Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Un robot special îi ajută pe copiii cu autism să învețe

de Florentina Ionescu - feb. 28 2020
Un robot special îi ajută pe copiii cu autism să învețe

Mulți copii diagnosticați cu autism întâmpină probleme în ceea ce privește comunicarea și unele comportamente, cât și în ceea ce privește interacțiunile sociale. În ajutorul lor vine, însă, un roboțel creat de oamenii de știință.

Cercetările anterioare sugerează că roboții cu rol social în ajutorarea persoanelor cu anumite dizabilități îi pot ajuta pe copiii cu autism să învețe noțiuni noi. Însă, potrivit techxplore.com, aceste intervenții terapeutice funcționează cel mai bine dacă robotul reușește să interpreteze cu acuratețe comportamentul copilului și dacă poate să reacționeze în concordanță.

copil si robot

Recent, oamenii de știință de la USC's Department of Computer Science au dezvoltat roboți personalizați cu rol de „predare” pentru copiii cu autism. Totodată, cercetătorii au studiat și dacă roboții ar putea estima interesul copilului în privința unei anumite sarcini, folosind un anumit algoritm.

În unul dintre cele mai mari studii de acest gen, cercetătorii americani au amplasat un robot de acest gen, cu „abilități sociale” în locuințele a 17 copii cu autism, pe o perioadă de o lună. Acești roboți au personalizat atât instrucția, cât și feedbackul în funcție de fiecare copil și în funcție de patternul unic de învățare al micuților în timpul acestor intervenții, scrie presa străină.

După încheierea studiului, cercetătorii au analizat și implicarea participanților și au determinat faptul că robotul ar putea să detecteze în mod independent dacă acel copil a fost sau nu implicat sau angajat în procesul de învățare, cu o acuratețe de 90%. Rezultatele studiului americanilor au fost publicate recent în revistele „Frontiers in Robotics and AI” și „Science Robotics”.

„Terapeuții oameni sunt cruciali, însă aceste persoane nu sunt întotdeauna disponibile sau familiile nu își permit întotdeauna un astfel de terapeut. Aici intră în ecuație roboții precum acesta”, a declarat Kartik Mahajan, co-autor al studiului.


Notă autor:

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe