Un document extrem de important pentru profesioniștii din domeniul sănătății a fost publicat recent de Societatea Română de Microbiologie (SRM) pe pagina oficială.
Acest ghid de diagnostic pentru COVID-19, boala cauzată de virusul SARS-CoV-2, a fost elaborat de membrii Comisiei de Microbiologie Medicală a Ministerului Sănătății și cei ai Comisiei de Microbiologie Medicală a Colegiului Medicilor din România (CMR).
Potrivit experților, acest ghid se bazează pe recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și include link-uri utile către documente de referință ale OMS și ale Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).
Conform informațiilor publicate pe site-ul www.srm.ro, în grupul consultativ care a participat la elaborarea ghidului a fost inclus și dr. Dan Otelea, șeful Laboratorului de diagnostic molecular de la INBI „Prof. dr. Matei Balș”.
Documentul realizat de cele două comisii include, printre altele, definiția de caz, informații despre cum se face confirmarea de laborator, cum se efectuează recoltarea probelor, cum se stochează probele, cum se efectuează transportul probelor pentru diagnosticul SARS-CoV-2, care sunt condițiile de biosiguranță și multe altele.
În plus, în ghid este detaliată metoda recomandată în prezent pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2, adică detecția de ARN viral prin Real-Time RT-PCR.
„Este important de precizat că unul sau mai multe rezultate negative la testul de detecție a acidului nucleic viral nu exclud posibilitatea unei infecții cu virusul SARS-CoV-2., iar în context clinic sugestiv diagnosticul nu trebuie infirmat pe baza unui test negativ”, se arată în ghidul publicat pe site-ul SRM.
Cei interesați pot descărca documentul de aici.
Sursa foto: pixabay.com
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe