Newsflash
Dosar

Hipertensiunea arterială și diabetul zaharat

Hipertensiunea arterială și diabetul zaharat

Nicoleta Oprescu este medic specialist cardiologie la Spitalul Clinic de Urgenţă București

 

Maria Dorobanţu este profesor la UMF „Carol Davila” București și șefa Clinicii de cardiologie din Spitalul Clinic de Urgenţă București.
Este președinta Societăţii Române de Hipertensiune

 

     Bolile cardiovasculare reprezintă o cauză importantă a mortalității și morbidității în lume. În cadrul acestora, hipertensiunea arterială primară (HTA) și diabetul zaharat au un rol central în apariția aterosclerozei și remodelării vasculare. Definiția și clasificarea hipertensiunii arteriale se bazează pe valorile acesteia, astfel că la valori mai mari de 140 mm Hg pentru tensiunea arterială (TA) sistolică și valori mai mari de 90 mm Hg pentru tensiunea diastolică (valori măsurate în cabinetul medical), putem susține diagnosticul de hipertensiune arterială. Este de precizat că valorile normale și cele patologice ale TA sunt diferite în funcție de metoda folosită, monitorizarea ambulatorie automată a TA (MATA) sau monitorizarea ambulatorie la domiciliu (MDTA). În aceste condiții, se consideră hipertensiune arterială valoarea TA care, după monitorizarea automată pe 24 de ore, depășește 130/80 mm Hg sau dacă valorile TA obținute prin monitorizare la domiciliu sunt mai mari de 135/85 mm Hg. Aceste limite se mențin și dacă bolnavul este diabetic.
     În ultimul deceniu, prevalența hipertensiunii arteriale a fost estimată la 30–45% din populația generală, înregistrându-se o creștere considerabilă a afecțiunii odată cu avansarea în vârstă. Conform Organizației mondiale a sănătății, țările vest-europene urmează un trend descrescător, în timp ce țările est-europene au o creștere semnificativă a deceselor prin accidente vasculare cerebrale (AVC) secundare valorilor mari ale tensiunii arteriale.
     Frecvent, hipertensiunea arterială se asociază cu diabetul zaharat. În România, din cauza lipsei datelor privind prevalența hipertensiunii arteriale și a altor factori de risc cardiovascular, au fost inițiate studiile epidemiologice SEPHAR, cu două etape de desfășurare – prima în 2005, a doua în 2012, cu evaluarea mult mai precisă a factorilor de risc cardiovascular și evoluția lor pentru perioada 2005–2012. În 2016 se desfășoară studiul SEPHAR III, cu o metodologie mult mai complexă. Conform studiului SEPHAR II (2012), hipertensiunea s-a înregistrat la 40,4% dintre subiecții investigați, din care doar 28,1% erau cunoscuți hipertensivi. În cadrul populației hipertensive, s-a constatat prezența diabetului într-o proporție de 19,4%, cu o medie de 18,7% la populația feminină și 20,3% la populația masculină. Criteriile de diagnostic ale diabetului zaharat (DZ) au fost: glicemie à jeun ≥ 126 mg/dl, DZ anterior diagnosticat, HbA1c ≥ 6,5%. În studiul PREDATORR, desfășurat în 2013, prevalența hipertensiunii la bolnavii diabetici a fost de 61,7%. Deci, între hipertensiunea arterială primară și diabetul zaharat există o strânsă interrelație patogenică, ce explică prevalența mare a hipertensiunii la pacienții diabetici și a diabetului zaharat la cei hipertensivi.
     În studiile aferente acestor patologii, s-a constat că 60% dintre pacienții diabetici sunt hipertensivi și 20% dintre pacienții cu hipertensiune sunt diabetici, aceste asocieri determinând un risc cardiovascular înalt. Boala cardiovasculară la pacienții hipertensivi și diabetici este multifactorială, având ca factor comun disfuncția endotelială și inflamația vasculară, existența unui proces inflamator de intensitate scăzută caracterizând ambele afecțiuni. Disfuncția endotelială declanșează un răspuns vasomotor inadecvat, cu scăderea vasodilatației și creșterea contractilității, cu proliferare celulară și creșterea aderării și agregării plachetare, a permeabilității și a interacțiunii între leucocite și celulele endoteliale. Astfel, la bolnavul diabetic, inflamația și stresul oxidativ sunt declanșate de producerea radicalilor liberi de oxigen și de peroxidarea lipidelor, în special a LDL-colesterolului, scăderea capacității antioxidante, glicozilarea neenzimatică și enzimatică a proteinelor, activarea excesivă a căii poliol.
     În HTA, deși mecanismele sunt intricate, angiotensina II declanșează procesul inflamator prin inducerea stresului oxidativ, stimularea oxidazei NADH/NADPH, activarea kinazelor: proteinkinaza C (PKC), MAPK, generarea speciilor reactive de oxigen prin factorul de necroză NF-kB cu consecința apariției leziunii vasculare și a disfuncției endoteliale. Unul dintre mecanismele comune diabetului și hipertensiunii arteriale este reprezentat de rezistența la insulină, care crește riscul apariției afectării subclinice de organe țintă la hipertensivi. Ca mijloc de contrabalansare, receptorii PPAR (peroxisome proliferator-activated receptor) mediază scăderea valorilor tensionale, ameliorează disfuncția endotelială cu efect antioxidant, antiinflamator, antiproliferativ, antihipertrofic și antifibrotic. PCR și PPARγ au efecte opuse asupra inflamației și rezistenței la insulină. Activarea PPARγ duce la scăderea nivelurilor de PCR la pacienții diabetici și blochează progresia către DZ, determinând ameliorarea disfuncției endoteliale și reducerea albuminuriei. Glicozilarea enzimatică și neenzimatică a proteinelor conduce la scăderea catabolismului LDL-C și VLDL-C, la creșterea catabolismului HDL-C și la creșterea sintezei hepatice de VLDL, toate aceste fenomene favorizând procesul de aterogeneză.
     Alte modificări secundare glicozilării proteinelor sunt: alterarea structurii și a funcției proteinelor din vase și din nervi, îngroșarea membranei bazale glomerulare și îngroșarea pereților capilari, modificări care stau la baza apariției micro- și macroangiopatiei diabetice și a hipertensiunii arteriale. Procesul de glicozilare a moleculelor de colagen de la nivelul miocardului este responsabil de apariția cardiomiopatiei diabetice. În asocierea dintre hipertensiunea arterială și DZ, suferința aparatului cardiovascular este deci consecința intricării variabile a fenomenelor de macroangiopatie (ateroscleroza coronarelor și a vaselor mari), microangiopatie (afectarea arterelor cu diametrul sub 10 mm), neuropatie diabetică vegetativă (afectarea sistemului nervos simpatic și parasimpatic). Cardiomiopatia diabetică (o consecință a glicozilării enzimatice și neenzimatice a structurilor miocardice-colagenice și a alterării metabolismului energetic celular miocitar) este afectarea miocardică indusă de diabetul zaharat independent de boală coronariană.
     Conform recomandărilor ghidurilor de diagnostic și tratament european și american, tratamentul se face în funcție de riscul cardiovascular, pacientul hipertensiv și diabetic fiind un pacient cu risc înalt sau foarte înalt. La pacienții hipertensivi și diabetici se recomandă o țintă terapeutică a TA sistolică sub 140 mm Hg și TA diastolică sub 85 mm Hg. Se poate lua în considerare, la pacienții cu hipertensiune și nefropatie cu proteinurie, o valoare mai mică a TA sistolice, sub 130 mm Hg. Toate clasele de antihipertensive sunt recomandate și pot fi folosite la pacienții diabetici, dar recomandarea unanimă este pentru inhibitorii enzimei de conversie sau sartani. Recomandarea este ca în alegerea medicamentului antihipertensiv să se ia în considerare și comorbiditățile pacientului. Blocanții sistemului renină-angiotensină-aldosteron (SRA) pot fi preferați în special în prezența proteinuriei sau a microalbuminuriei. Administrarea simultană a doi blocanți ai SRA nu este recomandată.
     Deoarece pacienții cu DZ au frecvent valori tensionale crescute nocturn, ar trebui luată în considerare administrarea de antihipertensive la culcare, ideal după evaluarea profilului tensional pe 24 de ore. Diureticele tiazidice sau tiazid-like sunt folosite adesea împreună cu blocanții SRA. Antagoniștii de calciu s-au dovedit utili, în special în combinație cu un blocant al SRA. Studiul ACCOMPLISH indică faptul că amlodipina este superioară hidroclorotiazidei în combinație cu un IECA. Betablocantele, deși pot altera sensibilitatea la insulină, sunt utile pentru controlul TA.
     Principalele medicamente care influențează terapeutic inflamația vasculară și scad rata evenimentelor cardiovasculare la pacienții hipertensivi și diabetici sunt inhibitorii enzimei de conversie, blocanții receptorilor de angiotensină II, statinele și fibrații. Efectele asupra inflamației ale coadministrării candesartan – pioglitazonă la pacienții cu DZ și HTA sunt favorabile, rezultat atestat prin monitorizarea VCAM-1, hs-CRP, PAI-1. Același efect favorabil apare în cazul tratamentului combinat de sensibilizare la insulină cu metformin și rosiglitazonă.
     În studiul ASCOT–LLA, atorvastatina a redus evenimentele cardiovasculare la pacienții cu DZ și HTA, efect favorabil obținându-se și în cazul administrării combinației de simvastatină și ramipril, ca și în cazul fenofibratului, agonist PPARα. Activatorii PPARα și PPARγ exercită efecte cardiovasculare favorabile, dincolo de efectele lor metabolice: reducerea TA, efect antioxidant, antiproliferativ, antihipertrofic, antifibrotic.
     În concluzie, atât în DZ, cât și în HTA, la nivelul endoteliului vascular există un proces inflamator cronic cu un rol central în progresia bolilor metabolice și cardiovasculare, precum și în declanșarea evenimentelor cardiovasculare majore, acest proces putând fi influențat atât farmacologic, cât și non-farmacologic, prin scădere ponderală, dietă mediteraneană, activitate fizică.


Notă autor:

Bibliografie

1. Bonow R. Braunwald’s Heart Disease: A Textbook of Cardiovascular Medicine, 9th Edition. Elsevier Health Sciences, 2012

2. Ghidul ESC/ESH pentru managementul hipertensiunii arteriale

3. Ghidul ESC de diabet, prediabet și boli cardiovasculare elaborat în colaborare cu EASD

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe