Newsflash
Știri

Dr. Beatrice Mahler: „Să nu arătăm cu degetul spre persoanele obeze”

de Florentina Ionescu - mar. 7 2023
Dr. Beatrice Mahler: „Să nu arătăm cu degetul spre persoanele obeze”

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, dr. Beatrice Mahler, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Mondiale a Obezității, marcată la 4 martie.

În mesajul postat de dr. Beatrice Mahler pe pagina oficială de Facebook a Institutului „Marius Nasta”, aceasta amintește că obezitatea este o afecțiune care poate avea efecte negative asupra sănătății respirației. 

Citiți și: Conform World Obesity Atlas 2023, rata de creștere a obezității în România până în 2035 va fi de 2,1%/an la adulți și de 5,6%/an la copii

beatrice mahler

„Persoanele supraponderale sau obeze sunt mai predispuse la dezvoltarea sindromului obezitate -hipoventilație, a astmului, a sindromului de apnee în somn și a altor tulburări respiratorii restrictive. Aceste afecțiuni pot afecta calitatea vieții și pot duce la complicații grave. Prin urmare, vă îndemnăm să luați măsuri pentru a preveni și trata obezitatea. Adoptarea unui stil de viață sănătos, care include o dietă echilibrată și activitate fizică regulată, poate ajuta la controlul greutății și la reducerea riscului de dezvoltare a acestor afecțiuni respiratorii”, a transmis managerul de la „Marius Nasta”.

În plus, persoanele cu sindrom de obezitate-hipoventilație, astm, sindrom de apnee în somn trebuie să fie atente la greutatea lor și să discute cu medicul lor despre modalitățile de a îmbunătăți controlul simptomelor prin îmbunătățirea gestionării greutății corporale, a atras atenția dr. Mahler.

Conștientizând fiecare inspirație și expirație

Persoanele obeze care au și boli respiratorii au recomandarea de a efectua exerciții fizice zilnic, de intensitate moderată, cu o durată medie de 30 de minute.

Extrem de important este că exercițiile să fie efectuate conștientizând fiecare inspirație și expirație, a subliniat medicul de la Institutul „Marius Nasta”. Este bine ca fiecare persoană să aleagă o activitate fizică preferată, astfel încât planul de mișcare fizică să fie sustenabil în timp.

„Un aspect esențial care necesită atenție este nutriția pacientului cu obezitate și boli respiratorii. Includerea de  alimente nutritive, cum ar fi fructe și legume, proteine slabe și carbohidrați complecși cu stabilirea a cel puțin 3 mese pe zi în cantități mici, va permite plămânului să respire, pentru că  o masa copioasă în cantitate mare, care încărca excesiv stomacul și va produce dificultăți în respirație”, a adăugat managerul.

Factorii care contribuie la obezitate

Un alt aspect pe care a ținut să-l sublinieze managerul de la „M. Nasta” este faptul că obezitatea poate fi influențată de mai mulți factori, inclusiv genetica, mediu, stresul și istoricul de sănătate:

„Astfel, responsabilitatea în problematica obezitații nu ar trebui să fie percepută ca o judecată morală sau o simplă chestiune de a face alegeri bune sau proaste. În loc să arătăm cu degetul spre persoanele obeze și să le atribuim vinovăția pentru greutatea lor, ar trebui să ne concentrăm pe educarea oamenilor cu privire la factorii care contribuie la obezitate și să le oferim resursele și sprijinul necesare pentru a face schimbări sănătoase în viața lor”.

Astfel, responsabilitatea în problematica obezitații ar trebui să presupună o abordare holistică care să recunoască complexitatea și diversitatea factorilor care influențează obezitatea și să încurajeze oamenii să ia măsuri pozitive pentru a-și îmbunătăți sănătatea, a completat doctorul.

„Institutul Marius Nasta vă încurajează să luați măsuri preventive și de tratament împotriva obezității și să colaborați cu medicul dumneavoastră pentru a menține sănătatea respirației în cadrul  general de sănătate a organismului”, a conchis managerul Beatrice Mahler.

Postarea originală: 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe