Newsflash
REUNIUNI

Hipertensiunea arterială și boala cronică de rinichi

de Dr. Alexandra GUȚĂ - oct. 25 2019
Hipertensiunea arterială și boala cronică de rinichi

Mecanismele de apariţie a hipertensiunii (HTA) rezistente la pacienţii cu boală cronică renală (BCR) sunt multifactoriale, explică dr. Elisabeta Bădilă, medic primar Medicină internă și Cardiologie.

La aceștia se observă o prevalenţă mare a HTA „de halat alb”, până la un sfert dintre ei având valori crescute în cabinetul medicului, însă valori normale la domiciliu.

VM 43, p.11 -1Un prognostic nefavorabil al pacienţilor cu BCR poate fi determinat și de prevalenţa de până la o treime din cazuri a HTA mascate. Bolnavii cu forma mascată prezintă valori normale la măsurarea tensiunii arteriale în cabinet, dar valori crescute la domiciliu.
Pentru identificarea acestor pacienţi, poate fi utilă diagnosticului măsurarea timp de 24 de ore a tensiunii arteriale la domiciliu.

VM 43, p.11 -2HTA rezistentă este definită de valorile tensiunii arteriale care rămân necontrolate în ciuda asocierii a cel puţin trei medicamente în doze maxime sau maxim tolerate. Unul dintre cele trei medicamente trebuie să fie un diuretic tiazidic sau thiazide-like. Confirmarea diagnosticului de HTA rezistentă se bazează pe monitorizarea valorilor tensiunii arteriale timp de 24 de ore, după ce au fost excluse cauzele de pseudorezistenţă, cum ar fi aderenţa slabă la tratament.
Dr. Elisabeta Bădilă a atras atenţia asupra importanţei unei anamneze minuţioase pentru un diagnostic corect. În susţinerea acestei afirmaţii, medicul citat a prezentat, în cadrul ediţiei din acest an a Congresului Naţional de Nefrologie, cazul unei paciente care avea valori crescute ale tensiunii arteriale de câteva zile. Pacienta ar fi putut fi încadrată eronat într-una dintre clasele de HTA, dar s-a dovedit că valorile crescute au apărut ca urmare a unui consum exagerat de sare în ultimele zile.
La menţinerea homeostaziei organismului, un rol important îl are sodiul, principalul cation extracelular care provine majoritar din aport alimentar. Principala modalitate de excreţie a acestuia este la nivel renal, pierderile extrarenale (prin transpiraţii, pierderi digestive) fiind minime. Modificarea filtratului glomerular are impact și asupra secreţiei de sodiu.

Boala renală, risc major pentru evenimentele cardiovasculare

„Ţintele terapeutice în terapia antihipertensivă sunt un subiect controversat. Nu întotdeauna ceea ce este bine pentru rinichi este bine și pentru creier sau ceea ce este bine pentru inimă este bine și pentru rinichi”, a precizat prof. dr. Doina Dimulescu în cadrul aceluiași congres. BCR este o afecţiune tot mai des întâlnită. Toate ghidurile clasifică pacienţii cu boală renală în categoriile de risc înalt sau foarte înalt pentru evenimente cardiovasculare și mortalitate.
Progresia disfuncţiei renale, măsurată prin scăderea ratei filtrării glomerulare și creșterea proteinuriei, se asociază cu creșterea progresivă de evenimente cardiovasculare. În BCR, vasele de sânge își modifică structura, fiind afectate și vasele mari. Funcţiile celulare sunt alterate, celulele musculare netede vor avea funcţie de osteoblaste cu producerea de calciu și calcificare. Există, de asemenea, și un risc crescut de aterogeneză din cauza climatului proinflamator. Pacienţii au deopotrivă risc protrombotic și hemoragic.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe