Newsflash
ACTUALITATE Știri

FORO: e nevoie de o schimbare de perspectivă în privința obezității

de L. Budin - mar. 4 2024
FORO: e nevoie de o schimbare de perspectivă în privința obezității

FORO lansează un apel către mediul politic și către societatea civilă din România pentru o schimbare de perspectivă în ceea ce privește obezitatea.

Pe 4 martie este marcată peste tot în lume Ziua Mondială a Obezității, pentru a atrage atenția asupra impactului devastator pe care această boală îl are asupra sănătății populației. Anul acesta, sub motto-ul „Să vorbim despre obezitate și despre…”,  Federația Mondială a Obezității (World Obesity Federation - WOF) propune guvernelor, profesioniștilor din domeniul sănătății, pacienților și educatorilor să inițieze discuții pe acest subiect, lăsându-i fiecăruia libertatea de a completa cuvintele lipsă din îndemn. 

Prin intermediul acestui dialog, WOF își propune să combată stigmatizarea și concepțiile greșite asociate cu obezitatea și să încurajeze inițiativele care vizează combaterea obezității prin promovarea unui stil de viață sănătos, se arată într-un comunicat al FORO (Forumul Român de Obezitate), semnat de prof. dr. N. Hâncu, prof. dr. Cătălina Poiană, prof. dr. Cornelia Bala, prof. dr. Gabriela Roman. 

 

Date alarmante

În 2035, circa 1,53 miliarde de persoane vor suferi de obezitate. Datele din Atlasul Mondial al Obezității, publicat recent de WOF, arată că, până în anul 2035, 79% dintre adulții cu suprapondere și obezitate vor trăi în țările cu venituri mici și medii. De asemenea, 88% dintre copiii cu suprapondere și obezitate ai planetei vor trăi în țările cu venituri mici și medii până în 2035. 

La nivel global, obezitatea infantilă va crește cu 100% între 2020 și 2035, iar numărul adulților care trăiesc cu obezitate va crește de la 0,81 miliarde în 2020 la 1,53 miliarde în 2035, ceea ce înseamnă că 1 din 4 persoane, adult sau copil, va trăi, in anul 2035, cu obezitate. Impactul economic al excesului de greutate și al obezității va atinge, în 2035, 4,32 trilioane de dolari.

Conform aceluiași Atlas Mondial, în România situația rămâne îngrijorătoare, cu un număr estimat de 10 milioane de adulți care vor trăi cu suprapondere sau obezitate în 2035, de la aproximativ 9 milioane în prezent și cu o rată de creștere a excesului poderal de 3,15% pe an la copii - ceea ce va însemna că, în 2035, unul din doi copii va trăi în România cu suprapondere sau obezitate.

 

O boală cronică

Cei mai mulți oameni cred că scăderea ponderală se obține ușor prin reducerea cantității de alimente și prin creșterea activității fizice, însă realitatea este mai complexă: corpul încearcă, în mod natural, să își protejeze rezervele de energie stocate sub formă de țesut adipos, ceea ce înseamnă că, pentru cei mai mulți dintre noi, controlul masei corporale trebuie să fie un proces conștient care se va derula pe tot parcursul vieții. 

Obezitatea, pe de altă parte, este o boală cronică, determinată de factori genetici, biologici, psihologici, sociali și de mediu, se mai subliniază.  

Forumul Român de Obezitate, comitet științific la care iau parte reprezentanți ai principalelor specialități medicale implicate în managementul obezității, arată că, în prezent, se pune un accent prea mic pe tratamentul obezității și al sprijinului pentru persoanele care trăiesc cu obezitate și care caută să își amelioreze echilibrul greutății și starea de sănătate, fără a neglija, evident, rolul crucial al prevenției cazurilor noi de obezitate.

Chiar dacă obezitatea poate fi asociată cu alte boli, ea ar trebui tratată ca o boală în sine, prin scheme de tratament și servicii medicale adecvate patologiei obezității. 

Obezitatea este o boală complexă, cu tablou clinic foarte variat, dominat de cele mai multe ori de comorbidități și care ar trebui abordată multidisciplinar în cadrul unei colaborări coordonate”, atrag atenția reprezentanții FORO.

 

O nouă abordare medicală

De Ziua Mondială a Obezității, FORO lansează un apel către mediul politic și către societatea civilă din România pentru o schimbare de perspectivă în ceea ce privește obezitatea.

Vă propunem să combatem stigmatizarea socială asociată cu obezitatea și să promovăm abordarea medicală a obezității ca boală cronică multifactorială. Nu este un demers simplu, însă credem cu tărie că primul pas este implicarea profesioniștilor din domeniul sănătății într-un schimb onest și susținut de idei privind multicauzalitatea obezității, schemele sale dedicate de tratament și serviciile medicale asociate. Prin asumarea publică a concluziilor schimbului nostru de idei, intenționăm să captăm interesul publicului larg - pentru care discuțiile despre obezitatea ca boală reprezintă o temă de maxim inters. Odată cu creșterea gradului de conștientizare, mizăm pe noi politici publice prin care să reducem costurile sociale ale obezității ca boală cronică și să creștem gradul de incluziune socială a persoanelor care suferă de obezitate”, subliniază reprezentanții FORO.

Comunicării publice îi revine un rol cheie în promovarea ideii că scăderea ponderală și menținerea greutății are, în primul rând, beneficii asupra sănătății, și doar secundar asupra esteticii corporale, se mai arată. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe