. În loc să se vorbească despre lipsurile din sistem, se discuta despre greșelile pe care le fac medicii.
     Nu pot să cred că medicii nu își dau seama că, până la urmă, aceste lupte între colegi au numai învinși, că încrederea publicului în toți medicii este afectată, iar mai devreme sau mai târziu toți medicii vor avea de suferit. Dincolo de satisfacțiile mărunte ale unor răfuieli personale, sau de dorința de putere a celor care întrețin aceste scandaluri, se poate prevedea rezultatul: tot mai multe reproșuri și reclamații, într-un climat general de ostilitate la adresa profesiei noastre, la fel de puține resurse pentru activitatea medicală. Iar medicii nu sunt doar învrăjbiți din interior, ci se insistă pe crearea unor falii între medici și pacienți, din afară.
     Activitatea medicală este o activitate liberală, desfășurată în condițiile unor norme deontologice care susțin o relație deosebită între medic și pacient. Pacientul merge la medic cu niște așteptări care sunt legate de rezolvarea suferințelor sale. Împreună iau decizii importante pentru sănătate și familie, având un puternic impact asupra vieții pacientului. De aceea, este explicabilă dorința pacientului de a cunoaște bine medicul în grija căruia își încredințează viața.
     Dar, de aici până la a face publice aspecte legate de veniturile medicului și sursele sale de venit este o cale lungă, care cu siguranță nu are legătură cu așteptările pacientului. Metoda este folosită pentru a crea false probleme, pentru a strica imaginea doctorilor, dar și pentru a inventa un nou conflict între societate și industria farmaceutică de această dată. Medicii sunt acuzați că se lasă influențați de companiile farmaceutice în deciziile medicale, iar acestea că exploatează suferințele oamenilor.
     Ipocrizia sistemului aduce în față măsuri propuse în țări dezvoltate, în care medicul are un statut social și economic cu totul diferit, în sensul bun desigur. Fără să adapteze aceste măsuri la situația din țara noastră, în care medicul a fost pus permanent în situația „să se descurce”. Pe de o parte, medicul din România trebuie să rezolve cazurile cu mai puține resurse decât omologii din vest, pe de alta să trăiască în sistemul „plăților informale”, în care pacienții acoperă direct ceea ce statul refuză să investească în sănătate.
    Birocratizarea activității medicale și restricțiile promovate de sistemul public de sănătate au transformat medicul într-un funcționar public, care oferă servicii medicale, este condiționat de sistem să execute anumite activități fără implicarea „artei medicale”, a „harului” pe care medicul l-a avut întotdeauna. Pentru a pune „patalamaua” pe această condiție unică în Europa, legislativul „stabilește” chiar o formă de asumare a statutului de funcționar public în cadrul sistemului public de sănătate.
     Progresele uriașe înregistrate în ultimele decenii (transformarea SIDA dintr-o boală mortală în una cronică, vindecarea hepatitei C și chiar a unor forme de cancer, supraviețuirea după infarct etc.) sunt rezultatul cercetărilor efectuate împreună de medici și firmele farmaceutice. Practic, fiecare medic, din fiecare cabinet sau sală de chirurgie își aduce contribuția la activitatea de cercetare, la evaluarea rezultatelor și la progresul științei.
     S-au întrebat culpabilizatorii lumii medicale de ce în țările din estul Europei nu a fost descoperită nicio moleculă terapeutică, singurele inovații fiind combinații ale unor substanțe inventate în Vest? În țările occidentale există un parteneriat între medici, universități și companiile farmaceutice, cele care investesc în cercetare și dezvoltă noile terapii. Aceste colaborări sunt firești, iar prezentarea rezultatelor industriei în cadrul evenimentelor educaționale este naturală, în sănătate ca și în alte domenii. În România, această relație este pusă sub semnul suspiciunii și al nefirescului, se înfierează colaborarea medicilor cu industria farmaceutică. Deși, fără aceasta, medicii nu au mijloace de intervenție. Poate asta se și dorește: o medicină în care medicul nu mai folosește terapiile moderne! O relație cu pacientul cât mai superficială, pentru care nu există timp fizic, din cauza activităților birocratice impuse profesionistului. Dispariția solidarității de breaslă, a încrederii dintre colegi și a încrederii publicului în lumea medicală. Nu pot să cred că așa ceva ar putea reuși, că nu o să vină totuși primăvara peste iarna vrajbei noastre!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe