Newsflash
Internaționale

Grupa de sânge ar putea fi legată de severitatea și susceptibilitatea la COVID-19

de Florentina Ionescu - oct. 22 2020
Grupa de sânge ar putea fi legată de severitatea și susceptibilitatea la COVID-19

Societatea Americană de Hematologie a publicat un anunț în care aduce în prim-plan câteva studii ce oferă noi dovezi pentru o posibilă conexiune între grupa sanguină și susceptibilitatea la COVID-19 și severitatea acestei boli.

Studiile menționează că indivizii cu grupa sanguină O ar putea avea cel mai mic risc de infecție, iar indivizii cu grupele A și AB ar putea avea un risc crescut de prognosticuri clinice severe, potrivit www.hematology.org.

grupa de sange studii risc severitate covid-19

Cele două studii la care face referire societatea profesională au fost publicate în 14 octombrie 2020 în jurnalul „Blood Advances” și sugerează că persoanele cu grupa sanguină O ar putea avea un risc mai scăzut de infecție cu SARS-CoV-2 și o probabilitate redusă de prognosticuri severe, printre care complicațiile apărute la unele organe, dacă aceste persoane se îmbolnăvesc.

V-ar putea interesa și: Grupa de sânge, asociată cu riscul de COVID-19?

Potențialul rol al grupei sanguine în prezicerea riscului și complicațiilor de COVID-19 a apărut în discuție în urmă cu mai multe luni, iar cercetătorii și-au dorit să găsească un răspuns la această întrebare științifică.

Acum există aceste noi studii, care aduc un plus de dovezi științifice cum că ar putea să existe o asociere între grupa de sânge și vulnerabilitatea în fața COVID-19. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine ce înseamnă acest lucru pentru pacienți.

Cine sunt cei mai puțini vulnerabili la infecția cu SARS-CoV-2

Conform hematology.org, grupa de sânge O poate să ofere o oarecare protecție împotriva COVID-19, potrivit unui studiu retrospectiv. Cercetătorii au comparat informațiile din registrele de sănătate din Danemarca, de la peste 473.000 de indivizi testați pentru COVID-19, cu datele obținute de la un grup de control alcătuit din peste 2,2 milioane de oameni din populația generală. Printre cei depistați pozitiv la COVID-19, cercetătorii au descoperit mai puțini oameni cu grupa sanguină O și mai multe persoane cu grupele A, B și AB.

Rezultatele acestui studiu sugerează că persoanele cu grupele sanguine A, B sau AB ar putea fi mai predispuse să se infecteze cu SARS-CoV-2, în comparație cu persoanele care au grupa sanguină O. Cercetătorii nu au descoperit nicio diferență semnificativă în rata de infectare în cazul persoanelor cu grupele sanguine A, B și AB.

Chiar și atunci când au luat în calcul etnicitatea, cercetătorii au văzut aceleași rezultate: mai puțini oameni cu grupa de sânge O au fost testați pozitiv la virusul SARS-CoV-2.

„Noi avem avantajul unui grup de control puternic – Danemarca este o țară mică, heterogenă din punct de vedere etnic, cu un sistem public de sănătate și cu un registru central pentru informațiile de laborator – astfel că controlul pe care noi îl avem se bazează pe populație, oferindu-ne rezultatelor noastre o bază mult mai puternică”, a declarat dr. Torben Barington, de la Odense University Hospital și de la University of Southern Denmark.

Risc crescut de complicații severe de pe urma COVID-19

Persoanele cu grupele sanguine A sau B par să prezinte o severitate mai mare a bolii COVID-19 în comparație cu persoanele care au grupa sanguină O sau B, potrivit unui studiu prospectiv separat, citat de Societatea Americană de Hematologie. Cercetătorii au examinat informațiile obținute de la 95 de pacienți critici cu COVID-19, spitalizați în Vancouver, Canada.

Ei au descoperit că pacienții cu grupele sanguine A sau AB aveau o predispoziție mai mare de a necesita ventilație mecanică, ceea ce sugerează că acești pacienți aveau rate mai mare de a suferi afectări pulmonare de pe urma COVID-19. Totodată, cercetătorii au descoperit mai mulți pacienți cu grupele de sânge A și AB care au necesitat dializă pentru că aveau insuficiență renală.

Aceste rezultate sugerează și că pacienții care au aceste două grupe sanguine ar putea avea un risc crescut de disfuncție de organ sau de insuficiență de organ din cauza COVID-19, în comparație cu pacienții cu grupele de sânge O și B.

S-a mai arătat că persoanele cu grupele A și AB de sânge au rămas internate la terapie intensivă o perioadă mai lungă de timp, în medie, ceea ce poate să însemne, totodată, o formă de COVID-19 cu o severitate mai mare.

„Partea unică a studiului nostru este faptul că ne concentrăm atenția asupra efectului grupei sanguine asupra severității COVID-19. Noi am observat aceste afectări pulmonare și renale, iar în studiile viitoare, ne dorim să investigăm în continuare efectul grupei de sânge asupra COVID-19 și asupra altor organe vitale”, a declarat autorul studiului, dr. Mypinder S. Sekhon, de la University of British Columbia.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe