Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Hi-tech & Gadgets

Beneficiile IRM avansată în amiloidoza cardiacă

Viața Medicală
Dr. Diana Andronache vineri, 5 august 2022

O versiune avansată de IRM cardiacă a permis clinicienilor să măsoare în premieră eficacitatea chimioterapiei la pacienţii cu amiloidoză cu imunoglobuline cu lanţ ușor (AL).

p2O versiune avansată de imagistică prin rezonanţă magnetică ( IRM) cardiacă, dezvoltată de academicieni de la University College London în colaborare cu Royal Free Hospital, a permis clinicienilor să măsoare în premieră eficacitatea chimioterapiei la pacienţii cu amiloidoză cu imunoglobuline cu lanţ ușor (AL). 

Amiloidoza AL sau primară afectează semnificativ mușchiul inimii și capacitatea sa de a pompa sânge, iar în lipsa tratamentului poate duce rapid la insuficienţă cardiacă și deces. În parcursul diagnostic, clinicienii pot identifica prezenţa amiloidului, însă nu îl pot măsura din punct de vedere cantitativ. Astfel, nu au putut măsura efectul terapeutic al chimioterapiei, tratament de prima linie în această boală.

Răspunsul la tratament este evaluat în prezent cu ajutorul unor markeri biologici indirecţi, dar aceștia nu măsoară cantitatea de amiloid și variaţiile acesteia postterapeutice. Cardiovascular Magnetic Resonance (CMR) Extracellular Volume Mapping (ECV) este o tehnologie non-invazivă ce permite clinicienilor să măsoare atât prezenţa, cât și cantitatea de proteină amiloid, folosind IRM.

Pentru prima dată, cercetătorii au folosit această tehnologia pentru a evalua eficacitatea tratamentului chimioterapic, prin măsurarea regresiei sau progresiei amiloidului. Într-un studiu, 176 de pacienţi cu amiloidoză primară au fost monitorizaţi prin scanări CMR cu cartografiere ECV.

Examinările au fost efectuate la diagnostic și, ulterior, la 6, 12 și 24 de luni de la începerea chimioterapiei. Această tehnică avansată a permis cercetătorilor să măsoare cu precizie cantitatea de amiloid, să monitorizeze răspunsul la chimioterapie, dar și să aprecieze mai bine prognosticul pe termen lung.

Citiți și: Un nou dispozitiv pentru detectarea virusului Zika

Etichete: irm chimioterapie amiloidoza markeri biologici

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.