Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Tehnologie nouă, bazată pe inteligența artificială: fastMRI de la Facebook

de Florentina Ionescu - aug. 20 2020
Tehnologie nouă, bazată pe inteligența artificială: fastMRI de la Facebook

Gigantul Facebook a anunțat că echipa sa lucrează la fastMRI, o formă de inteligență artificială sporită pentru aparatele care utilizează imagistica prin rezonanță magnetică (IRM).

Anunțul a fost făcut de compania Facebook pe blogul său. Se precizează că echipa de cercetători (care se ocupă de inteligența artificală) din cadrul companiei a lucrat îndeaproape cu radiologii de la NYU Langone Health pentru a crea un sistem bazat pe inteligența artificială care poate accelera viteza aparatelor de imagistica prin rezonanță magnetică.

mri-inteligenta-artificiala-sistem-facebook

Potrivit medicalxpress.com, o lucrare de cercetare scrisă de echipa de oameni de știință descrie noua tehnologie. Lucrarea urmează a fi publicată în jurnalul „American Journal of Roentgenology”.

Investigațiile IRM durează mai puțin

Pentru că investigațiile medicale ce folosesc imagistica prin rezonanță magnetică sunt detestate de pacienți, pentru că în timpul procedurilor aceștia trebuie să stea închiși într-un tub, în efortul de a grăbi procedura, cercetătorii au folosit inteligența artificială pentru a scurta dramatic acest proces. Facebook pretinde că procedul durează de patru ori mai puțin.

Noul sistem este intitulat fastMRI și funcționează aproape în același mod ca și alte sisteme bazate pe inteligența artificială. Sistemul este mai întâi antrenat și pregătit pe sute sau mii de rezultate ale investigațiilor IRM, pe diferite părți ale corpului uman, pentru ca astfel să învețe cum arată un film radiologic în cazul IRM.

Apoi sistemul este folosit împreună cu software-ul de scanare în aparatul de IRM, pentru a construi un film radiologic de imagistică prin rezonanță magnetică. În esență, informațiile pe care sistemul le prezice vor fi în cele din urmă introduse în imagine.

Echipa de cercetători, potrivit sursei citate, a testat sistemul și a avut la dispoziție radiologi cu o vastă experiență pentru a compara imaginile de la investigații făcute la genunchi (din metoda IRM tradițională) cu imaginile care au fost accelerate prin folosirea tehnologiei fastMRI.

Reprezentanții Facebook pretind că medicii radiologi nu au putut să facă diferența între imaginile obișnuite de la IRM de cele care au fost create cu ajutorul noii tehnologii. Acest lucru i-a făcut să descrie rezultatul ca fiind interșanjabil.

Mai mult, compania Facebook spune că noua tehnologie le-a permis oamenilor de știință să creeze filme radiologice de IRM în aproximativ 15 minute, adică într-un timp mai scurt cu 75%.


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe